22.02.06, 23:13
Pani Moniko!
poradzilam sobie z mala produkcja mleka, karmie co ok.2 godz, synek bardzo
dobrze przybiera, a ja cierpie!!!!! potwornie boli mnie lewa brodawka za
kazdym razem jak maly zaczyna ssac! nie wiem o co chodzi... z prawa wszystko
ok. chyba dobrze przystawiam, nawet byla u mnie kilka tyg temu pani od
laktacji ale nic mi w sumie nie doradzila, powiedziala ze to przejdzie, ze
dobrze przystawiam i pieniazki skasowala ;( a ja nie daje rady... bol jest
ostry, przeszywajacy...tylko na poczatku karmienia, potem troche mija.
brodawke mam zaczerwieniona, podrazniona, czasami nie moge jej dotknac. co to
jest? aha, karmie w kapturkach-mam male brodawki i przy probach karmienia bez
maly jeszcze bardziej mi podraznial;( PROSZE O RADE
Obserwuj wątek
    • kluseczka195 Re: POMOCY!!! 23.02.06, 01:02
      Połogowe zapalenie sutka

Do zapalenia gruczołu sutkowego (mastitis) najczęściej dochodzi podczas połogu.
      Mleko produkowane przez kobiety w okresie laktacji jest znakomitą pożywką dla
      bakterii.

Istnieją dwie drogi zakażenia - krwiopochodna (do zakażenia w ten sposób
      dochodzi bardzo rzadko) oraz przezbrodawkowa (wstępująca).

Mikrourazy brodawki sutkowej, które powstają wskutek ssania piersi przez
      niemowlę, powodują, że do gruczołu sutkowego dostają się bakterie. Bywa, że
      proces zapalny może objąć nawet całą pierś. Czasami powoduje on tworzenie się w
      niej ropni.

Ponieważ do powstania zapalenia gruczołu sutkowego dochodzi najczęściej podczas
      ssania, dlatego ważne jest przygotowanie się kobiety do karmienia piersią, co
      może zapobiec stanom zapalnym. Jak zwykle najważniejszą rolę pełni
      profilaktyka. Kobieta powinna przygotować swoje piersi do karmienia, zahartować
      je. Należy pamiętać, aby przyszła matka w III trymestrze ciąży myła codziennie
      piersi i masowała brodawki sutkowe szorstkimi ręcznikami typu frott?. Po myciu
      i wytarciu piersi brodawki trzeba delikatnie nacierać wazeliną. Kobiety powinny
      nosić luźny, delikatny biustonosz, który będzie spełniał zadanie podtrzymywania
      piersi. Można, a nawet trzeba masować i podciągać krótkie brodawki. Dzięki tym
      czynnościom brodawki uzyskają odpowiednią długość.

Odpowiednio przygotowane piersi i prawidłowe karmienie dziecka chronią przed
      zapaleniem gruczołu sutkowego.

Niestety, dość często brak takiego treningu, słabo ssące niemowlę, które nie
      opróżnia piersi, co powoduje zaleganie pokarmu, uszkodzenie brodawek sutkowych,
      bakterie obecne w nosogardzieli niemowlęcia, stres, złe odżywianie - bywają
      powodem połogowego zapalenia gruczołu sutkowego.

Objawy połogowego zapalenia gruczołu sutkowego

Głównym objawem zwiastującym zapalenie gruczołu sutkowego jest gorączka.
      Podwyższona ciepłota ciała u kobiety karmiącej świadczy częściej o zapaleniu
      piersi niż o przeziębieniu. Dotyka ono zazwyczaj pierś, którą niemowlę mniej
      ssie. Sutek podczas badania palpacyjnego staje się zaczerwieniony i bolesny.
      Pojawiają się też objawy dodatkowe, między innymi dreszcze, bóle głowy.

Leczenie połogowego zapalenia gruczołu sutkowego

Nie należy leczyć się domowymi sposobami, lecz trzeba zgłosić się do lekarza
      specjalisty!

W początkowej fazie zapalenia stosuje się leczenie zachowawcze.

Przy słabo ssącym dziecku konieczne jest opróżnianie gruczołu z mleka i
      odciąganie pokarmu. Niemowlę należy często przystawiać do piersi. Można
      zastosować okłady z zimnych liści kapusty. Jeśli zachodzi konieczność, podać
      leki zmniejszające gorączkę, np. Paracetamol. Leki stosować jednak wyłącznie po
      konsultacji lekarskiej oraz zgodnie z dawkowaniem określonym przez lekarza.

Nie wolno w trakcie karmienia niemowlęcia przyjmować żadnych preparatów na
      własną rękę!
      Ważne jest kontynuowanie karmienia i częstsze karmienie chorą piersią.
      Należy wykonać badania bakteriologiczne mleka w celu ustalenia typu bakterii
      oraz ich wrażliwości na antybiotyki.
      Najczęstszymi bakteriami chorobotwórczymi powodującymi zapalenie piersi jest
      gronkowiec złocisty, rzadziej bakterie beztlenowe.

Podanie antybiotyków (zgodnie z uprzednio wykonanym antybiogramem) w stanach
      zapalnych sutka przebiegających z infekcją, w przypadku gdy zawiedzie leczenie
      zachowawcze (nie zmniejsza się gorączka, pierś jest nadal obrzmiała i bolesna),
      jest wskazane tylko po konsultacji lekarskiej. Odpowiednie antybiotyki - np.
      półsyntetyczne penicyliny, cefalosporyny III generacji są stosunkowo dobrze
      tolerowane przez noworodki. Niemowlę można nadal karmić mlekiem matki.

Właściwe postępowanie powoduje, że nie dochodzi do powikłania, jakim jest
      utworzenie się ropnia oraz przejście ostrego procesu chorobowego w proces
      przewlekły.

W niektórych przypadkach konieczna jest interwencja chirurgiczna związana z
      nacięciem ropnia, pobraniem treści do badania bakteriologicznego. Pomocna może
      być wówczas ultrasonografia, dzięki której można ustalić umiejscowienie ropni
      głębokich i wykonanie nakłucia aspiracyjnego.

• agatekb1 Re: POMOCY!!! 23.02.06, 10:34
        tylko ze ja temperatury nie mam, ogolnie dobrze sie czuje... czy to moze byc
        zapalenie? do jakiego lekarza isc-gin czy ogolnego?
    • monika_staszewska Re: POMOCY!!! 24.02.06, 17:10
      A czy próbowała Pani karmić malucha w taki sposób, że podczas karmienia z obu
      piersi leży na tym samym boczku (karmienie z jednej piersi odbywa się w pozycji
      klasycznej a z drugiej spod pachy). To znaczy jeśli z prawej piersi (tej z nie
      bolącą brodawką) je leżąc przed Panią (na lewym boczku) to do lewej piersi (tej
      bolącej) trzeba przystawić go leżącego też na lewym boczku przodem do Pani
      boku, a jeśli z prawej je leżąc na prawym boku przytulony brzuszkiem do boku
      Pani ciała to z lewej powinien jeść leżąc przed Panią na prawym boku.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka