Dodaj do ulubionych

ile mleka?

16.08.06, 14:13
Witam wszystkie Mamuśki!
Mój Skarb ma 3 miesiące i od początku jest karmiony piersią na żądanie. W
sobotę muszę go zostawić na noc z mężem a że nigdy wcześniej nie było takiej
sytuacji to proszę o radę. Ile muszę ściągnąć mleka i kiedy najlepiej zacząć?
Gdzie je przechowywać a potem jak je podać, tzn do jakiej temperatury ma być
podgrzane. Kupiłam nawet podgrzewacz do mleka ale jeszcze nie używałam.
Dzidziuś budzi się w nocy ok 3-4 razy na karmienie.
I jeszcze jedno pytanko, boję się że moje piersi "nie wytrzymają" tych paru
godzin (mam zamiar nie karmić ok 6,7 godzin). Co o tym myślicie?
Bardzo dziekuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Ewelina
Obserwuj wątek
    • mynia0 Re: ile mleka? 16.08.06, 14:26
      dziecko karmione butlą powinno jeść 100 ml + 10 na każdy miesiac życia. ale tak
      naprawdę - ile je dziecko piersiowe - nikt nie wie:)

ściągaj pokarm miedzy karmieniami, pobudzisz cyce do roboty. zacznij już, bo
      czasem cieżko się odciąga pokarm. w lodówce mozesz przechowywać pokarm do 48
      godzin, ja jednak przechowywałam tylko przez ok 12-14. potem pokarm lądował w
      zamrażarce. podgrzewasz mleko tak, żeby było ciepłe - ani zimne, ani gorące.
      każde dziecko preferuje własną temperaturę mleczka. moja córka lubi temp.
      pokojową, czyli ok. 24 stopni, choć nigdy nie mierzyłam, bo butle podgrzewałam
      w garnku z gorącą wodą - wstawiasz butlę i czekasz, aż się zagrzeje. i spokój:)

piersi powiny wytrzymać, w końcu to okazjonalna sprawa. conajwyżej mogą troszkę
      boleć , mozesz miec uczucie pełnych piersi. możesz też wziąć latator ze sobą i
      ściągnąć.

gorszym problemem wydaje mi się kwestia butli - jeśli dziecko nie jest do niej
      przyzwyczajone, tata może mieć kłopot...nie każde dziecko akceptuje butlę od
      razu.
    • ma_ma_aga Re: ile mleka? 16.08.06, 14:34
      Mój synek w niedzielę skończy 12 tygodni.Zjada średnio jednorazowo 100
      ml.Najlepiej zacznij już ściągać mleko (bo nie wiadomo jak pójdzie) i włóż je
      do zamrażarki (można kupić specjalne torebeczki do przechowywania np.Medeli lub
      pojemniki np.Aventu).Pózniej takie mleko podgrzejesz w podgrzewaczu.Jeśli
      chodzi o temperaturę to ja sprawdzam na przedramieniu, jeśli czuję przyjemne
      ciepło to podaję.Co do pytania czy piersi wytrzymają, może być różnie lepiej
      weź ze sobą laktator bo o zapalenie piersi jest łatwo,a 6,7 godzin to jednak
      długo.
      Pozdrawiam:)
      Aga
    • ewelina_sn Re: ile mleka? 17.08.06, 11:25
      bardzo dziekuje za rady, chcialam jeszcze zapytac czy mleko nie wykorzystane
      nalezy wylac czy mozna wstawic do lodowki a pozniej jeszcze raz podgrzac? i czy
      smoczek z 3 dziurkami jest dobry dla 3miesiecznego dziecka karmionego tylko
      piersia? producent podaje ze smoczek jest od 3mcy ale obawiam sie czy nie dla
      dzieci karmionych z butelki.
      • mynia0 Re: ile mleka? 17.08.06, 14:20
        smoczek 3 za duży - daj najwyżej dwójkę, albo i jedynkę. moja córka piła z
        jedynki aż do 8 miesiąca / zależało mi na tym, żeby mleko nie leciało za szybko
        i żeby córka nie odrzuciła piersi/.

jeśli mleko miało kontakt ze śliną dziecka - musisz resztę wylać. czyli - nie
        można dawać drugi raz tej samej, napoczętej wcześniej butli. jak boisz się, że
        dziecko nie wypije całego mleka - dawaj mniejsze porcje. dać kolejną porcyjkę
        to nie problem.
        • ewelina_sn Re: ile mleka? 17.08.06, 14:36
          dzieki za szybka odpowiedz, milego dnia!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka