Dodaj do ulubionych

Za duzo mleka w piersiach

08.05.07, 21:28
Moja corunia ma 10tyg a ja ciagle mam za duzo pokarmu.Zuzia średnio na
karmieniee w ciagu dnia budzi sie co 2-3godzi. a wnocy co 4-6 godzin i prawie
tak od urodzenia.Myśle ze juz powinna laktacja sie wyregulowac a tu nic jak
tylko pomyśle o małej to pokarm napływa,gdy mala je z jednej piersi to z
drugiej sika pokarm.dwa razy dziennie zmieniam bluzki i staniki pomimo
wkładek bo same plamy.Poradzono mi zebym mniej pila wody mineralnej ale jak
tu nie pić jak okropnie suszy
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: Za duzo mleka w piersiach 08.05.07, 21:40
      Akurat picie na pewno nie ma specjalnego wpływu - ani na zwiększenie , ani na
      zmniejszenie pokarmu. Po prostu trzeba pić tyle, na ile ma się ochotę, i tyle.
      Slyszalam, że często reguluje się po ok 3 miesiącach, więc może jeszcze kilka
      tygodni i będzie OK?
    • mala_nicki Re: Za duzo mleka w piersiach 08.05.07, 21:44
      Przeszłam przez to samo, a nawet więcej nadal przechodzę. Moja córcia ma 4
      miesiące i nadal mnie zalewa. Moje maleństwo niestety nie sypia na razie w nocy
      dłużej niż 5-6 godzin na raz. Teraz używam nieco mniej wkładek, ale i tak
      zawsze noszę dwie na raz. Niestety nic nie pomogło mi. Na czas karmienia
      zakładałam muszle laktacyjne i czasem dwie mi się napełniały podczas gdy z
      drugiej piersi mała jadła. Teraz podczas karmienia w dzień pomaga wciśnięcie
      sutka- przez ok minutę. Wtedy nie wypływa tak wiele.
    • mika_p Re: Za duzo mleka w piersiach 08.05.07, 21:47
      Wypływ mleka z wolnej piersi podczas karmienia jest zazwyczaj aż do konca
      karmienia - faktycznie pomaga przyciśnięcie piersi pięścią.
      A pozostałe objawy w koncu się uregulują.
    • angela2711 Re: Za duzo mleka w piersiach 09.05.07, 08:07
      Z tym ograniczeniem picia to w szpitalu mi mówili a potem położna.jeżeli chodzi
      o trzymanie piersi reka jak naplywa to tez tak robie.Najgorzej na ulicy jak
      nagle zacznie a człowiek stoi i trzyma, ale lepsze to niz potem te wielkie
      plamy.
    • druuna Re: Za duzo mleka w piersiach 09.05.07, 11:46
      Witaj Angela2711!
      Wszystko sie unormuje - az bedziesz sie dziwic ze masz niby "malo" mleka ;)
      Polecam wkladki laktacyjne penaten albo johnson&johnson - sa bardzo chlonne i
      nie przemakaja tak szybko ale trzeba czesto zmieniac zeby piersi w mokrym
      nie "siedzialy". Ja nawet lubie jak mi wyplywa mleko poczas karmienia z drugiej
      piersi: mam wtedy poczucie ze mleko jest i go nie zabraknie i "sie produkuje"
      na moich oczach. ;)
      • mala_nicki Re: Za duzo mleka w piersiach 09.05.07, 13:01
        Akurat ja jestem przykładem, że nie zawsze się normuje :) cały czas byłabym w
        stanie wykarmić dwoje dzieci :) ostatnio zaczęłam na noc zakłądać nawet po trzy
        wkładki i tak przemakają :)
    • monika_staszewska Re: Za duzo mleka w piersiach 09.05.07, 20:42
      Nie wiem czy próbowała Pani przez kilka tygodni pić napar z szałwi (1-2
      saszetki parzone dziennie), karmić zawsze z obu piersi i stosować okłady z
      lekko zgniecionych liści białej kapusty o pokojowej temperaturze, jeśli nie
      proszę spróbować, powinno pomóc. Choć łatwy wypływ może być Pani uroda i
      pozostać mimo unormowania laktacji.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • olcia1412 Re: Za duzo mleka w piersiach 09.05.07, 22:17
        witam i "łączę się w bółu" z mamami z łatwym wypływem pokarmu. Mój synek ma już
        prawie 5 miesięcy, a ja ciągle tryskam pokarmem. Jak zaczyna ssać, to wyrzut
        oksytocyny powoduje fontannę mleka i mały nieźle się musi sprężać żeby to
        przełykać. A ja ciągle zmieniam wkładki laktacyjne. Na początku byłam bliska
        załamania i czekałam do końca trzeciego miesiąca, ale w końcu się
        przyzwyczailam i znalazłam sposób, który, przynajmniej w moim przypadku,
        pomógł,a mianowicie karmię na leżąco (trochę wolniej wypływa niż na siedząco -
        siła grawitacji). I polubiłam karmienie, a na początku był to dla mnie koszmar.
        Tak więc trzymam kciuki za unormowanie laktacji, albo zaakceptowanie takiego
        stanu rzeczy. Przynajmniej pokarmu nie zabraknie :))
        • maja4021 Re: Za duzo mleka w piersiach 10.05.07, 10:08
          u mnie podobnie.Mała ma 9,5 miesiąca je 3 posiłki bezmleczne.A u mnie mleczko i
          jeszcze raz mleczko często mam twarde piersi jak kamień.I gdy już myśle że się
          unormowalo to mala budzi sie czesciej i na rano znowu pelno pokarmu.Ale mala to
          uwielbia zauwazylam i wtedy sie smieje a jak mam trche slabsze piersi to nie ma
          u niej tego zachwytu.Ja tez juz sie przyzwyczailam.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka