Dodaj do ulubionych

Pękające brodawki

18.03.07, 19:57
Co stosujecie na pękające brodawki? Ja stosuję bepanthen - jest dobry, ale
przerwy między karmieniami są za krótkie, żeby pęknięcia zdążyły się zaleczyć,
a niestety te pęknięcia strasznie bolą przy karmieniu i krwawią, do tego moje
dziecko ma mocny ścisk przy ssaniu, awłaszcza na początku. Nieraz z bólu
ciężko wytrzymać.
Obserwuj wątek
    • teane Re: Pękające brodawki 18.03.07, 20:08
      jak bardzo bolą, to możesz kupić nakładki sylikonowe z awenta i używać ich tylko
      tak długo aż się troche podgoją brodawki, bo niestety mie ma takiego preparatu,
      który by szybciej goił :( wiem coś o tym, bo sama zaciskałam zęby z bólu.
    • natalusk Re: Pękające brodawki 18.03.07, 20:09
      no niestety wiekszosc kobiet ma ten problem!Ja tez taki mialam-okropny bol-caly
      czas myslalam ze za chwile bede musiala karmic-koszmar!Ja smarowalam alantanem!
      Moze sprobuj karmic przez jakis czas z nakladka np aventu albo medeli!Ja
      odciagalam pokarm przez 3 dni i dawalm butla i sie zagoily ale zawsze jest to
      ryzyko ze dzidzius jak poczuje ze latwiej mu leci z butli nbie bedzie chcial
      dalej pic z butli!Powodzenia
    • nefretete323 Wietrz 18.03.07, 21:39
      Ja też miałam ten problem. Męczyłam się chyba ze 2 miesiące. Co się podgoiło to
      mała znów mnie pogryzła - aż krew leciała. Kupiłam też maść Bepanthen i
      dodatkowo dużo "wietrzyłam" piersi. Kładłam się spać z podwiniętom piżamą.
      Pomogło w ciągu tygodnia. Próbowałam Maltanu ale nie pomogło.
    • alicja513 Re: Pękające brodawki 18.03.07, 22:07
      U mnie niestety osłonki piersi do karmienia (mam z Aventu - przy pierwszym
      dziecku się sprawdziły) nie sprawdzają się, bo pęknięcie jest w takim głupim
      miejscu, że dziecko pijąc przez osłonkę i tak dziąsłami naciska na pęknięcie.
      Poza tym z tek piersi "osłonkowej" mam już znacznie mniej pokarmu, niż z tej z
      której karmię bez osłonki. Ostatni pomysł to zmiana pozycji do karmienia - na
      "spod pachy" i tak wydziwiam, żeby dziąsła bezpośrednio nie naciskały na ranę.
      Jest trochę lepiej, ale i tak boli to miejsce.
      • aga330 Re: Pękające brodawki 18.03.07, 23:29
        KUP sobie MALTAN i po karmieniu gubo smaruj w najgorszym razie idz do
        lekarza,aha super jest jeszcze MAŚĆ ALANTAN PLUS
    • falasarna Re: Pękające brodawki 18.03.07, 23:45
      purelan drogi, ale skuteczny dobry jest też bephanten maść (nie krem), przed
      karmieniem przemyj wodą nawet mineralną, w międzyczasie mycie, wietrzenie i
      smarowanie, przejdzie szybko, brodawki sie zahartują, u mnie 1,5 tyg. powodzenia
      • karolkowa1 Re: Pękające brodawki 19.03.07, 00:24
        Bardzo dobra jest czysta lanolina firmy Lansinoh,zmiekcza brodawki i nie trzeba
        zmywac przed karmieniem,bardzo polecam.Nie jestem pewna czy mozna dostac w
        Polsce ale moze masz kogos kto ci sprowadzi z UK lub Niemiec.
    • magda.pultorak Re: Pękające brodawki 19.03.07, 00:30
      Witajcie,
      Położna w szpitalu poleciła mi genialny sposób na doprowadzenie brodawej do stanu kiedy Cie boli troszkę lub w pewnym momencie zupełnie Cię nie boli.
      Nakładki na piersi firmy MEDELA. Nie wiem czy inne firmy takie robią ale są to ochraniache na piersi. Dzieki temu smaruje się sutki maścią, nakłada ochraniacze i zapobiega to ocieraniu tkanin otak potwornie wrażliwe sutki. GENIALNE!!!! Ja je noszę przez 24 godziny i nie wyobrażam sobie karmienia bez nich.
      Do smarowania stosuję Sudocrem. Stosowałam Bepanthen i krem robiony na zamówienie w aptece, ale Sudocrem okazał się NAJLEPSZY :)
      Powodzenia.

Ps. Zdecydowanie polecam ochraniache na sutki. Będziecie naprawdę zadowolone.
      • magda.pultorak Re: Pękające brodawki 19.03.07, 00:34
        ...tylko nie chodzi mi o te silikonowe nakładki na piersi, które zakładacie do karmienia...chodzi mi o ochraniache, które zakłada się między karmienaimi. Takie kapturki...:)
    • yamina Lanolina 100% !!! super skuteczna 19.03.07, 03:44
      i do tego jak ktoras juz pisala nie musisz martwic sie o malestwo zupelnie
      bezpieczne, naturalny produkt. Meczlam sie tylko pierwszy tydz. z popekanymi
      brodawkami, ale wylam przy kazdym karmieniu, nie mowiac o czarnych brodawkach.
      Rany na brodawkach przypominaja rany pooparzeniowe wiec bola nawet przy
      stycznosci z powietrzem. Lanolina uniemozliwia dostep powietrza ktory drazni
      rane i wspomaga regeneracje. Wazne jest jednak zeby wczesniej dobrze osuszyc
      brodawke. Na rynku jest pod rozna nazwa - zalezy od producenta. U mnie niestety
      nic innego sie nie sprawdzilo. W koncu karmienie ma byc przyjemne,
      nie...powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka