Dodaj do ulubionych

Okres a karmienie

IP: *.* 09.01.02, 11:36
mam pytanie-czy istnieje jakis wplyw okresu u mamy na samopoczucie dziecka karmionego piersią?Własnie po 6 miesiacach od porodu dostalam pierwszy raz okres a mój synek jest jakby bardziej marudny.I nie wiem czy to jest to, o co pytam czy moze po prostu zabki?Pozdrawiam wszystkie mamy Ola
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Okres a karmienie IP: *.* 09.01.02, 11:54
      Wydaje mi sie ze to tylko zabki! Ja okres dostalam dopiero po 8 miesiacach i zadnych zmian u corci nie zauwazylam , wiec chyba wszystko jest OK.POZDRAWIAM!!!!!!!!!!! :bounce:
    • Gość: agis Re: Okres a karmienie IP: *.* 28.01.02, 13:14
      a ja dostalam okres po 3 miesiacach od porodu karmiac tylko piersia:( dlaczego tak szybko??:(
      • Gość: Monia2 Re: Okres a karmienie - do agis IP: *.* 28.01.02, 13:30
        Cześć!Szybkość wystąpienia miesiączki po porodzie zależy od intensywności karmienia piersią i od ilości "posiadanej" tkanki tłuszczowej u mamusi. Mamusie "posiadające" więcej fałdek - miesiączkę mogą dostać szybciej, niż mamusie chuderlaki, gdyż taknka tłuszczowa u kobiety jest czynna hormonalnie.Pozdrawiam,Monia
        • Gość: jola2 Re: Okres a karmienie - IP: *.* 05.02.02, 09:32
          to zgłasza sie mama chuderlak , ktora karmiąc bardzo intensywnie piersią po obydwoch porodach okres dostała 8tygodni po porodzie :hello:
      • Gość: _Su_ Re: Okres a karmienie IP: *.* 28.01.02, 18:03
        Witaj, miesiączka jest sprawą indywidualną tak jak każdy poród. Ja karmiłam mojego Krzysia 9 miesięcy i dostałam okres dopiero miesiąc po odstawieniu go od piersi podczas gdy jedna z moich koleżanek dostała okres już 2 mieś. po porodzie a karmi piersią od początku i dość intensywnie. Więc jak widzisz nie ma na to reguły. Pozdrawiam Su
    • Gość: mwegner Re: Okres a karmienie IP: *.* 28.01.02, 17:57
      Ja po porodzie pierwsze miesiączkę dostałam po niecałych 3 miesiącach :(U mie nie zauważyłam żeby coś się zmieniało.Ale wiem że niektóre mamy mówią, że ich dzieci w czasie miesiączki mniej chętnie jedzą.PozdrawiamMagda
    • Gość: ptysio Re: Okres a karmienie IP: *.* 28.01.02, 22:55
      HejkaW "mądrych" książkach piszą, że podczas menstruacji zmienia się nieco smak pokarmu i niektóre dzieci nie jedzą wówczas tak chętnie. W przypadku półrocznego dziecka, które nie jest inaczej dokarmiane, bądź nie dostaje dużo innych pokarmów, może wówczas występować pobudzenie, marudzenie itp. Koleś jest głodny, a cycy niezbyt smaczne. Ale niestety, to może być wszystko - i ząbki , i (nie daj Bóg) początek infekcji itd. Tak przy okazji. Mój synek w niedzielę skończył 10 miesięcy, a ja jeszcze nie miesiączkuję. Wydawało mi się, że to zupełnie normalne, ale czytając poprzednie posty widzę, że u wszystkich jest szybciej. A słyszałyście o jakiejś górnej granicy? Co prawda jedna z moich koleżanek, karmiąca dzidzię do dwóch lat, dostało okres po półtora roku od porodu... Też planuję karmić tak długo lub dłużej, ale zaczęłam się zastanawiać, czy tak długi czas bez menstruacji, a więc i bez owulacji ma jakiś wpływ na moje zdrowie? Może przy okazji, ktoś wie coś też na ten temat? Zgadzam się z Su, to wszystko chyba jest sprawą indywidualną i to kiedy zaczynamy miesiączkować i to, jak zareagują nasze pociechy na smak mleka w tym czasie. Pozdrawiam wszystkie emamy.
      • Gość: Elik Re: Okres a karmienie IP: *.* 29.01.02, 01:06
        Karmię dwa lata i nie mam okresu, na razie się nie martwie za radą lekarki, której ufam.Pa
        • Gość: ptysio Re: Okres a karmienie IP: *.* 29.01.02, 01:29
          Dzięki Elik!Sorry Olu, że Ci tu ciąglę się podczepiam. Przypomniało mi się jeszcze, że mi lekarz mówił, iż okres pojawia się zwykle gdy ograniczy się już do 2 karmień dziennie.Tak przy okazji bardzo polecam książkę "Sztuka karmienia piersią" wydaną przez Media Rodzinaof Poznań.Pozdrawiam wszystkie karmiące emamy :)
      • Gość: maliza Re: Okres a karmienie IP: *.* 05.02.02, 07:58
        Ja karmiłam do 7 miesiąca, a okres dostałam dopiero po 10 miesiącach od porodu. I gdzie tu logika ?
    • Gość: Kachna29 Re: Okres a karmienie - czy którejś z Was się tak zdarzyło IP: *.* 04.02.02, 22:51
      Hej mamusie karmiące,Karmię synka wyłącznie piersią od 2,5 m-ca i kilka dni temu pojawiło mi się plamienie. Takie skąpe i jednorazowe - zaraz przeszło. Co to mogło być??? To chyba nie okres, prawda? Mam nadzieję, że to nie owulacja, nigdy wcześniej nie miałam takich objawów. Czy któreś z Was zdarzyło sie też takie plamienie podczas karmienia?Kachna
    • Gość: agis Re: Okres a karmienie IP: *.* 04.02.02, 23:45
      ja tez po dwoch miesiacach od porodu dostalam plamienie, takie na jedna wkladke.po 3,5 mies dostalam okres i mam go dosc regularnie.tez sie zastanawialam czy to owulacja?
      • Gość: agis Re: Okres a karmienie IP: *.* 04.02.02, 23:46
        acha:tez karmie tylko piersia i nigdy nie mialam takich objawow.
    • Gość: Renik Re: Okres a karmienie IP: *.* 07.02.02, 12:41
      Ja nie zauważyłam, żadnych zależności, ale jak dostałam pierwszą miesiączkę po porodzie (po 11 miesiącach) to misiek jadł już mnóstwo innych rzeczy. Może dlatego nie widziałam różnicy.:-) Renik ;-)
    • Gość: asikg Re: Okres a karmienie IP: *.* 27.03.02, 13:20
      A czy którejś z Was zdarzyły się dłuższe przerwy w okresie przy wyłącznym karmieniu piersią? Mały ma 6 miesięcy, karmię go piersią, pierwszy okres dostałam po 2 miesiącach, potem przez 3 miesiące w miarę regularnie, a teraz czekam i nic. Chcę dodać, że na pewno nie jest to kolejna ciąża, czyżby jakieś hormonki zawiodły? Jak to u Was wyglądało?
  • Gość: guest Re: Okres a karmienie IP: *.* 12.01.02, 22:37
    Ja dostałam okres po 2 miesiącach od urodzenia Krzysia i wydaje mi się,że w tych dniach ssał mniej i w związku z tym był bardziej marudny. Jednak teraz nie zauważam już takiej zależności pewnie dlatego, że je już dużo innych rzeczy(11miesięcy). Pozdrawiam Asia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka