Dodaj do ulubionych

ciągłe ssanie.

23.11.07, 11:03
Witam,mój synek ma ponad 2 tygodnie ,karmię go piersia,na noc dostaje butlę ale nie zawsze czasem przespi tylko na piersi,a niekiedy uda mi sie sciagnac z trudem 50 ml,dodam ze synek wisi przy piersi prawie non stop,przysnie na 20-30 min i budzi sie,wczesniej przesypial nawet 3 godz.w ciagu dnia a teraz to na spacerze spi ok. 2 godz.chcialam zapytac czy unormuje sobie to ssanie,zeby tyle czsu nie spedzal przy piersi,mam w domu starsze dziecko ktoremu trzeba poswiecic uwage, a jak sie z nim bawic jak drugie ssie.
Pozdrawiam Ania
Obserwuj wątek
    • awonas Re: ciągłe ssanie. 23.11.07, 22:09
      Wiele noworodków wisi na piersi. Chcą bliskości mamy, normują w ten sposób
      laktację, by zapewnić sobie mleczko. Gdzieś wyczytałam, że ciąża człowieka trwa
      za krótko i niemowlę potrzebuje aż tyle opieki no i tej bliskości, uważa, że ono
      i mama to jedność.
      Moje maleństwo nie pozwalało mi odejść od siebie nawet jak spało. Ssało często i
      długo. Nie mogłam wyjść z nim na spacer, bo nie chciało leżeć w wózku. Teraz
      wiem, że przydałaby mi się wtedy chusta do noszenia. Trwało to niewiele ponad
      miesiąc. Jednak później karmienia były co godzinę. Karmiłam na żądanie i tak
      dziecko chciało jeść. Ssał długo. Z czasem ssanie sie skróciło, ok. 4 miesiąca.
      Nie przekarmiłam, nie miał kolek.
      Może chusta przydałaby Ci się. Najłatwiejsza do użycia chyba jest kółkowa. Wejdź
      na forum o chustach albo obok "opieka i pielęgnacja a rozwój dziecka", tam też
      spotkałam link o chustach. Tam ekspert poleca kółkowe. Są tam odnośniki i można
      zobaczyć wideo o tym, jak używać chusty w codziennej krzątaninie.
    • basiak36 Re: ciągłe ssanie. 23.11.07, 23:58
      To najzupelniej normalne, to raczej 3 godzinne przerwy sa rzadziej spotykane.
      Z mojego doswiadczenia wynika ze im mniej ingerencji butelkowo/smoczkowych tym
      szybciej dziecko znajduje swoj rytm i latwiej sie najada z czasem.
      A co do zabaw: ja bawie sie ze starszym dzieckem karmiac mlodsze, poza bieganiem
      mozna bawic sie w rozne gry, czytac bajki, itp.
      Moja coreczka tak wisiala na piersi pierwsze 4-5 tygodni, teraz ma 7.5 tyg i
      jedno karmienie trwa okolo 15 minut.
    • daga_j Re: ciągłe ssanie. 24.11.07, 14:55
      Mam podobnie, synek (drugie dziecko) ma ponad 3 tygodnie i często ssie, czasem
      prześpi 2 godziny, ale większość dnia budzi się szybko, czasem ma dłuższe fazy
      aktywności, patrzy sobie na otoczenie, nie domaga się niczego, ale generalnie
      ssie pierś chyba co pół godziny (poza tymi fazami dłuższego odpoczynku, a w nocy
      również - śpimy razem). Zastanawia mnie w Twoim przypadku, dlaczego dajesz mu
      butlę na noc, bo skoro tak często ssie to pewnie laktację masz super, tj. tyle
      ile potrzeba dziecku? Po co ściągasz pokarm, tracisz na to czas, zamiast
      przystawić dziecko - szybciej wyssie te 50ml niż Ty ściągniesz! Ja też mam mało
      czasu na zabawę ze starszą córką, ale bawimy się choćby tak, że ja karmię a
      drugą ręką trzymam jakąś laleczkę i nią "gadam". Moja córka lubi takie "gadane"
      zabawy, więc jakoś idzie. Nie sądzę by moje karmienie synka miało się szybko
      unormować na regularne np. co 2-3 godziny, to tylko mają inne matki o których
      czytam na forum, ja "w to nie wierzę" ;-) Może jak będzie miał 6 miesięcy,
      zacznie dostawać coś innego do jedzenia, mieć dłuższe czasy zabawy i regularne
      drzemki w dzień a nie takie non stop podsypianie, to będzie się nazywało
      "uregulowany" rytm dobowy?...
    • fergie1975 Re: ciągłe ssanie. 24.11.07, 15:14
      to "wiszenie" jest jak najbardziej normalne dla takiego malego
      człowieczka. pierś to nie tylko pokarm ale również przytulanie -
      zaspokajanie potrzeby emocjonalnej. Po 1 miesiącu powinno się zacząć
      ustalać rzadsze karmienie, ale to też może być co 2 czy 2,5 godziny.
      A ile starsze jest dziecko, bo wiesz można wymyslec rozne zabawy :).
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka