Dodaj do ulubionych

ściąganie pokarmu

06.06.05, 10:47
witam, mam pytanie dot. prawidłowego ściągania pokarmu. Jak należy to robić?
Czy ściągać na raz jedną porcję dla dziecka czy ściągać powoli z obu piersi w
trakcie całego dnia. Ostatnio miałam nawał pokarmu i bojąc sie powtórzenia
sytuacji ściągam pokarm stopniowo w trakcie całego dnia.
Asia
Obserwuj wątek
    • 1anna Re: ściąganie pokarmu 09.06.05, 19:41
      Wszystko zalezy jaki jest cel sciagania, jesli chcesz zmagazynować pokarm "na
      póxniej" i masz dostateczna laktacje to należy sciagac po trochu w ciagu calego
      dnia. Jeśli masz zbyt małą produkcję pokarmu - nalezy odciagać systematycznie
      po kazdym karmieniu dziecka. I zasadniczo są to główne powody do ściagania
      pokarmu.
      pozdr.
      A.
    • agnieszek2 Re: ściąganie pokarmu 09.06.05, 22:49
      A ja sciagam pokarm zawsze wieczorem, kiedy wiem ze moja 3-miesieczna Madzia
      idzie spac na 5 godzin. Mala idzie spac kolo 22.00, ja czekam 1,5 - 2 godzinki
      i wtedy sciagam pokarm z obydwu piersi, jest tego okolo 100-125ml, po uplywie
      okolo 3 godzin karmie Madzie. Takim wlasnie sposobem zmagazynowalam juz 2 litry
      mleka na powrot do pracy i jakies wyjscia z domu. Magazynowanie zaczelam jakis
      miesiac temu, moze troche wczesniej. Nie wiem czy taki sposob jest wlasciwy, w
      kazdym razie u mnie bardzo skuteczny. Pamietam, ze wczesniej sciagalam pokarm w
      ciagu calego dnia, ale ten system slabo sie u mnie sprawdzal, Madzia wisi na
      moich rekach przez caly czas i ciezko bylo z nia na rekach sciagac pokarm.
      Polozenie jej w lozeczku konczylo sie strasznym placzem i wielkim stresem z
      mojej strony tak wiec nie bylam w stanie nic sciagnac.
      Pozdrawiam
      • mejdejka Re: ściąganie pokarmu 11.06.05, 21:13
        TO DOBRY POMYSŁ muszę wypróbować
        20czerwca wracam do pracy na 5dni a potem mam 2m-ce wakacji (jestem n-cielką)
        na wakcjach zamierzam troche podgonić laktację i troszkę zmagazynować pokarmu
        troszkę boję sie tych 5 dni
        jak myślicie nie stracę pokarmu jak wrócę do pracy
        będę odciągać 3razy dziennie
        a potem częściej

pozdrawiam
        • aaala1 Re: ściąganie pokarmu 11.06.05, 22:36
          Mejdejko, powinno się udać. Ja ściągam mleczko i podaję butelką, czasmi mam
          takie dni,że dziecko mi niestety nie da ściągnąc tyle razy ile bym chciała.
          Bywaly dni, że ściągałam 4 razy. Przez te 5 dni może będziesz musiała wstawać w
          nocy częściej i ściągać. Myślę ze 4 razy dasz radę. Rano przed pracą, potem jak
          wrócisz z pracy,przed pójściem spać i raz w nocy niestety.
          Agnieszek2, w czym magazynujesz te mleczko??? Avent torebek już nie produkuje,
          pojemników trzeba by było kupić sporo. W słoiczkach, torebkach??? Taż zamierzam
          w wakacje robić zapasy bo od września do pracy i nie mam głowy w czym.
          • agnieszek2 Re: ściąganie pokarmu 14.06.05, 10:56
            no wlasnie powoli tez zaczynam sie zastanawiac w czym magazynowac mleko...
            Jak narazie mam jeszcze pojemniki Aventu (kupilam sporo i dostalam tez
            komplet), niestety pojemniki te drogie sa jak diabli, moze nie tak same
            pojemniki jak wlasciwie zakretki. Nigdzie nie widzialam samych zakretek, tylko
            trzeba kupic caly zestaw z pojemniczkami... Pomyslalam sobie ze moze w
            kubeczkach po jogurtach, gdyby je wysterylizowac? Tylko czym przykryc? folia do
            zamrazania? Sloiczki chyba odpadaja bo to szklo a w szklanych pojemnikach
            przeciez sie nie mrozi wody (a tej mleko ma sporo) bo moze taki sloiczek
            peknac. Moze trzeba poszukac w sklepach gospodarstwa domowedo jakis
            pojemniczkow do przechowywania zywnosci, ktore wychodzilyby taniej od aventu :)
            A TY o czym myslalas?
            • beatam Re: ściąganie pokarmu 14.06.05, 11:10
              Dziewczyny, mam pytanie: muszę odciągnąć pokarm, bo będę zmuszona wyjść na
              dłużej (ok. 4 godz.) i zostawić malca z mężem. Czy odciągnąć pokarm jednorazowo
              czy kilka razy? CZy można te porcje połączyć? Aha, nie będę chyba zamrażać
              tylko zostawię w lodówce. Jak później podgrzać mleko? No i pytanie
              najważniejsze: ile powinno byc tego mleczka na jedno karmienie?
              Pozdrawiam,
              Beata, która właśnie po raz pierwszy rozpakowała laktator...
              • agkowa Re: ściąganie pokarmu 14.06.05, 12:13
                Czesc,
                ja byłam ostatnio zmuszona zostawic malego pod opieką tesciowej gdyz musielismy
                wyjsc na 3 godz o rana.Mialam ten sam dylemat co ty.Zrobiłam
                tak,ze "hodowałam"jedną piers przez całą noc, malego karmilam z jednej
                tylko.Rano odciągnęlam sobie z tej wyhodowanej i zebralam 60.Wydawalo mi się ze
                wystarczy, zresztą przed wyjciem maly jeszcze jadł.Włożyłam do lodówki na
                póxniejsze podgrzanie w garnuszku w wodzie.Po 3 godz wróciliśmy a na to
                tesciowa ze mały pojadłby jeszcze bo chyba coś za mało mu zostawiłam.No i masz
                babo placek ile te maluszki jedzą.
                Życzę powodzenia.
                Aga i Oskarek 5 tyg.
            • mika_p Re: ściąganie pokarmu 15.06.05, 00:06
              Ze szkłem to jest tak, ze peka pod wplywem cisnienia zamarzajacej wody
              (zwieksza ona objetosc zamarzajac, jako chyba jedyna substancja w przyrodzie) -
              jesli sie zostawi miejsce na powietrze, to raczej bedzie OK. Potem trzeba
              delikatnie rozmrazac, bez szokow termicznych dla szkła, zeby nie pekło.

Sciagałam kilka razy do - szklanek po nutelli, strannie umytych i wyparzonych.
              Maja wieczko :-)
      • annakol1 Re: ściąganie pokarmu 14.06.05, 12:56
        mam ten sam system
        maciek idzie space o 20.20 po kapieli i jedzeniu
        ja czekam do 23 i wtedy sciagam cala butelke mleka
        poniewaz robie to systematycznie i codziennie to laktacja tak sie juz
        ustabilizowala ze spokojnie mozna robic zapasy
        karmie malego dopiero ok 1-2 (wtedy sie budzi)
    • enja11 Re: ściąganie pokarmu 14.06.05, 19:20
      Witam.
      Ja wymysliłam sposób przechowywania pokarmu, ale go jeszcze nie wypróbowałam,
      bo dopiero przymierzam się do robienia zapasów. Wymyśliłam pojemniki na mocz z
      apteki. Może nie brzmi to apetycznie, ale przecież one są sterylne, no i
      plastikowe, więc nadają sie do zamrażarki. Mam nadzieję, że się sprawdzi, bo
      worecxzki Aventu są strasznie drogie (znalazłam na Allegro).
      Pozdrawiam.
      • aaala1 Re: ściąganie pokarmu 14.06.05, 20:13
        No rzeczywiście woreczki też są drogie,nie tylko Avent ma woreczki, inne firmy
        też, ale drogie, porównywalna cena do pojemniczków Aventu. Pojemniki na mocz
        wydają sie dobrym pomysłem:))
        Agnieszek2, myślę że pojemniki do żywności nie będą tańsze niż pojemniki
        Aventu:)) A nota bene, używacie tych pojemników Aventu tylko 4 razy i do
        kosza?? Niby jest takie zalecenie że tylko 4 krotnego użytku. Ale to trochę bez
        sensu, ja używałam wiele razy ten sam i po wypażeniu jest ok.
        • maartha Jaki laktator? 15.06.05, 00:37
          Hej dziewczyny.Kompletuję wyprawkę, napiszcie jaki laktator polecacie i
          używacie, lepszy ręczny czy elektryczny i z którego szybciej lub mniej boli???
          Kurcze tyle wątpliwości!!!
          • mejdejka Re: Jaki laktator? 15.06.05, 11:19
            JA polecam ręczny "Avent" jest drogi ,ale lepszy niż elektryczny
            ręcznym ściągam więcej niz elektrycznym
            jedyny minus to ,że rączka boli ,ale można się przyzwyczaić

pozdrawiam
      • irenka_n Re: ściąganie pokarmu 15.06.05, 11:16
        pojemniki na mocz nie maja atestu do stykania się z żywnością
        a co do woreczków Aventu to niestety Avent zaprzestał ich produkcji i właściwie
        nigdzie już ich kupić nie można :(
        • p_sobieska Re: ściąganie pokarmu 15.06.05, 12:31
          woreczki na pokarm produkuje jeszcze MEDELA (ale 20 sztuk kosztuje aż 62 zł -
          www.intertom.com.pl). a może wypróbować słoiczki po gerberze (samemu zjeść np.
          deserek..), zakrętkę mają, mogą stykać się z żywnością.
          • agnieszek2 Re: ściąganie pokarmu 16.06.05, 16:41
            Tak. Te sloiczki po gerberze wydaja sie byc dobrym pomyslem. Ostatnio
            marudzilam mezowi ze jem strasznie malo owocow, wlasciwie wcale (jablka sa juz
            paskudne a innych owocow jesc nie moge)i przydaloby sie troche witamin matce
            karmicielce. A skoro mozna jednak zamrazac w szkle to chyba sie na ten pomysl
            skusze bo pojemnikow aventu zostalo mi 5 :(. No jeszcze ta nutella to dobry
            pomysl tylko kto zje tyle czekolady? Ja chce wreszcie schudnac po porodzie bo
            caly czas (3 miesiace po) waze o 6-7 kilo wiecej i w nic sie niemieszcze :(. A
            moge zapytac czy Wy juz jestescie szczuplutkie?
            • sagan2 Re: ściąganie pokarmu 16.06.05, 17:53
              tylko pamietaj, prosze, zeby do pojemnikow szklanych nie nalewac mleka do pelna
              do zamrazania! jak zamarznie, bedzie go wiecej, niz w stanie plynnym i jesli
              nalejesz za duzo, to moze rozsadzic butelke! a po co? :) w szpitalu do szklanych
              butelek o poj. 90ml kazali nalewac nie wiecej niz 80ml, jesli mialo byc mrozone.

mi jeszcze zostaly 3-4 kilogramy (zalezy, kiedy sie waze ;)), ale mieszcze sie w
              wiekszosc rzeczy sprzed ciazy. a jem jak smok ;)
            • afryka13 Re: ściąganie pokarmu 17.06.05, 22:16
              Witajcie, przeczytałam w madrych (podobno) ksiegach, że nie powinno sie
              przechowywać mleka w szklanych opakowaniach, bo to co najlepsze w mleku osadza
              sie na sciankach, i do szkla lepiej przywiera niż do tworzywa. Pojemniki Aventu
              wyparzam gorącą wodą bo w sterylizatorze po 4 razach wiotczeją. Szaleństwo :)
              Jak to było jeszcze 20 lat temu bez tych wszystkich udogodnień. Pozdrawiam
              wszystkie Karmicielki
            • p_sobieska Re: ściąganie pokarmu 23.06.05, 14:41
              ja "niestety" ważę 7kilo mniej niż przed ciążą, jeszcze idę w dół, co
              oczywiśćie mąż krytykuje - bo gdzie jego poduszeczki i miękkości... ja nie
              narzekam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka