kasiakm1 11.07.03, 20:45 Moja Asia ma 8 miesięcy i budzi się 4-5 razy w nocy. Czy kiedyś się wyśpię???? Kiedy dzidzia karmiona piersią robi sobie przerwę nocną??? Czy są na to jakieś NIE DRASTYCZNE sposoby??? Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hedom1 Re: Czy śpicie? 12.07.03, 22:33 Witam, Z własnego doświadczenia powiem tak. Dzidzia karmiona piersią nie robi sobie przerw na całą noc i wyśpisz się dopiero jak ją odstawisz. U mnie z wiekiem było coraz gorzej. Im Helenka była starsza tym częściej budziła sie w nocy na cycusia aż w końcu wogóle nie chciała puścić piersi. Dlatego w wieku 11 miesięcy ją odstawiałam i wtedy odetchnęłam. Nie mam wyrzutów sumienia bo po prostu nie wyrabiałam. Od tej pory odkryłam na nowo urok macierzyństwa i byłam sto razy bardziej wypoczęta i szczęśliwa w czasie dnia. Myślę, że zrobiło to dobrze wszystkim. Tak było w moim przypadku. Może u Was będzie mniej drastycznie, Pozdrawiam, Dominika. Odpowiedz Link Zgłoś
dadamczak Re: Czy śpicie? 13.07.03, 00:26 Cześć Mój synek ma rok i wciąż budzi się w nocy 2-3 razy a bywa też tak, że je 7 razy. Nie wiem kiedy się skończy ten czas ale myślę, że jak skończę karmienie. Żadnych kroków by to zmienić na razie nie podejmuje :-) Ja się pocieszam że przecież nie będę go karmić przez 20 lat ;-) pozdrowienia Daria Odpowiedz Link Zgłoś
dewcia Re: Czy śpicie? 13.07.03, 21:50 Hej. U mnie też niewesoło. Zuzia ma 10 miesiecy, w dzień już prawie nie cyca, ale za to w nocy nadrabia (4- 6 pobudek). Jeszcze 2 miesiące i mówię dość. Zobaczymy jakie będą rezultaty. Pozdrawiam Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
martapol Re: Czy śpicie? 14.07.03, 10:12 Witaj u mnie jest to samo moj maly jutro konczy 10m a co noc jest tak srednio 5-6 karmien, ktorych wlasciwie nie mozna nazwac karmieniami bo mleka mam juz bardzo malo, w ciagu dnia juz nie karmie piersia. Mysle wiec ze przyszla pora na odstawienie bo wydaje mi sie, ze te pobudki nie wynikaja z glodu poniewaz wieczorem zjada pozadna miche kaszki Sinlac(ktora miala spowodowac, ze przestanie sie budzic;-) - marzenia). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tala24 Re: Czy śpicie? 14.07.03, 22:54 Witam wszystkie mamusie. Moj synek ma teraz 2,5 roku i dopiero od pol roku przesypia cale nocki. Radzilabym sie zastanowic nad tym czy odstawic maluszka od piersi (ja odstawilaam gdzy mial 1,5 roku), bo w moim przypadku to nic nie dalo a nawet pogorszylo sprawe. Kiedy karmilam dostawal cycka i od razu w nocy zasypial, po odstawieniu nie bylo juz tak prosto. Czasami ponowne usypianie trwalo nawet godzine. Na pocieszenie powiem Wam, ze ja nie wierzylam w to, ze jeszcze kiedys uda mi sie przespac cala noc. Ale pewnego dnia obudzicie sie, na dworze bedzie jasno a wy pobiegniecie sprawdzic czy wszystko z maluszkiem w porzadku, bo sie nie obudzil w nocy a on bedzie slodko chrapal. Zycze tego wszystkim niewyspanym mama. Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
adzia_a Re: Czy śpicie? 15.07.03, 11:49 Moja córcia budziła się przez 14 miesięcy. Potem przez miesiąc spała. A potem zaczęła sie budzić na piciu, i tak to trwało do 2,5 roczku. A w czasie karmienia - zdarzyło się dokładnie raz, że przespałą całą noc do rana. Mam nawet datę zapisaną gdzieś w kalendarzu. Nie ma reguł, ale z tego, co na miescie mówią ;-) najczęściej wstaje się tak długo, jak długo się karmi... Odpowiedz Link Zgłoś
barbara71 Re: Czy śpicie? 15.07.03, 12:14 moja Gosia ma 10 m i budzi się też kilka razy. za 2 miesiace bedziemy sie odtawiac moze wtedy bedzie lepiej Basia Odpowiedz Link Zgłoś
ankad2 Re: Czy śpicie? 15.07.03, 22:16 Mam córeczki bliźniaczki, mają 9 mc i muszę się pochwalić że ostatni raz karmie je o 20, a później o 6,7 rano. Już od dłuższego czasu zaczęlam uczyć je niejedzenia w nocy. Przede wszystkim nie wstawałam od razu na każdy płacz. Często zdarzało się że pokwękały i zasypiały. Jak już strasznie płakały to karmiła. Potem zaczęłam zastępować karmienie herbatką, okazało się że to wystarczy, parę łyków, smoczek i śpią. Teraz to już nie daję herbatki, najwyżej wstanę żeby dać smoczka, ale rzadko. Na początku wstawałam kilka razy ale z nocy na noc coraz mniej. Myślę że najlepiej jest uczyć dziecko gdy jest jeszcze stosunkowo małe ma 6,7 mc, bo później jest coraz trudniej i maluszki są już bardzo cwane. Pozdrawiam.Anna. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-ch Re: Czy śpicie? 16.07.03, 09:52 Moja Róża tylko na piersi przesypia całą noc bez problemu, natomiast starsze moje dzieci karmilam 22 miesiące i budziły sie w nocy. Zresztą do dziś lubią wędrować nocą, ale to juz inna sprawa. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
elikk Re: Czy śpicie? 22.07.03, 15:02 Dziewczyny, jedne dzieci zaczynają przesypiać noce mając miesiąc inne rok a jeszcze inne trzy lata. To bardzo indywidualna sprawa i zależy głównie od dziecka, my rodzice mamy na to wpływ ,ale jednak ograniczony. Mamy dużo znajomych z małymi dziećmi, mieszkamy też na nowym osiedlu gdzie dzieciaczków nie brakuje. Moja córka ma w tej chwili 3,5 roku i przeyspia noce od jakiegoś roku.Wcześniejsze próby nie powiodły się, więc spałyśmy razem. Jak była mała karmiam ją piersią w nocy co dwie godziny,więc robiłam to praktycznie przez sen. Jak wróciłam do pracy miała pół roku i ambitnie postanowiłam odkładać ją do łóżeczka. Wytrzymałam dwie noce, dwa razy mało nie wypadła mi z rąk bo przysnęłam na krześle. Karmiłam małą praktycznie przez sen, z upływem czasu coraz rzadziej. Długo to trwało to prawda, bo Ola śpi sama od jakiegoś roku. W penym momencie zauważyłam, że lepiej jej się śpi samej. Pozdrawiam, Elik Odpowiedz Link Zgłoś