Dodaj do ulubionych

Do kiedy pierś

04.11.07, 10:01
Pani Moniko. Moja córka nie akceptuje butelki (kubka niekapka
zresztą też). Picie daje jej łyzeczką. Ma teraz 6,5 miesiąca. Bardzo
chciała bym juz przestać karmić piersią, proszę mi poradzić w jakiej
formie mozna podawać jej mleko.
Obserwuj wątek
    • malami34 Re: Do kiedy pierś 04.11.07, 10:03
      Tzn nie wyraziłam się jasno - do kiedy karmić piersią, a jezeli
      przestanę to co jej podawać kaszki, jogurty? Żeby był posiłek
      mleczny.
      • bathilda Re: Do kiedy pierś 04.11.07, 10:38
        Zalecenia WHO są takie, żeby karmić przynajmniej do 1-szych urodzin, a jak się
        da to do 3-cich (i naprawdę są mamy, które tyle karmią). Ale rozumiem, że nie
        takiej odpowiedzi oczekiwałaś. Ogólnie na tym forum to my jesteśmy za tym, żeby
        jednak karmić, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych przeziębień, więc łatwiej
        byłoby Ci tu znaleźć rady jak karmić mimo problemów niż jak nie karmić ;-)

Żeby jednak nie zostawić Cię bez odpowiedzi a jedynie z laktacyjną propagandą,
        to mogę napisać tyle, że mamy zwykle w takich sytuacjach radzą wypróbowanie
        wielu różnych butelek (podobno czasem dzieci łapią Tommi Tippi czy jakoś takoś
        bo podobna do piersi). Można też zacząć od podawania butlą własnego mleka a
        dopiero potem sztucznego. Jak nic nie pomoże to niestety, ale jedyną receptą
        może okazać się głód -jak malucha przetrzymasz to w końcu zje, choćby i z butli.
        W wersji mniej drastycznej, możesz mleko przemycać w kaszkach mlecznych,
        podawanych łyżeczką. A jeśli "dociągniesz" pierś jeszcze kilka miesięcy, to
        niedługo będzie można też dawać jogurty, serki itp. Wtedy wprowadzanie butli
        może się okazać niepotrzebne.
    • kaeira Re: Do kiedy pierś 04.11.07, 11:02
      A czemu chcesz już przestać? (Pytam, bo jak wiadomo co cię najbardziej męczy czy
      z jakiego powodu chcesz przestać, może łatwiej coś będzie doradzić).
      Jak często teraz karmisz, i czy wprowadziłaś jakieś nowości, jak tak to ile i
      jakie, jak "wchodzą"? Jakie picie dajesz tą łyzeczka i ile? A jak tam gluten?

• zaisa Re: Do kiedy pierś 05.11.07, 04:48
      W kwestii kubka - synek "od początku" - czyli ok. tych 6 mies. picie dostawał w
      kubeczku z miękkim ustnikiem - nie w butli ani w niekapku. Najpierw to były
      pojedyncze łyki, potem więcej. W kwestii pokarmów mlecznych nijak nie pomogę -
      cały czas mamy na tapecie pierś - a Młody skończył rok.
    • tamkinia Re: Do kiedy pierś 05.11.07, 08:40
      Ja starszą córeczkę karmiłam do 3,5 roku. Sama sie odstawiła, bo zaszłam w ciążę z drugą i mleko jej nie smakowało. To nie znaczy, że do tego czasu piła w dzień i w nocy. Rezygnowała stopniowo, zaczęło się od mleka w dzień. Piła tylko rano i wieczorem. Zapytam przwrotnie o tę chęć odstawienia. A nie szkoda pieniędzy. Na to mleko sztuczne, bo on drogie dosyć jest. I trzeba przygotowywać. A w nocy, to pewnie trudne. Moja starsza córka pierszy raz zachorowała, jak miała 3 lata. Wiem, że nie każde dziecko karmione piersią jest zdrowe tak długo, ale warto spróbować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka