IP: *.* 18.06.02, 10:50
Co może jeść mama karmiąca 4-tygodniowe maleństwo na obiad do drugiego dania.Tzn.mam na myśli jakiś sałatki, surówki takie aby dzidziusia nie bolał po tym brzuszek.Proszę o rady.Pozdrawiam, Patrycja
Obserwuj wątek
    • Gość: Elik Re: surówki IP: *.* 18.06.02, 11:46
      Buraczki gotowane,utarte na tarce. Mogą być na ciepło, na zimno. Ja dodaje soli, cukru troszkę margaryny( lub sklarowanego masła) może być olej.Nie wiem czy jesz nabiał ?Ja nie więc nie dodaję śmietany, ale mozna. Jeśli na ciepło to ucieram na tarce z oczkami małymi jeśli na zimno to oczka większe. Marchewka duszona z wodą masłem i solą z odrobiną cukru lub bez niego. Też można zagęścić. Myślę, że cukinia ugotowana na parze można posypać mieloną pestką dyni lub żółtym serem jeśli ktoś może jeść.Kalafior i brokuł ostrożnie, ale jeśli pogotujemy dłużej i ulotnią się substncje te niezbyt przyjemnie pachnące to można odrobinkę zjeść. Do buraczków można dodać jabłka i poddusić jest bardziej winne. do marchewki surowej utartej też . Ja jadam ugotowaną kalarepkę, ale też tarzeba uważać bo może wzdymać. nie wiem jak tam z uczuleniami, jeśli nic ne ma to chyba sałatkę z kukurydzy z ananasem i selerem ( pokrojony w paski w słoikach) plus odrobinę majonezu. Jeśli nie to może sama kukurydza z ogórkiem małosolnym ? Moja córka ma już dwa lata więc proszę o sprostowanie jeśli coś napisałam nie tak. Tyle zapamiętałam. pozdrawiam.
    • Gość: sylklu Re: surówki IP: *.* 18.06.02, 14:59
      Ja najczesciej jadlam surowa marchewke (drobno starta lub pocieta w robocie) skropiona sokiem z cytryny, z czasem zaczelam dodawac po troche czosnku. Albo surowy seler rowniez drobno starty wymieszany z odrobina majonezu i musztardy francuskiej (tej z ziarenkami gorczycy). Albo salate zielona, najlepiej lodowa, bo lepsza, skropiona jogurtem naturalnym lub winegretem (oliwa + ocet winny + w/w musztarda).Albo pieczarki podduszone na masle lub surowe skropione octem winnym. Od poczatku w zasadzie jadlam tez pomidory i ogorki - i nie mielismy zadnych problemow.Podsumowujac, musisz po prostu probowac, bo nie ma tu regul. Jesli masz watpliwosci co do jakiegos produktu - zjedz troche i obserwuj reakcje.
      • Gość: q1313q Re: surówki IP: *.* 21.06.02, 14:23
        Ja od poczatku jem surowke z ugotowanego buraka startego na grubej tartce z surowym jablkiem. Przyprawiam to oliwa z oliwek albo pestek winogron i ziolami np. prowansalskimi, albo bazylia , szczypta cukru i soli i podprazonymi na suchej patelni ziarnkami slonecznika. Podobnie przyprawiam surowke z surowej marchwi i jablkaPoniewaz moja Ola (alergiczka, niestety) wkrotce skonczy 4 miesiace niedlugo sprobuje surowki z kapusty pekinskiej z pomidorem (moge go jesc, na szcescie)i oliwkami. Podobno kapusta pekinska najmiej wzdyma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka