Dodaj do ulubionych

Czy mogę brać leki i karmić piersią?

12.12.07, 10:58

Dzień dobry
Mam 7 tygodniowego synka, od urodzenia karmie go piersia, lecz lekarz
stwierdził u mnie hemoroidy poporodowe i zalecił stosowanie leków i
odstawienie na czas ich brania dziecka od piersi.
Czy to prawda ze zażywając
- maśc posterisan H
- czopki posterisan H
- Amertil tabletki
oraz maść Flucinar N nie mogę karmić synka.
Co powinnam zrobic aby po kuracji znów wrócic do karmienia dziecka
piersią

Obserwuj wątek
    • bathilda Re: Czy mogę brać leki i karmić piersią? 12.12.07, 11:18
      Posterisan można brać

szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?slowo=posterisan

Co do pozostałych to napisz jaki mają skład, będzie łatwiej. Wrzuć też sobie w
      wyszukiwarkę forum "hemoroidy", to znajdziesz sporo wątków z informacjami jakie
      leki dziewczyny bezpiecznie brały.
    • kaeira Re: Czy mogę brać leki i karmić piersią? 12.12.07, 12:57
      Amertil to cetyryzna (tak jak Zyrtec) - można brać.
      Flucinar (fluocinolone acetonide, neomycyna) - chyba tak, ale nie jestem pewna.

Zastrzegam, że na hemoroidach się w ogóle nie znam, ale wg mnie jest
      prawdopodobne, że lekarz który od razy każe odstawić dziecko - i to tak małe! -
      się po prostu nie zna.
      Niestety, wielu lekarzy po pierwsze się nie zna na obecnych wskazaniach dot.
      leków w laktacji, po drugie - uważa, że co to takiego odstawienie, małe miki.
      A z tego co wiem, po pierwsze jest naprawdę niewiele leków które uniemożliwiają
      karmienie; po drugie, na hemoroidy są rozne srodki, i raczej mozna dobrać cos,
      co nie wymaga odstawiania.
      (Oczywiście, istotne jest tez to, jak dużym problemem są dla ciebie te hemoroidy.)

Odstawianie tak małego dziecka = o ile na 100% nie trzeba - jest naprawdę
      kiepskim pomysłem, bo mogą (co nie znaczy że zawsze są) - być spore problemy z
      powrotem do piersi. Poza tym zawsze lepiej unikać mleka modyf. jeżeli koniecznie
      nie trzeba, bo nie jest to zbyt korzystne dla dziecka. (zmiana trawienia,
      możliwość alergii)

No więc - reasumując: prawdopodobnie możesz karmić, jak nie z tymi konkretnymi
      lekami, to z jakimiś zamiennikiem. Natomiast ponieważ nie ma pewności, leków
      jest kilka, a i dziecko małe, najlepiej zadzwoń do p. Moniki na dyzur (telefon
      na gorze forum) i dopytaj się. Byc może np. doradzi ci też, czy i jaką robić
      przerwę przed karmieniem po zastosowaniu jakiegoś leku.
      • kaeira Aha 12.12.07, 12:59
        kaeira napisała:
        > No więc - reasumując: prawdopodobnie możesz karmić, jak nie z tymi konkretnymi
        > lekami, to z jakimiś zamiennikiem. Natomiast ponieważ nie ma pewności, leków
        > jest kilka, a i dziecko małe, najlepiej zadzwoń do p. Moniki na dyzur (telefon
        > na gorze forum) i dopytaj się.

I daj nam znać, czego się dowiedziałaś! :-)
        >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka