Dodaj do ulubionych

Wygląd sutka

11.06.08, 05:30
Dziewczyny ja z takim dziwnym problemem.
Zaczęłam obserwować ostatnio uważniej moje piersi i trochę niepokoi mnie
wygląd jednego sutka. Wygląda tak jakby był, hmmm..jak to nazwać -zamknięty.
Tak jak w prawym mam normalnie taka kreseczkę przez środek, że mleko spokojnie
popłynie, tak ten lewy już kreseczki nie ma i jest po prostu jedno duże
zgrubienie w ramach sutka.I nie wygląda jakby coś tamtędy miało popłynąć bo
brak ujścia.
Nie wiem jak to inaczej określić...
Boję się, że mogę mieć problem przy karmieniu z tą piersią...
Czy któraś miała podobny problem?
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: Wygląd sutka 11.06.08, 09:28
      Rozumiem, że jeszcze jesteś w ciąży?
      Myślę, że absolutnie nie masz się czym przejmować. Jakiekolwiek problemy "fizyczne" ( w sensie budowy, czy organizmu matki) powodujące problemy z karmieniem to ogromna, ogromna rzadkość. Bardzo rożne piersi i bardzo rożnie wyglądające brodawki doskonale dają sobie radę z karmieniem.

Natomiast polecam "teoretyczne" przygotowanie się. Wkleję swój dawniejszy post o przygotowaniu do karmienia:
      ------------
      Ja polecam się mocno wyedukować! Sama się bardzo wiele dowiedziałam o ciaży i porodzie, a o karmieniu - no owszem, ale trochę po łebku, bo sądziłam, że to przeciez w zasadzie proste. I to byl ogromny błąd, naprawdę było by mi łatwiej, gdybym różne rzeczy wiedziała
      wcześniej. Szczególnie ważne jest rozpoznawanie rożnych szkodliwych mitów i przestarzałych poglądów, które zdarzają się nawet u położnych i lekarzy (nie mówiąc o mamach i teściowych!!). I bardzo ważna jest możliwość natychmiastowego kontaktu (choćby telefonicznego czy przez forum) z jakąś specjalistką od laktacji, czy doświadczoną karmiącą matką, z kimś, kto pocieszy, wesprze, pouczy, powie że to normalne, itp.
      Do tego celu polecam lekturę forum Karmienie piersią, szczególnie wypowiedzi eksperta p. Moniki Staszewskiej
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=570
      oraz artykułów z Dziecka:
      www.edziecko.pl/pierwszy_rok/0,79400.html
      także porady ze strony Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią,
      www.laktacja.pl
      a po angielsku genialną stronę Kellymom.com
      www.kellymom.com/
      oraz jakaś dobrą książkę:
      www.sklep.mamawcentrum.pl/advanced_search_result.php?keywords=piersi%B1
      www.ksiazkiedukacyjne.pl/prod_2516_Warto_karmic_piersia.html

Dodatkowo, jeśli możesz, wybierz szpital, o którym wiadomo, że mocno wspiera karmienie naturalne, oraz taki, gdzie są dobre doradczynie laktacyjne (polecam forum Szpitale:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=588 )

Jesli to możliwe, dobrze także namierzyć dobra konsultantkę laktacyjną, aby na wszelki wypadek już w domu szybko otrzymać pomoc i i poradę. (Dobrze także zarezerwować na takie wizyty kasę, nie sa niestety tanie, ale to się opłaca)

Oprócz tego, jakby co natychmiast pisz po poradę na forum! Także przed porodem, jak ci coś przyjdzie do głowy, jakieś nowe wątpliwości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka