Dodaj do ulubionych

ssanie kciuka

06.07.06, 21:31
Witam.Moja 3 miesięczna bezsmoczkowa,karmiona wyłącznie piersią córeczka od
kilku dni znalazla sobie sposób na zasypianie...ssąc kciuka.To chyba jeszcze
gorsze niż ssanie smoczka?.CZy ssanie kciuka nie zaburzy mechanizmu ssania
piersi?Czy powinnam ja odzwyczajac od ssania kciuka podajac jej smoczek czy sa
jeszcze jakies inne metody?
Obserwuj wątek
    • dyzurna Re: ssanie kciuka 06.07.06, 21:42
      mam IDENTYCZNY problem. moja corka tez ma 3 miesiace i od 2 tygodnie ssie kciuka wlasnie przy zasypianiu. mieszkam z mama ktora poradzila mi zebym smoka nauczyla bo nałog ssania kciuka strasznie ciezko wykorzenic, nie mowiac o tym iz kciuk wypchan zabki, sa narosla na szczuplejszym poprzez ssanie paluszku. smoczek jest w ruchu od tygodnia , ale bardzo mnie smuci fakt ze mała zeczywiscie zaczeła plycej chwytac piers....nie wiem co robic
    • moninia2000 Re: ssanie kciuka 07.07.06, 12:49
      Hej dziewczyny!

spokojnie....:-)))
      Powiem Wam tak: ani smok ani palec dobre nie sa zapewne. Choc ssanie b.dzieci
      uspakaja.
      Jednak ssanie paluszka zaczyna sie, to normalne, dzieci poznaja swe dlonie, swe
      cialko, wszystkie przez to przechodza i....wiekszosc wychodzi;-)
      Nasza malenka zaczela ssac paluszek zawziecie i ssala ok.2 miesiecy uparcie,
      moze wiecej.. Martwilam sie, owszem, ale stwierdzilam ze smoka nie bede dawac,
      tymbardziej ze nie chciala za Chiny (karmie piersia), a poczekamy i zobaczymy.
      I wiecie co? Udalo sie! Samo przeszlo, nie wyjmowalam jej paluszka ani achow
      nie robilam, zeby nie zwracac uwagi, staralam sie uwage odwracac czyms innym i
      ok.
      W koncu malenka sama zostawila paluszek, a smoka nie tknie, wiec....sukces.
      Radze Wam sie nie martwic, wszystkie dzieci probuja raczek, potem stopek hihi
      itd..
      Poza tym cale dnie ssa??
      Byc moze smoczek nie jest wyjsciem, jesli wplywa zle na karmienie piersia...na
      lapanie piersi.
      Pomyslcie o tym;-))
      Buzka, Moni
    • monika_staszewska Re: ssanie kciuka 07.07.06, 14:16
      Można spróbować utrudniać ssanie kciuka poprzez zakładanie na łapki skarpetek -
      najlepiej takich grubszych, frotte. Ale z pakowaniem łapek do buzi na razie
      lepiej nie walczyć, bo to taki etap rozwojowy. Jak już napisała moninia2000 za
      czas jakiś do paszczy powędrują stopy.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
    • amorperfeito Re: ssanie kciuka 22.07.06, 16:21
      Ja mam 3,5 letniego synka, ssie kciuka przy zasypianiu do tej ory probuje go
      odzwyczic, z tego co widze od smoczka jest odzwyczaic latwiej, teraz zaluje ze
      nie dawalam mu smoczka. Moim zdaniem lepiej smoczek z umiarem i przed
      ukonczeniem roku wyrzucic dziecko wtedy jeszcze sie tak nie przyzwyczailo do
      smoczka i ma bardzo krotka pamiec szybko zapmni; palca nie da sie zabrac...
      Przepraszam ale pisze na klawiaturze bez polskich znakow
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka