Dodaj do ulubionych

Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora

16.12.06, 19:57
Mój prawie 5 - miesięczny synek od jakiegoś czasu odrzuca pierś. Pije
niewiele i krótko. Staram się ręcznie odciagać pokarm do szklanki i karmić
synka łyżeczką. Jest to jednak trudne i takie przemycanie mleka powoduje, że
w efekcie synek pije coraz mniej. Poza tym, te wszystkie przeboje z
odrzucaniem piersi przez synka mają swoje konsekwencje.

Do tej pory moje piersi były pełne mleka. Niestety od dwóch dni widzę
drastyczny spadek ilości mleka w piersiach. A bardzo zależy mi na karmieniu
piersią. Dlatego mam zamiar zakupić laktator celem zwiększenia ilości
pokarmu. Będę odciągała pokarm co trzy godziny z wielką nadzieją, że ilosć
pokarmu się jednak zwiększy.

Nie wiem jednak w jaki laktator zainwestować. Stąd moje pytanie. Nie
chciałabym bowiem wurzucać pieniędzy w błoto. Miałam już laktator ręczny
Canpol i wylądował w koszu, ponieważ łątwiej mi było ręcznie odciągać pokarm
anizeli tym laktatorem.

Czy mozecie mi dziewczyny polecić dobry,skuteczny laktator. Najlepiej jeszcze
żeby jego cena nie była zwariowana, chyba że wysoka cena będzie szła za dobrą
jakością.

Nie chciałabym rezygnować z karmienia piersią, dlatego zrobię wszystko zeby
pokarm mi nie zanikł.
Obserwuj wątek
    • s.ivona Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 16.12.06, 20:07
      ja mialam elektryczny medeli, dobry jest ale niestety drogi. na allegro mozesz
      za nizsza cene kupic uzywany.
      polecany jest tez reczny avent isis
      prawda jest niestety taka ze nawet lektaorem nie utrzymasz dlugo laktacji:( ale
      sprobowac mozesz. powodzenie
    • b.bujak Autor: ewa_mama_jasia 16.12.06, 20:24
      Ja mam już od ponad roku ręczny Avent i jestem z niego zadowolona. Ale odciągam
      sporadycznie, na studiach (zaocznych) i kiedy jadę na szkolenie. No i kiedy
      wróciłam do pracy, odciągałam codziennie.
      Ale do odciągania regularnego, ciągłego, zastępującego ssanie dziecka
      dziewczyny na tym forum polecają elektryczną Medelę. Podobno jest bardzo szybka
      w ściąganiu.
    • etiennette Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 16.12.06, 21:15
      Miałam ręczny laktator NUKa i okazał się beznadziejny. Za radą starszej
      kolezanki zakupiłam najzwyklejszy laktator jaki moze byc- taką gruchę ze
      szklanym pojemniczkiem za całe 9 zł. Moim problemem były ciągłe zastoje
      pokarmu, a co za tym szło bolesne piersi przy najmniejszym dotyku, więc
      odciąganie pokarmu ręką odpadało. Laktator-grucha sprawdził się doskonale.
    • hania1982 Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 16.12.06, 21:59
      medela mini electric
      drogi, ale kupilam na allegro uzywany przezjedna mame za 100zl
      pozdr
      hania
    • magda_wojciechowska Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 16.12.06, 22:06
      Ja ma reczny Avent - w tej chwili juz tylko kurzy sie w szafie, ale gdy go
      uzywalam, bylam zadowolona.
    • imoan8 Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 16.12.06, 23:57
      Ja używałam Avent Isis - jest naprawdę rewelacyjny! Teraz niestety muszę
      częściej ściągać i już nie wyrabiałam z ręcznym. Mam Medela Mini Electric. Nie
      jest tak dobry jak Avent (na elektryczny Avent nie było mnie niestety stać -
      500zł). Avent nawet ten ręczny jest szybszy niż Medela i przyjemniejszy dla
      piersi, ale za to Medela jest wygodniejsza, gdy trzeba odciągać często - mniej
      absorbuje ręce i umysł. W czasie ściągania mogę czytać dziecku lub bawić się z
      nim albo pisać ten post np., czego nie potrafiłam "pompując" się ręcznym
      laktatorem (no i przez to nudziłam się przy tym okropnie). Jednym słowem oba
      polecam, a wybór należy do Ciebie.Pozdrawiam
      • alicjasat medela mini elektric 17.12.06, 10:13
        jest super i bardzo szybko sciaga pokarm, ale ja mam z nim taki problem ze jak
        sciagam pokarm to potem mi coraz wiecej go napływa i tak potem musze sciagnac
        recznie zeby mi sie zastoje nie robily. ale zgadzam sie z przedmówczynią, że
        jak nie bedzie dziecko jadlo z piersi to pokarm zaniknie gdyż ślina dziecka
        wzmaga laktacje, ale lekarzem nie jestem wiec mozesz spróbować. A może to taka
        chwilowa niedyspozycja twojego maluszka i jeszcze zachce za jakis czas. Kosz
        nowego laktatora to okolo 300 zl
    • ulfa Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 17.12.06, 10:55
      W szpitalu używałam elektryczny laktator medeli, był super, bo wszystko robił
      sam. W domu mam ręczny laktator aventu. Też jestem zadowolona (jego jedyną wadą
      jest to, że czasem odsysa się od piersi). Jeśli maluch odrzuca pierś, to może
      idź do poradni laktacyjne. Tam ci powiedzą, co się dzieje
    • monique595 Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 17.12.06, 11:12
      Używałam obu laktatorów elektrycznej Medeli i Avent Isis. Osobiście wolę ręczny
      Avent bo po medeli miałam twarde piersi i długo musiałam ściągać jeszcze
      ręcznie. Żeby poprawić laktację możesz pić mlekopędne herbatki Hippa albo
      Herbapolu fito-mix-fix. Ja polecam homeopatyczne granulki ricinus communis.
      Naprawdę działają. Pozdrawiam.
    • jolantusia1 Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 17.12.06, 14:09
      odciągałam pokarm ręcznym laktatorem Avent izis. Bardzo polecam wygodny i łatwy
      w użyciu i myciu. Mój Canpol też wylądował w koszu. A odciągałam około 5
      miesięcy ponieważ mój syn to wcześniak z 28tc. Dzięki temu, że robiłam to co 2-3
      godziny przez 15 minut na jedną pierś pokarmu miałam do bólu. Nawet jak nic nie
      leciało to pobudzałam i udało się. Polecam jesli nie stać cię na zakup elektrycznego
    • bgoralska1972 Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 17.12.06, 16:02
      ja używałam i medeli i aventu i oto moje wnioski
      dzieki aventovi odciagałam jednorazowo wiecej mleka np 200 -300 ml, podczas gdy
      medelą tylko 150-180 ml i musiałam zrobic przerwe. czasami avntem odciagałam 1,5
      pojemnkia. medela zawsze 1. Maja one troche rózne mechanizmy i chyba z tego to
      wynika. Chociaz zarówno jednego jak i drugiego dobrze mi sie uzywało.
      medele mozna podłaczyc do silniczka co przyspiesza sciaganie pokarmu, nie ma to
      jednak wplywu na wielokosc sciaganego mleka -sprawdzone przez dziewczyny jeszcze
      na porodówce.
      Pozdrawiam

p.s. przy mojej obecnej wiedzy wziełabym jednak avent.
    • kumakk Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 17.12.06, 20:54
      Ja od pol roku karmie glownie odciaganym mlekiem. Uzywam medeli mini electric,
      recznym bym wymiekla przy odciaganiu co 4 godziny :) Ciagnie szybko, sprawnie,
      ma przystawke na baterie, wiec czesto korzystam z niego np. w samochodzie.
      Drogi, ale jak zauwazyl rozsadnie moj maloznek na poczatku uzywania - mleko z
      puszki wychodzi drozej, wiec laktator sie szybciutko zwraca.
      Natomiast dosyc glosno buczy w wyjatkowo usypiajacy sposob - moje dziecko i maz
      przy tym natychmiast odplywaja.
      • nati_28 Do Kumakk 18.12.06, 11:58
        A ile ma Twój maluszek? Mój Ignasio 21 grudnia skończy 5 miesięcy. Ja zaparłam
        się żeby karmić piersią i już zamówiłam na Allegro lektator Medela Mini
        Electric. Tylko tak się zastanawiam jak często będę musiała odciagać i karmić
        synka, skoro już niebawem będzie jadł coraz więcej pokarmów stałych.
        • kumakk Re: Do Kumakk 23.12.06, 23:54
          moja mala ma 6 i pol miesiaca. Nic sie nie martw - jezeli chcesz karmic to
          wykarmisz :) Sa dni lepsze i gorsze ale da sie karmic odciaganym przez dlugi
          czas. Na forum "karmienie piersia" jest sporo dziewczyn, ktore wiele miesiecy
          karmily odciaganym. Mozna sie przyzwyczaic, no i jest kiedy poczytac forum ;)
    • kasssannndra Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 17.12.06, 21:50
      Ja polecam ściagaczke "lux" do mleka zwykłą za 10zł!Jest najlepsza i bardzo
      tania.Też miałam taki laktator jak ty i też sie nie sprawdził!
      • kasssannndra Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 17.12.06, 21:51
        ten zwykły laktator o którym pisze to taki o którym ktos wcześniej wspomniał
        nazwyając go "gruchą" ;)
        • anrenata Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 17.12.06, 23:08
          nie bardzo mogę zgodzic sie z teorią,że laktacja zanika kiedy dziecko nie
          ssie,kiedy używa się laktatora.Po porodzie miałam wielki problem z
          laktacją.Pokarm dostałam może w czwartej lub piątej dobie,było go bardzo
          mało.Po powrocie do domu cały czas,kiedy mały spał pobudzałam piersi właśnie
          ręcznym Aventem.mały był karmiony trochę tym co odciągnęłam,a kiedy było mu za
          mało to i czasem dostawał sztuczny pokarm.Piłam wszystkie specyfiki na laktację
          i walczyłam.Kiedy wywalczyłam,że pokarm wreszcie się\ pojawił w sporej ilości
          to znowu musiałam iść do szpitala na operację.usunięto mi woreczek
          żołciowy.Podczas mojego pobytu w szpitalu Kuba jadł sztuczny pokarm a ja
          odciągałam w szpitalu i wylewałam a po operacji,kiedy nie mogłam się ruszyć
          normalnie doił mnie mąż.Dzięki tym wszystkim zabiegom i staraniom do tej pory
          karmię go moim mlekiem.Owszem,nie potrafi już ssać piersi,bo kiedy jadł z butli
          to mu się spodobało,ale je mój odciągany pokarm.Ma juz prawi 5 miesięcy,a ja
          czasem nawet wylewam nadmiary odciągniętego mleka.Także jeśli się bardzo chce o
          laktacje powalczyć to laktatorem wiele zdziałać można.Co do tych gruszek to
          rzeczywiście są fajne,bo mocno ciągną,ale nie można ich sterylizować,więc nie
          bardzo nadają się do tego by mleko z nich potem dawać dziecku.ja używam
          gruchy,kiedy robi mi się zastój i muszę go czymś rozpędzić i ściągnąć.Pozdrawiam
    • ma_ma_aga Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 18.12.06, 09:24
      Ja również stoczyłam bój o naturalne karmienie.
      Osobiście nie polecem Avent Isis u mnie się nie sprawdział w sytuacji kiedy
      musiałam regularnie odciągać pokarm co 3 godziny.Musiałam i tak kupić medele
      mini electric.Jestem z niej bardzo zadowolnona.Z Aventu przydała mi się tylko
      silikonowa nakładka,którą przełożyłam do medeli.Ściagając pokarm (aby nie było
      zastojów) ważne jest to aby odciągać ok. 15 - 20 minut nawet jak pokarm nie
      leci. U mnie było tak, że pokarm po jakimś czasie przestawał lecieć, mimo to
      nie wyłączałam laktatora i po pewnym czasie znowu się pojawiał.
      Nie jest prawdą, że ściągajac pokarm laktatorem nie jest możliwe utrzymanie
      laktacji. Ściągałam pokarm przez trzy pierwsze miesiące życia mojego synka i
      mleka miałam tyle, że mogłabym wykarmić jeszcze jedno dziecko.
      Włożyłam też dużo wysiłku w to, żeby synek zaczął ssać z piersi i udało się,
      choć wszyscy mówili, że jest to niemożliwe skoro nauczył się pić z butelki.
      Teraz pije pięknie i uwielbia to (28 grudnia skończy 7 miesięcy):)
      Życzę dużo wytrwałości.
      Pozdrawiam:)
      • nati_28 Do Ma_ma_aga 18.12.06, 12:02
        Gratuluję wytrwałości. Ja też bardzo chcę utrzymać laktację i mam nadzieję, że
        mi się to uda.

A jak nauczyłaś synka poprawnie ssać pierś? Mój Ignasio też lepiej już zaczął
        sobie radzić z butelką, aniżeli z piersią i nie wiem jak mam z tym walczyć.

I jak często karmisz swojego 7 -miesięcznego synka?
    • jarzabka Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 18.12.06, 12:24
      TYLKO MEDELA, MOZESZ KUPIC UZYWANY NA ALLEGRO.
      POLECAM GORACO!!!
      • piedor Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 22.12.06, 00:43

Polecam avent reczny. Rewelka. Kupilam uzywany na allegro za 70zl
    • jj555 Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 22.12.06, 09:39
      Tylko elektryczny medela. Laktator elektryczny pomaga w odbudowaniu laktacji -
      mi tak odbudowali w szpitalu a potem sama w domu wspomagałam.
      Avent ręczny nie polecam. Mój bardzo szybko zaczął trzeszczeć i strasznie mnie
      to wkurzało a jak śćiąga się pokarm to trzeba być wyluzowanym.
      Koleżanka odkryła, że w ręczny avent trzeszczy, bo tam się jakaś gumka zużywa i
      trzeba ją często wymieniać, a w żadnym sklepie tego nie mówią bo chcą żeby
      ludzie następne kupowali. Podobno jak się zapyta sprzedawcę to niechętnie
      wyciągnie spod lady albo i nie.
      • jonaska Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 22.12.06, 09:46
        bardzo polecam Medela,są rewelacyjne. mam i polecam serdecznie.
    • ato8 Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 23.12.06, 22:59
      Używałam kilku.Najlepszy był elektryczny w szpitalu,ale bardzo drogi.Teraz
      uzywam zwykłej gruszki,piję herbatki na laktację Fito Mix i jest super.Żałuję
      kasy wydanej na inne, droższe lakatatory,zupełnie bez sensu.
      • jj555 Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 24.12.06, 08:40
        Ja tą zwykłą gruszką nic nie mogłam ściągnąć, ale to podobno od piersi zależy.
        • annika23 Re: Prośba, do dziewczyn, które używają laktatora 29.12.06, 22:20
          JA UZYWAM TUFI GAIA-120 ZL ELEKTRYCZNY,ODCIAGAM POKARM JUZ 3 MCE ODKAD WROCILAM
          DO PRACY
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka