Dodaj do ulubionych

czy mięta zmniejsza laktację ???

21.06.07, 11:50
Przeczytałam taką wypowiedź i odstawiłam moją ulubioną herbatę zieloną z miętą
... Pani Moniko, czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • alfika Re: czy mięta zmniejsza laktację ??? 21.06.07, 13:12
      wtrącę się - mito powiedziała położna
      więc nie piłam i nie sprawdzałam
      • kaeira Re: czy mięta zmniejsza laktację ??? 21.06.07, 13:26
        Podobno owszem, ale na pewno nie tak mocno jak np. szalwia. Nie nalezy pic jej
        regularnie albo duzych ilosci, ale raz czy dwa na tydzien wg mnie na pewno nie
        zaszkodzi.
        • mama_piotrka07 Re: czy mięta zmniejsza laktację ??? 21.06.07, 14:11
          A poza tym wszystko zależy od Twojej przemiany materii. Na mnie nie podziałała
          nawet szałwia 4 razy dziennie (konsultantka laktacyjna poleciła mi picie na
          zmniejszenie produkcji pokarmu bo "zalewał" małego). Jeśli strrrasznie lubisz
          miętę to myślę, że Kaeira ma rację, że raz na jakiś czas nie zaszkodzi. A jakbyś
          miała wrażenie że masz mniej pokarmu to wtedy możesz odstawić miętę w sposób
          bardziej drastyczny.
          • mama_zuzi06 Re: czy mięta zmniejsza laktację ??? 21.06.07, 15:41
            witam
            a co działa jeszcze lepiej na zmniejszenie laktacji niż szałwia ?
            Bo ja właśnie przestałam karmić córkę i muszę się "pozbyć"....
            • monika_staszewska do mama_zuzi06 22.06.07, 14:38
              Z ziół tylko szałwia wykazuje silny wpływ na laktację. Jeśli nie chcemy szałwii
              można stosować albo preparat homeopatyczny Ricinus communis 30CH (przez trzy
              kolejne dni, raz dziennie o tej samej porze wrzucamy pod język pięć kuleczek i
              czekamy aż same się rozpuszczą, trzeba przypilnować żeby w okolicy pól godziny
              przed i po nich nie brać niczego do buzi). Jeśli nie szałwia i nie homeopatia,
              można poprosić lekarza o przepisanie leku hamującego laktację. Ale proszę
              pamiętać, że zanikanie laktacji jest powolnym, długotrwałym procesem i czego
              byśmy nie zastosowali mleko nie zniknie w kilka dni. pierwsze 2-3 tygodnie to
              czas, w którym piersi mogą być napięte, później już stają się zupełnie miękkie,
              ale przy uciśnięciu może wypływać kilka kropli nawet przez długie miesiące, bez
              względu na zastosowany specyfik.
              pozdrawiam :)
              monika staszewska
    • monika_staszewska do krystynacr 22.06.07, 14:37
      Z tego co ja wiem mięta nie ma wpływu na laktację. Może Pani ulubioną herbatę
      przywrócić do łask.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • krystynacr Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :))) 22.06.07, 21:54

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka