Dodaj do ulubionych

nie najada się?

11.06.08, 11:52
przepraszam za literówki ale mam synka na rękach. synek ma 3 tygodnie. od samego poczatku zachowuje się jakby był głodny. podczas karmienia po 15 min ssania zasypia. czekamy az mu się odbije i wtedy dalej szuka więc podaję drugą pierś. znowu zasypia podczas jedzenia, odbije się i dalej szuka. dawałam butlę ale wypluwa, łyżeczką nie potrafi, szczykawką wypluwa. po karmieniu nie może zasnąć, ale jak wyjdziemy na spacer to śpi 3-4 godziny. tak samo na rękach albo ze mną w łużku. w nocy jest trochę lepiej, chociaż czasami muszę brać go do siebie. na wadze przybiera ładnie 600g w ciągu pierwszych 10 dni od wyjścia ze szpitala, dzisiaj idziemy się ważyć ponownie. pielęgniarka na wizycie stwierdziła, że synek ładnie się przystawia i po zbadaniu brzuszka powiedziała że się najada. sama już nie wiem. martwię się ze go głodzę, ostatnio po nocy płakałam i nie dałam mu piersi i mąż podał mleko z butelki, zjadł 60ml i zasnął w swoim łużeczku ale po 15 min obudził się i dalej szukał. daję mu smoczek, bo nie wytrzymuje. i jeszcze jedno, nie płacze tylko po jedzeniu szuka i ssie łapczywie i smoka i pierś.
Obserwuj wątek
    • iv-o Re: nie najada się? 11.06.08, 12:07
      Nie martw się, wszystko jest w porządku. Masz po postu super ssaka, który
      potrzebuje mamy. Przyrosty świadczą o tym, że mleko mu służy. Ssanie jednak to
      nie tylko zaspokajanie głodu, ale także potrzeba bliskości, spokoju,
      bezpieczeństwa. Niektóre dzieci po prostu tak mają. Dla jednych wygoda jest
      spanie z dzieckiem, bo karmią przez sen i nie wybudza się ani dziecko ani matka.
      Więc pozwól niech sobie ssie, taki stan zwykle trwa kilka pierwszych tygodni, z
      czasem dojrzewa układ nerwowy i pojawiają się inne ciekawości, choć pierś jest
      zwykle priorytetem. Jedne dzieci jedzą i śpią inne jedzą, jedzą jedzą, a potem
      śpią. Jedyna rada taka, by nie pozwolić na spanie z piersią w buzi. Pierś
      wyjmuje sie poprzez włożenie palca pomiędzy szczękę i żuchwę.
      To trudny okres, ale warto się pomęczyć dla spokoju dziecka. Niektóre mamy
      rozwiązują problem w ten sposób, że karmią na siedząco, dziecko na
      poduszce/poduszkach, pod ręka telefon, książka, gazeta, woda i pilot do telewizora.
      Ze smoczkiem też różnie bywa, niektórzy zalecają podanie dopiero po 6
      tygodniach, jak technika ssania jest utrwalona. Jeden dzieci z powodzeniem ssą i
      smoczek i pierś, u innych po kliku/kilkunastu tygodniach pojawiają się problemy
      ze ssaniem piersi, słabe przyrosty, szarpanie się, płacz, rany na brodawkach,
      zastoje. Jednym słowem rosyjska ruletka.
    • basik1605 Re: nie najada się? 11.06.08, 12:18

Moim zdaniem Twoje dziecko zachowuje się jak najbardziej prawidłowo. Ma 3 tygodnie! przecież to maleństwo, które musi się zaaklimatyzować na tym świecie. Tylko Ty dajesz mu poczucie bezpieczeństwa, poprzez kontakt fizyczny (przytulanie, głaskanie, karmienie)a ono tego najbardziej potrzebuje.
      Ssie pewnie nie tylko dlatego że jest głodne, ale też dlatego, że szuka kontaktu i w ten sposób zaspokaja potrzebę bliskości z Tobą a tym samym bezpieczeństwa. Z czasem będzie coraz lepiej, bo zacznie przejawiać zaint. światem, ale zawsze w momentach kryzysowych będzie "chować się za Twoją spódniczkę", tak jak to robi teraz. Ciesz się tymi chwilami, bo szybko umykają.
      i niczym nie dokarmiaj!!!! Zrezygnowałabym tez ze smoczka, on nie ma w sobie Twojej miłości.
      Kryterium u dziecka jest przyrost wagi i ogólny rozwój - a te są bez zarzutu.
      Tak podpowiada mi moje doświadczenie, a jestem mamą 5 latka i 3 miesięcznej dziewczynki :-)
    • basiak36 Re: nie najada się? 11.06.08, 12:21
      Normalne. Warto patrzec na ssanie piersi nie tylko jako na jedzenie, to rowniez
      zaspokajanie potrzeby bliskosci itp. Stad zachowania dziecka przy piersi nie
      interpretuje sie jako glodu. Jesli wagowo jest ok, nie ma problemu.
      Najlepiej pozwolic dziecku aby ssalo kiedy chce i ile chce, z czasem wszystko
      sie unormuje i maluszek zacznie bardziej interesowac sie swiatem i mniej czasu
      spedzac na ssaniu.
    • zaga25 Re: nie najada się? 11.06.08, 12:26
      Dziękuję dziewczyny za szybkie odpowiedzi i uspokojenie. Pozdrawiam.
    • szmytka1 Re: nie najada się? 11.06.08, 18:21
      Kochana nie martw się, wszystko jest ok! U ciebie jest dokładnie tak jak było z
      moim małym. Błażej ma teraz 3 miesiące, przez 6 tyg pomiędzy szczepieniami
      przybyło mu 1 kg, a do tej pory przeważnie zachowuje się jak w twoim opisie. Na
      początku też myślałam, że się nie najada i szukałam pomocy na różnych forach,
      ale niepotrzebnie. Dopiero teraz mam problem prawdziwy - dopadł mnie kryzys
      laktacyjny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka