b.meg 17.09.05, 19:42 witam drogie mamy czy karmicie piersią swoje pociechy z AZS, jeśli tak to co jecie same, chodzi mi szczególnie o owoce: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, winogrona. Dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ka-ja Re: Do mam dzieci z AZS 17.09.05, 20:56 Ja jem jabłka i gruszki,ostatnio próbowałam morele i narazie ok.Banany i winogrona odpadają(jak bedziesz podawala dziecku sloiczki to uważaj bo w niektórych zupkach jest sok winogronowy). Przy pierwszym synku musiałam bardzo ograniczyc dietę,teraz mam lepiej;-)jezeli masz jakies pytania chetnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
b.meg Re: Do mam dzieci z AZS - do ka-ja 17.09.05, 21:04 a w takim razie czy możesz m powedzieć co jadłaś, mj synek ma 4 msc. i AZS od niedawna (tzn. wykryty niedawno) i zupełnie sę pogubiłam co wolno a co nie. A co się dzieje po winogronach bo ja dziś zjadłam kilka sztuk? Odpowiedz Link Zgłoś
ania19821 Re: Do mam dzieci z AZS - do ka-ja 17.09.05, 22:05 A ja dziś się dowiedziałam, że mój synek tez ma AZS, na 90%. Ma dopiero 6 tyg. Najpierw miał krostki na buzi, teraz policzki są chropowate, na uszku ma żółte strupki i miejscami na główce. Jestem załamana. Przestraszyłam sie tej choroby. Drogie mamy, jak sobie z tym radzić?? Czy to jest uleczalne, czy to już przez całe życie będzie się za nim wlokło?? Co stosujecie?? Ja mam na razie Hydrocortizon. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-ja Re: Do mam dzieci z AZS 18.09.05, 10:31 Dieta;zaczynałm od bardzo prostych pokarmów przykłady;śniadanie-chleb z miesem indyka-pózniej moga to być zwykłe szynki z indyka , 2 sniadanie chleb z dzemem jabłkowym(ale ostatnio wycofali pyszny jabłkowy z łowicza),zastapiłam go musem jabłkowyn(uwaga na dodatki soku cytrynowego).OBIAD-ziemniaki,mieso z indyka lub królika,tarta marchew lub ryz z jabłkiem.Zupy to wywar z prostych warzyw bez wywaru miesnego.Pózniej rozszerzałam diete o kolejne rzeczy.Podstawa to nie jesc sosów,wywarów miesnych,nabiału i jajek. Mój syn miał bardzo silne AZS dlatego ta dieta taka ostra,ja nie mogłam jeśc nawet makaronów ,ciastek itp.No i oczywiście wszystko bez konserwantów!!! W AZS bardzo ważna jest pielęgnacja,taki maluch ma bardzo sucha skóre,my kremem nawilzajacym smarowalismy całe ciało 4 razy-rano,w południe,popołudniu,no i po kapieli w oilatum,uzywałam serii LIPIKAR,dosyc droga,ale skuteczna i wydajna.Uwazajcie na sterydy,chydrokortyzon to steryd-dawac tylko tyle ile zalecił lekarz. Przyczyna AZS wcale nie musi byc pokarn ,moga to byc roztocza,lub srodki kosmetyczne,proszki itp. Zycze powodzenia i wytrwałości.AZS moze ustapić po 3,6 latach lub w okresie dojrzewania;-(,ale trzeba leczyc by nie przeszło np.w astme. Odpowiedz Link Zgłoś