Dodaj do ulubionych

Nadal ciągle cyc - pomocy

20.09.05, 12:53
Kiedy Ala się urodziła i cały dzień chciała ssać cyca wszyscy tłumaczyli mi,
że to kiedys minie. Niestety Ala ma juz 4 miesiace i niewiele się zmieniło.
teraz cyc jest co 15 minut jak nie śpi i najlepiej cały czas kiedy spi. A śpi
często, co 1,5h. Siedze wtedy z nią na kolanach a ona spi, ale jednocześnie
co chwila ssie. Jesli tylko wyjmę brodawkę to się kręci, szuka i budzi. I tak
jest około 5 razy dziennie po 0,5 do 2h. Oczywiście nic w domu nie mogę
zrobić, nie mogę się też zająć starszą córką kiedy wraca z przedszkola. Nic
nie pomaga, bujanie, noszenie, smoczka nie chce, w wózku nigdy nie spała,
więc na spacery nie wychodzimy prawie wcale. Co dalej, kiedy to się zmieni.
Za 3 tygodnie wracam do pracy. Dodam, że nie chce także butelki. Pomocy
Obserwuj wątek
    • misiabella Re: Nadal ciągle cyc - pomocy 20.09.05, 13:07
      Współczuję,ale mogę Ci doradzić tylko to,byś przyzwyczajała dziecko do
      normalnego spania w łóżeczku,a nie z "cyckiem" w buzi,na kolanach.Malutka jest
      już za duża na takie ssanie non-stop.Może spróbuj odkładać ją zanim
      zaśnie.Wyraźnie rozgranicz karmienie i spanie.Owszem, w nocy dziecko ssie przez
      sen,ale nie w dzień.
      W takiej sytuacji dziecko się ani porządnie nie naje,ani nie wyśpi,a Ty jesteś
      wykończona.
      Spróbuj tak-nakarm ją,nie pozwól jej wtedy zasnąć,potem bawcie się,lub niech
      pobawi się sama,np.na macie.Gdy zauważysz,że marudzi i chce spać,trze oczka to
      odłóż ją do łóżeczka,nie podawaj jej piersi,tylko spokojnie przy niej
      zostań,pogłaszcz.Niech sama zaśnie.Jak nie może zasnąć na pleckach to spróbuj
      może położyć małą na brzuszku (mój synek kiedyś tylko tak potrafił zasnąć).A
      jak nie chce zasnąć to wyjmij małą i bawcie się,aż się zmęczy.Szkoda,że nie
      chodzicie na spacery.Nie szkodzi,że na nich nie śpi.Po spacerku może lepiej by
      spała w łóżeczku.No i przecież dziecko potrzebuje zmiany otoczenia,świeżego
      powietrza.
      Piszesz,że noszenie,bujanie nic nie daje-może właśnie ma za dużo bodźców?,nie
      rób tak i daj jej spokojnie zasnąć.
    • mika_p Re: Nadal ciągle cyc - pomocy 20.09.05, 13:21
      A może jej niewygodnie na twoich kolanach ? I dlatego się wierci ? Ja mam za
      sobą doświadczenia z dwójką notorycznych piersiomaniaków, z drugim jestem
      własnie na bieżąco - nie przepada za spaniem na kolanach, chociaż w
      maleńkowstwie uwielbiała i nie dawała sie odłozyc. Teraz sie wierci, jak sie
      zagapię i nie odłożę na czas do łozeczka.
      MOze karm na leżąco i wstawaj po karmieniu ?
      • beatam Re: Nadal ciągle cyc - pomocy 20.09.05, 13:39
        A czy Mała sie najada? Czy przybiera dobrze na wadze? Sprawdź może czy masz
        wystarczająco dużo pokarmu odciągając laktatorem.
        • jakw Re: Nadal ciągle cyc - pomocy 20.09.05, 14:14
          Jak mała dobrze przybiera na wadze to nie ma sensu sprawdzać ile jest mleka za
          pomocą laktatora bo to niemal na pewno nie o to chodzi. Imho trzeba odzwyczaić
          od spania na kolanach z cycem w buzi. Być może, tak jak sugeruje mika, jest
          małej niewygodnie spać na kolanach i dlatego nie może głębiej zasnąć. Zamiast
          dawać pierś co 15 minut spróbuj się z córą pobawić. No i spróbuj jednak
          "powietrzyć" córcię. Możesz pójść na plac zabaw z obiema pannami. Młodsza będzie
          miała rozrywkę obserwując poczynania starszych.
    • kayah73 Re: Nadal ciągle cyc - pomocy 20.09.05, 17:39
      No coz, tak jest jej najmilej. :) Z moja pierwsza mala mialam podobnie (cale
      noce z cyckiem w paszczy), ale oduczyla sie tego po radach mojego pediatry:

1) naucz ja zjesc raz a porzadnie - rozbudzaj ja troche badziej do jedzenia -
      odkryj, dotykaj raczki, nozki, ruszaj cyckiem, nie dawaj jej zasnac. Kiedy
      widzisz ze przymyka oczy wez ja w pion i sprobuj odbeknac - to ja troche obudzi
      i przy okazji zrobi wiecej miejsca na jedzenie. Potem zaoferuj druga piers, ta
      zmiana tez ja troche pobudzi do intensywniejsego ssania. Znow "odbij" ja jak
      widzisz ze zaczyna przysypiac i zmien piers.
      2) naucz ja zasypiac w inny sposob - u nas najlepiej dzialalo wkladanie w
      chuste i chodzenie/tanczenie/bujanie - w ten sposob mala ma to czego tak na
      prawde potrzebuje - Twoja bliskosc. U nas dobrze dziala tez spiewana kolysanka
      albo szumienie (moze byc mechaniczne - wiatrak, suszarka, radio nastawione na
      szum).

Moja corka tez nie znosi wozka, wiec na dwor biore ja rowniez w chuscie albo
      nosidle. Teraz jest troche lepiej jak ponawieszalam zabawek przy wozku, ale tez
      starcza to tylko na chwile - ale widze ze z czasem te chwile sa coraz dluzsze.

Jesli chodzi o butelke - probuj rozne smoczki i nie poddawaj sie. Popros zeby
      ktos inny ja tak karmil, bo dziecko podobno predzej wezmie od kazdego byle nie
      matki - matka ma dawac cyca i juz. ;) U nas trwalo to ze 2 tygodnie zanim
      zaakceptowala butelke, ale w koncu zaakceptowala.
      O, albo zamiat butelki moze sprobuj "sippy cup"? (nie wiem jak to po polsku -
      taki kubeczek z dziubkiem z ktorego sie saczy i nie wylewa)
    • aniar11 Re: Nadal ciągle cyc - pomocy 20.09.05, 20:25
      Miałam taki sam problem z moim synkiem tzn spanie w dzień z cycem w buzi, na noc
      zasypianie przy karmieniu a jak go odkładałam to zaczynał szukać i się budził,
      czasem go odkładałam i ze 4 razy. Za radą pediatry to skończyłam (Michaś miał
      wtedy troszkę ponad 2 mies)a cyc został zastąpiony smoczkiem, nie chciał ssać
      pierwszego dnia nauki ale drugiego to już chętniej. Ja wreszcie odżyłam, bo
      byłam wykończona.Radzę ci też skończyć z tym, jak to mówił mój mąż, cycoleniem,
      bo potem będzie jeszcze gorzej a na razie dzidzie mają krótką pamięć. A jak
      zasypiała starsza córeczka?
      Pozdrawiam i życzę odwagi i wytrwałości
      Ania
    • justyna_28 Re: Nadal ciągle cyc - pomocy 21.09.05, 10:25
      Dzięki za Wasze odpowiedzi, widzę, że to nie tylko ja mam takie problemy.
      Będę stosować się do Waszych rad, może coś się zmieni...
      Dodam jeszcze, że mała słabo przybiera na wadze około 400 gram na miesiąc, ale
      lekarka nie kazała dokarmiać. Karmię tylko jedną piersią, bo drugiej od
      jakiegoś czasu mała nie chciała tknąć, darła się w niebogłosy i laktacja
      zanikła. Zaobserwowała jeszcze, że mała na raz je bardzo krótko, około 1
      minuty, a potem tylko sobie ssie brodawkę. Dlatego pewnie je tak często, ale
      niepotrafię tego zmienić. Ala jest dość żywym dzieckiem i odłożona na kocyk lub
      do leżaczka po kilku minutach drze sie tak okropnie, robi się cała czerwona, aż
      się krztusi. Nigdy jeszcze nie usnęła bez piersi. Nawet noszona na rękach przez
      tatusia płacze. Wyjaśnie jeszcze, że mała na kolanach spi na usztywnionym rożku
      więc myślę, że nie jest jej bardzo niewygodnie, bo jest właściwie wyprostowana.
      A jeśli chodzi o moja starszą córkę to była na butelece i była dość spokojnym
      dzieckiem. Ze spaniem nie było problemów.
      Ja też korzystam z chusty kangura, mała uwielbia w niej spać - usypia
      oczywiście z cycem. Staram sie choć tak wychodzić na dwór - ale robi sie coraz
      cięższa.
      Ps. Wczoraj uśpiłam małą przy cycu odłozyłam do wózka, pojechałaśmy do
      przedszkola (10 min) i już sie obudziła, ale spokojnie wróciła w wózku. Pod
      domem na placyku musiałam ją już wyjąć na ręce i nakarmić.
      Liczę, że bedzie coraz lepiej. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka