Dodaj do ulubionych

dokarmianie

19.02.07, 10:33
moja córcia ma 3 miesiące i karmie ja piersią ale od paru dni chce nonstop
pierś i to je z obu wyprużni je do końca i jest dalej głodna, co mam robić
czy dokarmiać mlekiem modyfikowanym i jakie jest najleprze ,i jeszcze jedno
córcia niechce pić z butelki nawet smoczka niechce. poradzcie mi coś !!!
Obserwuj wątek
    • lidia23 Re: dokarmianie 19.02.07, 10:42
      Ja miałam to samo z moją córką więc zaczełam ją dokarmiac i sie skończyło.
      Oczywiście wkońcu przeszłam całkiem na butelkę i wiem że jest najedzona.
    • zona_mi Re: dokarmianie 19.02.07, 10:43
      Jesteś pewna, że to głód? Może zaczyna ząbkowanie i potrzebuje ssać? Używacie
      smoczka?
    • alcarin Re: dokarmianie 19.02.07, 12:29
      Albo poprzez dlugie ssanie probuje "napedzic" wiecej pokarmu w piersiach - moze
      potrzebuje wiecej wlasnie teraz? Z tego, co pamietam, jest kilka takich
      momentow, kiedy niemowle ssie wiecej piers, wlasnie dlatego, ze potrzebuje
      wiecej pokarmu, bo przeciez rosnie. Moze pzowol jej w najblizszych dniach possac
      dluzej i czesciej piers niz z wykle i zobacz, czy pokarmu przybedzie i czy mala
      bedzie sie wydawala po kilku dnich najedzona. Jesli do tej pory nie mialas
      problemow z laktacja, to piersi powinny nadazyc za zwiekszonymi potrzebami corki
      :) Ewentualnie, po kazdej takiej wydluzonej sesji ( np. przez pierwsze dwa dni)
      podaj jej jeszcze butelke i wtedy zobaczysz, czy zje i ile zje. Z tym, ze to nie
      zawsze jest wyznacznik - niektore dzieci sa lakome lub beda ssac dla samego
      ssania: moja corka tak miala. Nim nie skumala o co chodzi z butelka, to
      potrafila ssac mimo, ze byla najedzona i w pewnym momencie az jej nosem pokarm
      wylatywal (2x tak bylo). Dlatego ostroznie ;)
      Ale jesli chodzi o dokarmianie po piersi, to u nas tak bylo, z tym, ze na samym
      poczatku (od 2 do 5 tygodnia): podawalam malej piers, pozniej butelke i to po
      jakis 5-10 minutach po piersi - zeby miala szanse poczuc sie syta. Stopniowo
      zwiekszala sie laktacja , a zjadala coraz mniej z butelki - az do zupelnego
      odstawienia mleka modyfikowanego. Pamietam tez, ze miala kilka takich momentow w
      zyciu (wlasnie chyba 3-4 miesiac i pozniej 6-7) kiedy potrafila wisiec mi przez
      2-3 dni co chwila na piersi, a pozniej sama z tego rezygnowala.
    • alcarin Re: dokarmianie 19.02.07, 13:32
      A, nie doczytalam o tej niecheci do butelki.. To moze sprobuj dokarmiac przez
      rurke podlaczona do strzykawki - wsuwasz w buzie rurke i powoli wyciskasz ze
      strzykawki pokarm. Najlepiej to wychodzi, gdy dziecko ma jednoczesnie piers w
      ustach, ale w tym przypadku to bedzie srednio dobre, bo nie dowiesz sie, czy
      mala ssie, bo ma potrzebe ssania na przyklad, czy ssie, bo jest naprawde glodna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka