Dodaj do ulubionych

jak długo karmić 4 i pół miesięczne dziecko?

29.01.07, 21:50
Mam jeszcze jedno pytanie - jak długo karmicie swoje 4 i pół miesięczne
dzieci? I czy jest to karmienie na zmianę, raz z jednej piersi (do oporu),
przy następnym karmieniu z drugiej, czy raczej po tyle samo z jednej i
drugiej piersi przy jednym karmieniu?
Obserwuj wątek
    • iwo1973 Re: jak długo karmić 4 i pół miesięczne dziecko? 30.01.07, 19:48
      Mój 4,5-mczny synek je z obu piersi po ok. 5 minut z każdej. Nie wiem, czy to
      prawidłowo, czy nie. Karmię go w dzień co ok. 2 godz., a w nocy co 4, 3 lub 2
      godziny, w zależności jak się obudzi głodny. Inne mamy proszę o informację, jak
      to wygląda w ich przypadku.
      • hilda78 Re: jak długo karmić 4 i pół miesięczne dziecko? 30.01.07, 20:49
        u mnie jest dokładnie tak samo młoda ma skończone 4 m-ce, je nawet po 3 min. z
        każdej piersi, co 2 godziny w nocy ma przerwy do 6 godzin, rośnie zdrowo
        • sylka23 Re: jak długo karmić 4 i pół miesięczne dziecko? 30.01.07, 21:40
          Moje malenstwo ma juz prawie 5 miesiecy ale od urodzenia go karmie zawsze po
          jednej piersi, teraz zajmuje mi to ok.5 minut i jest najedzony ;)
        • maniaska Re: jak długo karmić 4 i pół miesięczne dziecko? 30.01.07, 21:40
          Nie powinnyście karmić po tak krótko z każdej piersi, ponieważ mleko kobiece ma
          tak zwane 3fazy. W ciągu 5 minut dziecko zjada tylko mleko 1 fazy (niska
          zawartość tłuszczu), które zaspakaja jedynie pragnienie dziecka. Po ok 5 min
          mleko jest bogatsze i służy do zaspokojenia głodu dziecka. następne mleko to
          tak zw deserek. Jeżeli karmicie tylko po 5 min to wasze piersi nie produkuja
          mleka wartościowego a wasze dzieci nie najadają sie porządnie. Poszperajcie w
          necie na pewno poczytacie dokładniej.
          • maniaska znalazłam 30.01.07, 21:53
            na stronie 3 przeczytacie dokładniej
            www.nhshighland.scot.nhs.uk/language/Docs/Polish/Pregnancy%20and%20Baby/Breastfeeding.pdf
          • sylka23 Re: jak długo karmić 4 i pół miesięczne dziecko? 30.01.07, 22:54
            Zwroc uwage, ze w tym tekscie jest wyraznie napisane ze karmienie moze trwac
            roznie dlugo i wyraznie zaznaczone jest, od czego to zalezy.

Inaczej ma sie rzecz z noworodkami a inaczej z 5 miesiecznymi niemowlakami....
    • iziek Re: jak długo karmić 4 i pół miesięczne dziecko? 30.01.07, 23:16
      Ja do tej pory karmiłam synka po 10 minut z każdej piersi co 3 godziny w ciągu
      dnia, z dużą przerwą wieczorno-nocną, nawet do 8 godzin. Od kilku dni mam
      problem bo syn chce jeść krócej.
      • sylka23 Re: jak długo karmić 4 i pół miesięczne dziecko? 30.01.07, 23:45
        Nie sadze zebys miala problem- po prostu dziecko sie szybciej najada....

Mojego Michala karmie srednio co 2 godz., za kazdym razem je tylko z jednej
        piersi(na zmiane) po ok.5 min i to mu wystarcza a prawidlowo przybiera na
        wadze.
        Dodam, ze od urodzenia do 3 miesiaca przesypial cale noce(po 8-10 godz.), teraz
        budzi sie srednio raz w nocy....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka