Dodaj do ulubionych

Inhibitory pompy protonowej

26.01.08, 15:27
Mam problemy z żołądkiem. Miły Pan doktor powiedział, że porządne leki mógłby
mi dać ale musiałabym odstawić Piotrka, a do tego czasu tylko półśrodki. Ale
chciałabym się upewnić że ma rację ;)

Leki które powinnam brać to inhibitory pompy protonowej, zawierające
lanzoprazol, omeprazol albo pantoprazol. Najbardziej typowy to podobno Controloc.

Ktoś brał? Ktoś coś wie? Na laktacja.pl danych brak.
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: Inhibitory pompy protonowej 26.01.08, 16:31
      :-0
      Ale nazwa. Zupełnie sci-fi.

Sprawdziłam u źródła - na forum dr. Hale'a (mam nadzieję, że kojarzysz :-),
      ktory twierdzi, że można, i sugeruje najchętniej generyczny omeprazole (ameryk.
      Prilosec) - bo najtanszy i sprawdzony. Ale inne inhibitory też.
      Znasz ang., prawda?
      66.230.33.248/discus/messages/53/682.html
      66.230.33.248/discus/messages/53/242.html
      66.230.33.248/discus/messages/53/2889.html
      66.230.33.248/discus/messages/53/85831.html
      • bathilda Re: Inhibitory pompy protonowej 26.01.08, 17:02
        Nazwa poraża - ja nie wiedziałam że mam takie cudo ;)

Dzięki. W sumie logiczne - jeśli one neutralizują kwasy żołądkowe poprzez
        rozkładanie się to nie powinny trafiać do krwi i do mleka. Na razie dostałam
        lajtowe leki (Ranigast, No-Spę), a nuż pomogą. Jak nie to za tydzień-dwa pójdę i
        grzecznie poproszę o IPP.
    • fiamma75 Re: Inhibitory pompy protonowej 26.01.08, 17:10
      Powiem Ci tak, że nie mogłam w ogóle tych leków brać (nie w okresie
      karmienia, tylko w ogóle), bo u mnie powodowały tak wysoką
      hiperprolaktynemię, że miałam mleko w piersiach i mogłabym karmić
      dziecko 8-O Na pewno więc nie zmniejszą ilości pokarmu.
      • Gość: anio Re: Inhibitory pompy protonowej IP: 194.29.175.* 22.12.14, 12:40
        Nie bierzcie tego świństwa. Chodzi tak naprawde o wytwarzanie zbyt małej ilości kwasu solnego. Cała prawda o inhibitorach:
        -(od 24 minuty)
        www.youtube.com/watch?v=sm1YQohbeeA
        -Od podtytułu "Żołądek prawdę Ci powie"
        www.akademiawitalnosci.pl/nie-jestes-tym-co-jesz-lecz-tym-co-przyswajasz/
        • yumemi Re: Inhibitory pompy protonowej 22.12.14, 16:02
          A co jesli u kogos wytwarza sie sokow trawiennych za duzo, kwasu solnego tez, objawy sa koszmarne mimo kilkuletnich juz zmian w diecie - i tylko inhibitory pompy protonowej pomagaja? Artykul prawi o niedoborach kwasow zoladkowych, etc, a nie o tym kiedy jest ich nadmiar...
          Wszystko po paru latach badan, dokladnych, wlacznie z testami dynamiki ukladu pokarmowego, etc.
          • zajacowo Re: Inhibitory pompy protonowej 23.12.14, 11:01
            Te leki mozna kupic w mniejszych dawkach bez recepty. Mi nie bardzo pomoglo niestety, wiec zrobilam jeszcze gastroskopie, ktora potwierdzila ze to nie tu lezy problem. Dieta pomaga ale musi byc dosc restrykcyjna.
            • Gość: Yumemi Re: Inhibitory pompy protonowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.14, 11:12
              Moj maz miał gastro i klono skopie, badania na H pyroli, plus badania dynamiki ukl pokarmowego (24h z kamerka w brzuchu sie chodzi :-) i niestety wyszło co wyszło. Tylko te leki łagodzą objawy. Odżywia sie super zdrowo.
              • zajacowo Re: Inhibitory pompy protonowej 23.12.14, 11:45
                Chyba niejasno napisalam to o co mi chodzilo, mialam na mysli to ze byc moze przyczyna jest inna i warto wykluczyc inne rzeczy. Mnie na sorze powiedzieli ze gdybym nie karmila to by dali inhibitory pp i jakby pomoglo to znaczy ze diagnoza trafiona - podejrzewali zapalenie bliny sluzowej zoladka. Ja po sprawdzeniu w leksykonie kupilam leki na wlasna reke bo bol byl nie do zniesienia i nospa nic nie pomagala. W kazdym razie leki nie pomogly wiec poprosilam o gastro i wyszlo ze wszystko w idealnym porzadku, bakterii tez niet, wiec diagnoza sie sklania ku zespolowi jelita drazliwego. Uff sorry za te opisy, ale chodzilo mi o to ze przyczyna bolu. W przypadku bathildy moze lezec gdzie indziej
              • Gość: Topi.kret Re: Inhibitory pompy protonowej IP: *.toya.net.pl 29.01.15, 21:43
                Istnieją rożne rodzaje refluksu, jest tez gazowy, nie cofa sie jedzenie, a powikłania powodują wydzielają ce sie z kwasu zoladkowego. Diagnozuje sie go w badaniu endoskopem u foniatry czy dobrego laryngologa najlepiej. Moi inhibitory naprawdę pomagają na te dolegliwość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka