Dodaj do ulubionych

nocny pokarm

17.11.06, 21:38
Witam!Mam pytanko co do karmienia w nocy. Do kiedy nocny pokarm jest bardziej
wartościowy (tak wyczytałam) i jak długo należy dziecko karmić w nocy?Mój
półroczny Malec budzi się średnio co dwie godziny i domaga się piersi. Raczej
ssie ładnie, nie "ciamka". Jak same wiecie jest to strasznie uciążliwe ale nie
wiem czy próbować to zmieniać (np. starając się podawać wodę) bo jeżeli ten
nocny pokarm jest rzeczywiście bardziej wartościowy to nie chcę rezygnować.
Dziękuję za wszystkie rady.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • charlee80 Re: nocny pokarm 17.11.06, 21:46
      oczywiście ze nocny pokarm jest bardzo wartosciowy , pozytywnie wpływa na
      kształtowanie się tzw" szarych komórek" w mózgu, poza tym jest kaloryczniejszy
      od mleka " dziennego", poniewaz zawiera więcej tłuszczy. Mój szkrab ma 3 m-ce i
      budzi się w nocy na cycusia 2- 3 razy i ani myślę pozbawiac go tego przywileju.
      • olimpia_b81 Re: nocny pokarm 18.11.06, 10:22
        bo ma 3 m-ce a autorki postu ma 6 m-cy - to jest zasadnicza roznica.ja bym na jej miejscu podawala wode,karmila gore 1-2 razy w nocy.reszta to woda i smok.
    • dziundzius Re: nocny pokarm 17.11.06, 22:50
      Moja Alicja ma już 10 miesięcy i nadal ssie w nocy cycusia kilka razy. Teraz
      karmienie trwa bardzo szybko ok. 3-7 minut, ale jak była maleńka to potrafiła
      ssać od 0,5 do 1,5 godziny. Jak narazie szczerze mówiąc nawet nie pomyślałam,
      żeby ją tego oduczać, bo po co?
      Pozdrawiam
      Sylwia i Alicja
      • jolantusia1 Re: nocny pokarm 18.11.06, 08:22
        jeżeli pije ładnie to nie zabieraj jej tego. Widocznie jest głodna i potrzebuje
        tłuszczu i białka. Mój mały też teraz więcej niż dawniej domaga się piersi w
        nocy, ale częściej na przytulenie.
      • olimpia_b81 Re: nocny pokarm 18.11.06, 10:20
        dziundzius napisała:

> Moja Alicja ma już 10 miesięcy i nadal ssie w nocy cycusia kilka razy. Teraz
        > karmienie trwa bardzo szybko ok. 3-7 minut, ale jak była maleńka to potrafiła
        > ssać od 0,5 do 1,5 godziny. Jak narazie szczerze mówiąc nawet nie pomyślałam,
        > żeby ją tego oduczać, bo po co?

no np zeby sie wyspac, bo ciumkanie co chwilke w tym wieku jest chyba przyzwyczajeniem a nie glodem,ale jak mamom to odpowiada to ok.ja bym chyba sie wsciekla:)
    • jakw Re: nocny pokarm 18.11.06, 10:17
      Weź pod uwagę tzw. sezon grzewczy - może małemu chce się po prostu pić? Wtedy
      mogłoby pomóc nawilżanie powietrza, bo wodę tak czy siak ktoś będzie musiał dać.
    • pauzalka Re: nocny pokarm 18.11.06, 17:05
      Od doradców laktacyjnych wiem, że w drugim półroczu życia dziecka, ma ono prawo budzić się do ssania częściej gdyż w tym wieku zwiększa się zapotrzebowanie na tłuszcze które występują właśnie w nocnym mleku. Możesz o tym poczytać na tym forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=570 Moja córka ma 11 miesięcy i od 2 tygodni budzi się już tylko 2 razy, wcześniej (od 6 miesiąca) też budziła się mniej więcej co 2 godziny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka