kleo881 Re: Przepraszam za szybko wcisnelam enter 30.12.07, 22:14 Karmie juz dobre 18 miesiecy i nagle od 4 dni dokucza mi ból jednego sutka. Sutek nie jest nadgryziony ani naderwany. Boli mnie cały czas. Najgorzej jednak jest gdy karmię. Bol jest potworny, a sam sutek jakby puchnie i robi sie 2 razy wiekszy niz dotychczas. Nie mam goraczki. Boli mnie tylko ten jeden sutek. Co to moze byc i ew. gdyby mi sie pogorszylo do kogo sie z tym udac? Mieszkam w Piasecznie koło W-wy. Bede wdzieczna za wszelkie sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: Przepraszam za szybko wcisnelam enter 30.12.07, 22:43 to może być albo grzybica albo uszkodzenie jednak przez jakieś delikatne podgryzienie, albo zablokowanie przewodu. jeżeli to uszkodzenie to może pomóc smarowanie bepanthenem czy maltanem, wietrzenie, nieobiceranie piersi. jeżeli zatkany kanalik to karmić aż się odetka. jeżeli grzybica to trzeba pokazać lekarzowi Zobacz tu: www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79401,3866593.html www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79401,3866546.html z KUKP Gdy brodawki zaczynają boleć po okresie bezbolesnego karmienia przyczyną może być: • podanie smoczka, butelki • grzybica • mydło, krem, proszek do prania bielizny, kosmetyki, balsam do ciała • przygryzanie przez ząbkujące dziecko • brak witaminy A • owulacja • ciąża www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=364&Itemid=66 oraz zobacz tu: www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=385&Itemid=66 w rozdziale rozpoznanie różnicowe Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Przepraszam za szybko wcisnelam enter 30.12.07, 23:18 Czy na pewno nic się zmieniło ostatnio? Choćby pozycja karmienia? Żadnych innych objawów zupełnie? Jakichś stwardnień? Plamek/pęcherzyków na sutku?np? PS. Chyba "najlatwiej" postawić na zastój czy zatakny kanalik. Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: Ból jednego sutka 02.01.08, 22:21 to chyba pogryzienie. zeszło mi już opuchnięcie. teraz mam tylko na brodawce trzy strupki. boli juz tez mniej. choc zaczami dziwnie kuje mnie aż w rzebrach, taki promieniujacy ból. ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś