Dodaj do ulubionych

CO POWINNAM JEŚĆ!!!

IP: *.* 10.01.02, 22:26
Drogie Mamy.Moją miesięczną córeczkę karmię piersią. Miała problemy z koleczkami i aktulnie jem tylko gotowanego indyka, kurczaka, bułkę wrocławską, margarynę i chudą wędinkę. Oczywiście piję wodę i herbatę. Poradzcie mi co mogę jeszcze jeść. Nie mam pomysłów, a to co jem aktualnie przejadło mi się? Może jakieś pomysły na lekkie zupki? Pozdrawiam i dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: IVONA Re: CO POWINNAM JEŚĆ!!! IP: *.* 11.01.02, 09:08
      Pamiętaj że wszystko co jesz musi być lekkostrawne i niewydymające. Ja na początku gotowałam sobie takie "cieńkie" zupy tzn. pierś z kurczaka, warzywa z mrożonki, ziemniaczki, trochę masełka. Jak już to się ugotowało to dopiero na talerzu dodawałam łyżeczkę jogurtu naturalnego mieszałam i wcinałam. :)Moja Agatka też miała trochę koleczek (zwłaszcza jak ja wypiłam mleko). Pomagał jej bardzo GRIPE WATER do nabycia w aptece bez recepty.Kiedyś na forum czytałam że na kolki pomaga też jak przed KAZDYM jedzeniem dasz dziecku łyżeczkę przegotowanej ciepłej wody. W szpitalu lekarka mówiła że można jeść w zasadzie wszystko ale z umiarem i u mnie to się sprawdziło
      • Gość: guest Re: CO POWINNAM JEŚĆ!!! IP: *.* 11.01.02, 11:10
        A ja chcialam powiedziec ze od poczatku jadlam i pilam wszystko. Wszystko tzn. nawet pierogi z kapusta i fasolke.Mozna wszystko jesc tylko z umiarem jak napisala Iwonka.Rowniez pilam kawe , a karmilam 14miesiecy.Moje dziecko nigdy nie mialo zaparc , kolek itp. Wiec zycze smacznego i wytrwalosci w karmieniu piersia!POZDRAWIAM!!!!!!!! :hello:
        • Gość: guest Re: CO POWINNAM JEŚĆ!!! IP: *.* 11.01.02, 13:27
          pisalam juz o tym na "mamach listopadowych" ale moze nie wszyscy to czytajamojemu smoczuraowi kolki przeszly jak odstawilam mleko i wszystkie przetwory (oprocz lodow:)). Wczesniej, mimo ze jadlam to co ty, czyli prawie nic, strasznie go meczyly. okazalo sie ze chodzi o mleko, moze sproboj z niego zrezygnowac? Podaje mu tez Gripe Water czyli wode koperkowa, polecam. Moj synek ma juz 2 miesiace. Gdy mial kolki, baem ryz, ziemniaki, rozne kluchy ( i sama powoli przeobrazam sie w kluche;), pieczen, pasztety, dzemy, wedliny itd. czyli prawie wszystko oprocz przetworow mlecznych, wzdymajacych warzyw i rzeczy smazonych. Marze o leczo:))
    • Gość: guest Re: CO POWINNAM JEŚĆ!!! IP: *.* 11.01.02, 13:36
      Ja do pierwszego miesiaca tez jadlam tylko gotowane rzeczy, a teraz juz jem wszystko (córka ma 2.5 miesiaca).Raz miala kolke ale zaczelam jej podawac krople SABSIMPLEX- trudno jest je dostac u nas ale jesli masz mozliwosc w Niemczech mozna je dostac bez problemu i daje 4 klople przed karmieniem i o kolkach zapomnialysmy.Polecam.
      • Gość: guest Re: CO POWINNAM JEŚĆ!!! IP: *.* 12.01.02, 20:04
        A ja od początku jadłam wszystko i mój synek czuł się dobrze, ale ostatnio dostał wysypki i lekarze nie wiedząc od czego kazali mi przejść na dietę tzn. gotowane mięso, marchewka, jedno jabłko na dzień i to jeszcze porcjowane. Nie wiem czy jest możliwe żeby nagle Kacper zaczął się na wzystko uczulać ?!
      • Gość: Dorot Re: CO POWINNAM JEŚĆ!!! do Olki IP: *.* 16.01.02, 12:28
        Olu, czy możesz mi powiedzieć, kto poradził Ci dawkowanie Sabsimplex, bo ja podaje swojej córce w dawce 15 kropel co trzy godziny i nie działa za bardzo. Dalej płacze przy puszczaniu bączków, pręzy się i ma problemy z kupą. Nie wiem czy ta dawka jest za duża czy po prostu na nią nie działa.Pozdrawiam
        • Gość: mamaZuzi Re: CO POWINNAM JEŚĆ!!! do Dorot IP: *.* 17.01.02, 12:21
          Mnie taka dawke i krople kazala dawac nasza lekarka do ktorej chodzimy z mala.Moze to zbyt duza dawka sproboj dac mniejsza.Zuzia od momentu podawania SABSIMPLEX nie ma kolek i problemu z kupa.Ja pije jeszcze dodatkowo herbatke HIPPO dla karmiacych ona jest koperkowa i tez ma wplyw na dziecko.Pozdrawiam
        • Gość: Elik Re: CO POWINNAM JEŚĆ!!! do Olki IP: *.* 17.01.02, 12:41
          Droga Beciu, nie zapomninaj o kaszach, ryżu, mięso radzę upiec i zamiast wędlinki, naprawdę smaczniejsze i zupki, różne. Barszcz, pomidorowa z ryżem, kluskami(są bezjajeczne razowe), jarzyny gotowane, w zupkach też. Gotowana marchewka, buraczki, może brokuły, kalafior, nie wiem czy nie wzdymają ,ale chyba nie powinny.
    • Gość: Malgossia Re: CO POWINNAM JEŚĆ!!! IP: *.* 13.01.02, 18:41
      Droga beciu, ja do 3ciego miesiąca Michała bardzo uważałam na swój jadłospis i chyba się opłaciło, bo nigdy nie doświadczyliśmy kolki... Powinnaś jeść mięso gotowane (oprócz indyka polecam mięso z kurczaka), jakąś lekką rybkę, ryż, makarony (ja robiłam sobie takie niby-spaghetti, tj, makaron wymieszany z tuńczykiem....), jabłka, marchew (bo nie alergizują), ziemniaki, oczywiście herbatki (rumianek, melisa, jakieś owocówki), na początku tylko sok jabłkowy, potem marchewkowy w różnych wersjach...Żadnej kawy i alkoholu. Potem stopniowo zaczęłam wracać do swoich ulubionych potraw i powoli rozszerzałam dietę. Ważne jest aby nigdy nie przesadzić z ilością. Życzę smacznego :)
      • Gość: DagmaraKawalska Re: CO POWINNAM JEŚĆ!!! IP: *.* 04.02.02, 16:23
        Droga beciu, Weronika kończy 4 miesiące. Z początku jadłam to, co ty. Potem wprowadziłam inne rzeczy, ale nadal unikam kapusty, fasoli, grochu, tego, co wzdyma. Jem pomalutku cebulę i doprawiam niewielką ilością czosnku. Z zup polecam ci krupnik na żeberkach ( ja osobiście wolę na golonce, samo mięsko jest super, oczywiście bez skóry), lekką pomidorową , marchewkową. Nie doprawiaj śmietaną, lepiej jogurtem. Pij spore ilości mięty z rumiankiem.Nie musisz dawać dziecku koperku, możesz go pić sama, przejdzie z pokarmem.Ja tak robiłam.Stopniowo wprowadzaj wszystko. Ja piję kawę ( 1 filiżankę dziennie), alkohol ( bardzo mało, ale jednak), zaczynam jeść ostrawe rzeczy. Wszystko z umiarem. Jeszcze wiele przed nami.Powodzenia. Dagmara
    • Gość: Alka Re: CO POWINNAM JEŚĆ!!! IP: *.* 17.01.02, 10:26
      A zuzanka po rybkach przeobrażała się w indiankę! :0 Ja jadłam gotowane: indyka, kurczaka, ziemniaki, ryż, marchewkę, pietruszkę, buraki, kukurydzę. Jabłka w dowolnych ilościach, pieczywo, dżemy z aronii, czarnej porzeczki i owoców leśnych; i przetwory mleczne: masło, twaróg, ser żółty, jogurty, maślanki itp. Piłam sok z czarnej porzeczki, aronii, jabłek, herbatki owocowe i ziółka - lipę, rumianek, melisę, no i oczywiście wodę. A na kolki podawaliśmy 3 razy dziennie po 5 granulek Magnezium firmy Dagomed rozpuszczonych w 1,2 łyżeczki letniej wody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka