Dodaj do ulubionych

dziwne mleko - żółte - pomocy

14.12.05, 15:17
Witam,
co robić poradzcie:
mam chyba zatkany kanalik, prawa pierś jest z jednej strony (prawej)
zaczerwieniona, pod spodem wczoraj był wyczuwalny guzek, na brodawce
zauważyłam białe miejsce z którego nie leciało mleko, po masowaniu wydobyło
się z trudem mleko, ale jakieś inne: strasznie gęste i żółte. Noszę okład z
białej kapusy (4 godz) i na razie nic, małą też przystawiam do cyca. Może
minimalnie jest lepiej ale dalej czuję lekki ból.
Prosze napiszcie, czy któraś zauważyła takie mleko?, żółte, geste jakby
bardzo tłuste, co to jest? czekam na porady

marzena
Obserwuj wątek
    • Gość: jola Re: dziwne mleko - żółte - pomocy IP: 46.77.124.* 25.10.14, 14:48
      Witam, czy dolegliwość ustala?co to było? Mam podobne objawy i chciałbym się poradzić.
      • nothing.at.all Re: dziwne mleko - żółte - pomocy 25.10.14, 16:22
        To mleko z ropa. Masz zapalenie piersi i trzeba się go pozbyć. Okład zimny po karmieniu z Kapuchy - działa przeciwzapalnie. Jeden raz na dobre jakiś przeciwbólowy tez działający zapalenie, np. Ibuprom. Ciepłe okłady przed i z tej piersi ściągamy mleko i wlewamy. Dopóki nie wróci normalne. Bo z ropa karmić nie można.
        • amiralka Re: dziwne mleko - żółte - pomocy 25.10.14, 18:02
          Lepiej, żeby wypowiedziały się ekspertki, ale wydaje mi się, że ropa byłaby wtedy, gdyby wdało się zapalenie - a wtedy bez gorączki i ogólnych znaków organizmu o zainfekowaniu by się nie obyło? Jak się zatka kanalik to często po przekłuciu pojawia się takie jakby skondensowane mleczko, jak to opisujesz, ale faktycznie, żeby było żółte to nie słyszałam. Jeśli to ropa, to nie trzeba antybiotyku?
          • bieniewicka Re: dziwne mleko - żółte - pomocy 25.10.14, 22:51
            Ja miałam takie gestawe i waniliowo żółte na początku karmienia, w 4 dobie gdy laktacja na dobre ruszyła, ale tutaj chyba nie o to chodzi...
          • Gość: Yumemi Re: dziwne mleko - żółte - pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.14, 07:18
            Pokarm przy zapaleniu moze zawierać śluz, troche krwi i wydzieliny - ma tez inny smak, bardziej slony - nie odstawiamy dziecka od piersi.
            Karmimy, skupiamy sie na leczeniu infekcji i znalezieniu jej przyczyn.
            Antybiotyk przy zapaleniu oczywiscie...
      • Gość: Yumemi Re: dziwne mleko - żółte - pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.14, 07:14
        Karmimy piersia caly czas!
        Przy zapaleniu pokarm moze byc żółty, moze byc jak galareta etc.
        Przystawiamy dziecko jak najcześciej, zero masowania - jedynie delikatne gładzenie piersi.
        Kapusta ok. Duzo wody, ibuprom i pewnie antybiotyk.
        I szukamy powodu zapalenia - często to efekt zastoju i np nieprawidłowej techniki ssania.

Warto przeczytać to:
        kellymom.com/bf/concerns/mother/mastitis/
    • Gość: veea Re: dziwne mleko - żółte - pomocy IP: *.home.aster.pl 25.10.14, 23:35
      tez mialam kiedys zatkany kanalik i jak to wydusilam to poleciala taka
      smietanka.z mojej skromnej wiedzy wynika ze to nie ropa.a bol moze sie utrzymywac dlugo.mnie po zapaleniu piersi bolalo chyba do 2-3 tygodni.
      ale niech sie mądrzejsze wypowiedza:)
      • kpkacha Re: dziwne mleko - żółte - pomocy 26.10.14, 00:38
        Miejscowe zaczerwienienie to stan zapalny (pękł kanalik i się troszkę mleka do tkanek wylało, organizm więc usiłuje je usunąć) dopóki nie ma ropnia (mocno wyczuwalnej grudki ) to można karmić nawet trzeba żeby tą pierś dobrze opróżniać, nie dopuścić do przepełnienia mlekiem. Dziecko wysysa mleko 100 razy lepiej niż laktator, jeśli zaczerwienienie i obrzęk idzie w stronę pachy to najlepiej w pozycji z pod pachy właśnie, po każdym karmieniu zimny okład, nie musi być kapusta. Jeśli z tej piersi mleko słabiej leci to ciepły przed karmieniem. Może wystąpić gorączka, dreszcze, ogólne osłabienie wtedy bierzemy paracetamol można 3razy dziennie. I nie uciekać piersi. Nie spać w biustonoszu.
        • kpkacha Re: dziwne mleko - żółte - pomocy 26.10.14, 00:42
          Nie uciskać oczywiście :)
    • marzena.jasinska.1 Re: dziwne mleko - żółte - pomocy 08.02.17, 06:27
      Żółte, ciągnące się mleko z jednego z ujść to zapalenie. Miałam niedawno :/ Przy tym gorączka i ogólne rozbicie jak przy grypie. Konieczna jest wizyta u ginekologa, który zaleci antybiotyk (są takie przy których można karmić). Postępowanie do czasu wizyty: rozgrzewanie ciepłym prysznicem, potem DELIKATNE masowanie pokremowanymi/naoliwionymi rękami i ściąganie pokarmu z ukierunkowaniem na ten właśnie kanał. Na koniec okład z rozbitego liścia kapusty z lodówki. Takie cykle powtarzać w miarę gromadzenia się pokarmu. W zależności od wieku dziecka i częstości karmienia 2-6 godzin. Pół sukcesu już, że zakażony pokarm schodzi. Trzeba go ściągać żeby się bakterie nie namnażały i nie rozwijał stan zapalny. Byle nie maltretować piersi!!! Również podczas zatoru. Nie w tym rzecz by rozmasować grudy, ale by zrobić ujście dla pokarmu. Jak będzie ujście-odetkany wylot kanalika, to pokarm zejdzie; jak nie przy pierwszych to przy następnych karmieniach.
      Nie wiem czy można karmić dziecko piersią z zapaleniem (nie mam na myśli zastoju, bo wtedy karmienie jest jak najbardziej wskazane). Ja odstawiałam rocznego syna od piersi (stąd to zapalenie mi przyszło) to mu nie dawałam już swojego mleka.
      Dodam jeszcze tylko, że pierś nie była twarda ani obolała. Po prostu w jednym małym miejscu wyczuwałam lekko bolące zgrubienie, na które nie zwróciłabym uwagi gdyby nie gorączka i właśnie ta lepka, ciągliwa, żółta wydzielina z jednego z ujść. Dostałam także skierowanie na USG z podejrzeniem ropnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka