Dodaj do ulubionych

metoda 7-5-3

07.02.08, 17:36
Kilka razy spotkałam się z metodą na pobódzenie laktacji przy użyciu laktatora nazwaną 7-5-3. Na czym dokładnie polega, jak często trzeba stosować odciaganie i czy faktycznie jest skuteczna?
Obserwuj wątek
    • agmani Re: metoda 7-5-3 07.02.08, 19:09
      Odpowiednio: 7 min z jednej piersi, 7 z drugiej, 5 z pierwszej i 5 z drugiej, 3
      z pierwszej i 3 z drugiej. Odciaganie mniej wiecej w rytmie jedzenia dziecka lub
      troche czesciej.Odciagalam tak nie majac mozliwosci karmienia dziecka i po paru
      dniach mialam wystarczajaco pokarmu. Przy czym polecam odciaganie elektrycznym
      laktatorem, recznym uciagne pare mililitrow (a silnym elektrycznym 130 i wiecej).
      Srodki pomocnicze -pare dodatkowych szklanek wody i herbatka pobudzajaca
      laktacje (uzywam gotowej mieszanki Weledy, moge spisac sklad).
    • kaeira Re: metoda 7-5-3 07.02.08, 19:11
      To po prostu metoda naprzemienna: 7 min z jednej piersi, potem 7 z drugiej,
      potem z pierwszej 5 i drugiej 5 min, z pierwszej 3 i
      drugiej 3.) (albo 5, 3, 1, jak jest mniej czasu).

Im częściej się odciąga, tym lepiej, ale trzeba uważać, żeby nie zacząć
      traktować odciągania jako priorytet. Priorytetem zawsze powinno być jak
      najczęstsze przystawianie dziecka.
      • zizi81 Re: metoda 7-5-3 07.02.08, 21:33
        ja dziś spróbowałam tej metody jak na pierwszy raz poszło całkiem
        nieźle choć przyznam że troszkę mniej się ściągneło niż zazwyczaj.
        zobaczymy jutro
        • maff1 Re: metoda 7-5-3 08.02.08, 10:17
          to ja tylko dodam ze nie chodzi o odciąganie mleka w tej metodzie,
          tylko o stymulację piersi do większej produkcji. Czyli "pracujemy"
          laktatorem nawet "na sucho" . Ważne by nie rzadziej niż 5 razy, ale
          nie częsciej niż 8 razy (bo mozna oszaleć :) ). Zawsze po karmieniu.
          • izydorek70 Re: metoda 7-5-3 08.02.08, 11:09
            Fajnie,że dodałas to "nawet na sucho",bo ja chyba po karmieniu to
            już nic bym nie odciagnęła.Dzięki za metodę-potrzebuję na gwałt
            poprawy laktacji-więc bede próbować.Pozdrawiam
            • kroliczyca80 Re: metoda 7-5-3 08.02.08, 13:43
              Dziewczyny, jak się odciąga na sucho??
              Czy odciąganie 5 razy dziennie nie sprawi, że dla dziecka już mi nie
              starczy pokarmu? Bo mi chyba własnie zanika (12. doba dziecka) i też
              potrzebuję pomocy:(
              • maff1 Re: metoda 7-5-3 08.02.08, 16:22
                odciąganie na sucho - to znaczy że odciągasz laktatorem a nic nie
                leci. Czyli nie odciągasz, ale odciagasz <rotfl>
                Chodzi o to by "oszukać" piersi przez podanie informacji ze jest
                wieksze zainteresowanie produkcją mleka.
              • kaeira kroliczyca 08.02.08, 17:38
                Jakie są objawy tego zanikania?
                • kroliczyca80 Re: kroliczyca 08.02.08, 21:08
                  Mały ciągle sprawia wrażenie głodnego, chociaż po pół godziny wisi
                  na cycu. Poza tym piersi zrobiły się takie puste, miękkie, jakby
                  wyssane do cna. POłożna wczoraj mnie obmacała i tak stwierdziła. Ale
                  dziś u pediatry powiedzieli, że mały porządnie przybiera na wadze,
                  więc chyba jest dobrze karmiony... Sama już nie wiem.
                  • aniac1 Re: kroliczyca 08.02.08, 21:28
                    mój doradca laktacyjny, mówi że jak dziecię przybiera t oluz. bo karmienie spełnia swoją funkcję. wiec Twoje obawy moim zdaniem absolutnie nieuzasadnione. poza tym, jest tak że jak sie karmienie unormuje to piersi mogą się takie wydawać puste a one cały czas pełne.
                    a jeśli chodzi o wiszenie przy cycu - mosze to skok wzrostowy i potrzebuje więcej mleczka więc sobie samo chce to uregulować, moja rada - zaufaj dziecku i podporzadkuj mu się. ja ze swoją małą leżałam na łózku cały dzień!! non stop jadła. ale dzieki temu karmię do dziś, a ona wałeczki ma na nóżkach :)
                    • gina.a Re: kroliczyca 08.02.08, 21:58
                      Co do miękkich piersi to powiem ze nie jest to prawda ze się wtedy nie ma
                      pokarmu. Ja karmie synka już prawie 7 miesięcy, też przechodziłam krezyse
                      laktacyjne i myslałam że kończy mi sie pokarm. Od 4 miesięcy mam miekkie piersi
                      i tylko czasem czuje napływ pokarmu przy karmieniu. Mój sposób trzeba przestać o
                      tym myśleć. Przy karmieniu nie myśl ze dziecku braknie bo na pewno nie
                      braknie,maleństwo zawsze wyciągnie tyle ile mu trzeba. a jeśli płacze że jest
                      głodne to trzeba tylko przystawiać częściej do piersi a wszystko samo się ułoży.
                      Wiem ze łatwo się komuś radzi ale stres jest najgorszy. Ja wieczorami piłam
                      herbatkę z melisy by sie tak nie stresować i pomagało. Życzę powodzenia i
                      pozytywnego myślenia.
    • bzz_bzz1 Można to stosować tylko do JEDNEJ piersi? 09.02.08, 16:46
      Po zapaleniu piersi w jednej mam mniej mleka niż w drugiej i nie mogę wyrównać
      laktacji!!! Czy można taką technikę zastosować dla jednej piersi? Odciągać 7min
      - kolejne 7min poczekać itd.? Tylko ciekawe co w międzyczasie zrobię z
      dzieckiem... Niestety nie słucha mnie gdy mówię, że muszą zająć się chorą
      piersią ;0)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka