Dodaj do ulubionych

Z której piersi najpierw?

14.08.08, 14:24
Zupełnie nie mam doświadczenia w karmieniu piersią i dlatego proszę o pomoc i
podpowiedzi. Zresztą pewnie będę często o coś pytać.
Moja malutka dziś kończy 9 dobę, ale jest w szpitalu. Pokarm jej dowoziłam,
choć było tego niewiele. Zanim trafiła do inkubatora bardzo ładnie ssała
pierś, teraz niestety dostaje butelkę, więc w ogle nie wiem, czy coś będzie z
karmienia. Mam nadzieję, że uda mi się wrócić do piersi.
I stąd moje pytanie. Prz ściąganiu pokarmu zauważyłam znaczną różnicę w ilości
z jednej i drugiej piersi. Do której piersi najpierw przystawiać dziecko (o
ile zechce ssać)? Do tej, w której jest mniej, żeby jak najmocniej ciągnęła,
czy do tej, gdzie jest więcej, żeby się nie zniechęcała, że jej nie leci?
Może to dla Was banalne pytanie, ale nie dla mnie i dlatego proszę o odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • karbala Re: Z której piersi najpierw? 14.08.08, 15:11
      no widzisz... ja bym zaczela od tej pelniejszej, zeby sie zastoj nie
      zrobil. mam w tym pewne doswiadczenie i takiego bolu nie zycze. z
      drugiej strony stawialabym na ta "pusta" bo ciumkaniem wyprodukuje
      wiecej... nie, jednak na pelniejsza:) powodzenia
      • izaiza11 Re: Z której piersi najpierw? 14.08.08, 15:27
        Moja niunia ma 3 tyg i mam wlasnie taki plopot ze z jednej piersi sika mleko a z
        drugiej mala musi sie niezl;e nameczyc. Na poczatku dawalam piers ta pelna bo
        mnie wszystko bolalo ale dosc szybko sie zoreietowalam ze w tej mniejszej
        zaczyna mala jesc coraz krocej. Przez jakis tydzien kazde karmienie zaczynalam
        od tej piersi mniejszej i proponowalam ta druga a nastepne karmienie zaczynalam
        od tej ostatniej (pelnej) mnie to pomoglo czasami teraz tez tak robie, ale
        zupemnie nie wiem jak to wyglada ze sciaganie mleka, bo ponoc im wiecej sciagamy
        tym wiecej mleka w piersi
        zycze cierpliwosci
        i buziaki dla Twojeego malenstwa
    • agmani Re: Z której piersi najpierw? 14.08.08, 15:39
      Z tego co wiem (bo sama mialam podobnie, tzn. prawa piers wiekza i wiece mleka),
      powinno to sie wyrownac po akims czasie (u mnie sie wyrownalo). Karmilam z reguly:
      pierwsze karmienie - powiedzmy prawa, potem lewa
      drugie - lewa, prawa
      trzecie - prawa, lewa

Tak na przemian, ktora piers byla poprzednio druga, to teraz pierwsza.

Po inkubatorze i butelce przewalczylam sprawe karmienia za pomoca systemu sns.
      Po niecalym tygodniu nie bylo juz problemu. Dlatego jestem absolutna fanka sns,
      mimo ze jest troche upierdliwy w uzyciu ;).
      • aga.r.72 do agmani 14.08.08, 19:15
        Pierwsze słyszę o takim urządzeniu. Zresztą wcześniej nie miałam potrzeby
        interesować się tymi sprawami.
        Powiedz mi agmani, czy jest możliwość odkupienia takiego urządzenia, czy to z
        rodzaju takich, co nie należy po kimś używać?
        Z tego co widziałam na necie to koszt 70-80 zł, a jak pisałaś potrzebne było Ci
        tylko tydzień.
        Jeszcze nie wiem, jak u mnie będzie z tym karmieniem, ale zawczasu chcę zapytać.
        • agmani Re: do agmani 14.08.08, 20:39
          Mysle, ze mozesz kupic uzywane i sobie porzadnie wysterylizowac/wygotowac. W
          koncu w szpitalu butelki, smoczki, koncowki do laktatorow itp. sa uzywane poki
          sie da (przynajmniej tak bylo w dwoch niemieckich szpitalach, gdzie rodzilam,
          watpie, zeby w Polsce wszystko bylo wiec wyrzucane po jednym uzyciu). A to ten
          sam rodzaj sprzetu w sumie.
          Jakbys miala problem z kupieniem uzywanego urzadzenia, to daj znac, moge w sumie
          odsprzedac Ci moje, tylko za jakies 3-5 dni by zostalo wyslane, bo lezy u mamy.
          • aga.r.72 Re: do agmani 14.08.08, 23:57
            Jeśli będzie mi potrzebne, to chętnie. Ale na razie czekam jak się rozwinie
            sytuacja. Tak jak pisałam w pierwszym poście Nadunia jeszcze w szpitalu. Może
            jutro wyjdzie. No i wtedy się okaże co i jak z tym karmieniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka