Dodaj do ulubionych

przekarmiony?

16.12.06, 09:11
Wczoraj lekarz zakomunikował mi, że mój 7 tygodniowy synek jest przekarmiony.
Urodził się z wagą 3100 teraz ma 5170, czyli przyrost wagi 2070g przez 7
tygodni. Czyli 300 g/tydzień. Kazała ograniczyć karmienie (karmię piersią) i
jak płacze z głodu to mam go mocno przytulać!!!!! Jestem już skołowana i nie
wiem co robić... mały ma kolki i dostał debridat (2x 1/2łyżeczki). Czy komuś
pomgł właśnie ten lek? Proszę o rady co robić- karmić jak zwykle czy
ograniczyć (teraz karmimy się co 2,5- 3 godzin )
Obserwuj wątek
    • ninador Re: przekarmiony? 16.12.06, 09:46
      moja mala podwoila wage 6 tygodni i bylo wszystko ok dla lekarza a potem juz
      zwolnila moze warto isc jeszcze do innego lekarza???
      • phantomka Re: przekarmiony? 16.12.06, 09:56
        No raczej ciezko przekonac 7 tyg. dziecko, zeby mniej jadlo, skoro jest glodne -
        o ile oczywiscie nie wsadzasz mu cycka na kazdy placz, bo dzieci w koncu
        placza z roznych powodow.
        Debridat pomogl corce, z tym ze po jakims tyg. stosowania, wiec sie nie zalamuj
        na poczatku.
    • moniak13 Re: przekarmiony? 16.12.06, 10:35
      Dwa slowa: olej konowala! Sorki, ale sie wkurzylam. Bylam w identycznej
      sytuacji z moim synkiem (teraz ma 7,5 miesiaca). Po pierwszym miesiacu przybral
      1,5 kg i pediatra kazala przetrzymywac z dwoch godzin do 3 a nawet 4. Przez
      weekend moj maz trzymal na rekach placzacego maluszka. Po dwoch dniach
      powiedzialam dosc-mam to w nosie, bedzie jadl jak chce. Dziecko na piersi nie
      da sie przekarmic, skoro tyle je to znaczy ze tyle potrzebuje. Niech teraz
      przybiera, gwarantuje ci ze po trzech miesiacach tempo spadnie, a jak zacznie
      sie ruszac, chodzic to zostanie ci w mala chudzinka. Karmisz syna co 2,5-3
      godziny, to bardzo dobrze-zostan przy tym i ciesz sie karmieniem piersia!

P.S. Czy lekarz wiaze kolki z "przekarmieniem"? Czy taka uroda synka?
      • madal1 Re: przekarmiony? 16.12.06, 10:55
        lekarz wiąże kolki z przekarmieniem. twierdzi ze to błedne koło kolki-płacz-cyc-
        kolki. Ale ja nie karmie na każsde zawołanie.
        Mam doła, ale idę w przyszłym tyg. do innego lekarza. Zobaczymy co on mi powie.
        Czekam niecierpliwie, aż debridat zacznie działać. Na razie mały cały czas
        płacze i mam doła...
        • blueluna Re: przekarmiony? 16.12.06, 11:45
          Przed wizyta u drugiego lekarza zrob dziecku posiew kalu w dobrym labie - bo
          kolki moga byc wynikiem po prostu namnozenia sie patologicznej flory w
          jelitach - niestety, bardzo czesta przyczyna a jakze bagatelizowana.
          Szybkie przybieranie na wadze tez moze byc z tym zwiazane (moj syn w takim
          wypadku przybieral 2.4 miesiecznie!) - bo roznego rodzaju grzyby, bakterie,
          produkuja toksyny, dziecko pije wiecej mleka zeby sie ich pozbywac z moczem -
          to dziala na tej samej zasadzie co wzmozone pragnienie u kogos kto sie slonych
          sledzi naje.
          Nie daj sobie wmowic ze dziecko z chorymi jelitami bedzie chude i zabiedzone -
          moj byl kluska niemalze.
          • matea4 Re: przekarmiony? 16.12.06, 13:22
            Mój młodszy syn urodził się z waga 4550g. Co miesiac przybierał po 1600g. W
            wieku 4 miesięcy wazy 9,300. Jadł 11,12 razy na dobę z dwóch piersi przy każdym
            karmieniu. NIGDY lakarka nie powiedziła mi ze małego przekarmiam. Teraz mały ma
            20 miesiecy waży 14 kg.

Co do kolki. Ja polecam Infacol przed każdym karmieniem. U nas pomogło.
            Zwróć uwaga co jesz, bo moze proble tkwi w twoim jedzeniu.
            Pozdrawiam
    • joannka5 Re: przekarmiony? 16.12.06, 13:19
      Nie jest przekarmiony.Ja byłam u pediatry i powiedział że córcia jest
      przekarmiana i za dużo przybiera na wadze. No i poszłam do innej babeczki ta
      powiedziała że jeśli dziecko jest tylko na piersi to może przybierać jak chce
      potem zwolni i tak też się stało. Na początku mała przybierała około 1500 na
      miesiąc a teraz ma 4,5 miesiąca i zwolniła znacznie tempo jest niecał 1
      kilorgram na ponad 1,5 miesiąca. Dziecko na piersi nie da się przekarmić a moja
      mała jadła powoli i dydusiała sobie moją pierś wisiała na niej prawie cała czas
      przez pierwsze 2,5 miesiąca potem stopniowo sie regulowała i teraz je w dzień
      co 2,5 - 4 godziny a w nocy odpukać nawet prześpi 6-7 godzin. Nie martw się
      zmień pediatrę pozdrawiam
      • lidkaaa Re: przekarmiony? 16.12.06, 15:09
        A ja miałam szczęście trafić na dobrego pediatrę. Synek po pierwszych 5 tyg
        przybrał 2500g.Po kolejnych 1300g i 800g. Teraz ma 4,5 miesiąca waży prawie 9kg
        i w ogóle jest bardzo duży (prawie 75cm),ale pediatra wytłumaczy la mi,że skoro
        duży się urodził to ma zwiększone zapotrzebowanie energetyczne i to się wyrówna.
        Zmień lekarza
    • babie_lato1 Re: przekarmiony? 16.12.06, 19:02
      Podobno na piersi nie można przekarmić (tak twierdzi moja pediatra).
    • lunarei Re: przekarmiony? 16.12.06, 19:25
      W ciągu 3 tygodni mój synek przytył równe 1,5 kg. Karmiłam tylko piersią i nie
      wisiał na niej ciagle a miał dość równe odstępy 2-3 godz. Nikt nie wspominał o
      przekarmieniu.
      Nie ograniczaj karmienia piersią i pomyśl o poszukaniu innego lekarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka