editaa1 03.01.09, 13:40 Witam! Niedługo będę mamusią, ale już chciałabym się dowiedzieć co powinnam jeść aby mój pokarm był wartościowy. Czy ktoś zna może jakąś dietę dla karmiącej mamy? Jak zrobić bawarkę? Dziękuję za wszystki odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nansiija Re: wartościowy pokarm 03.01.09, 16:00 Najlepiej zasiegnij wiedzy tutaj forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=570 Ale w skrocie: pokarm ZAWSZE jest wartosciowy; NIE mecz sie zadna dieta!!!!; to mit ze bawarka pomaga, lepiej dzialaja herbatki mlekopedne, ale nie Hippa bo to sama glukoza prawie. I najwazniejsze rady dotyczace karmienia: przystawiaj dziecko jak tylko zechce; nie stosuj ZADNYCH smoczkow uspokajaczy, zadnych butelek, ZADNEGO dopajania herbatkami itp, piers i TYLKO piers; jak masz na poczatku malo pokarmu to tylko czeste przystawianie dziecko moze ten pokarm sprowokowac, dziala tu zasada popyt-podaz. No i przede wszystkim ciesz sie karmieniem :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_szymka Re: wartościowy pokarm 04.01.09, 21:18 Podczas jednego karmienia podawaj jedną pierś, gdyż mleko różni się w zależności od długości ssania. Najpierw "leci" mleko zaspokajajace pragnienie, mniej tłuste, następnie mleko zaspokajające głód, a na koniec mleko najbardziej sycące tzw. "śmietanka". Jeżeli zbyt wcześnie przelożysz dziecko do drugiej piersi maluch wypije z obu piersi tylko mleko zaspokajajace pragnienie i sycące na krótko. Jeśli chodzi o podawanie piersi jako uspokajacz sama stosowałam tę metodę przy pierwszym dziecku, teraz gdy będzie dwoje dzieci raczej odstąpię od tego, bo czas dla siebie też trzeba wygospodarować. pozdrawiam i życzę powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_szymka Re: wartościowy pokarm 04.01.09, 21:22 Jeśli chodzi o diete - jedz pokarmy lekkostrawne, wszystko co jesz wypija potem Twoje dziecko i cieżkostrawne jedzenie moze mu zaszkodzić. Unikaj owocow cytrusowych (mogą uczulać), pestkowe (mogą być przyczyną bólu brzuszka). Ostroznie z nabiałem - jest zdrowy, ale też moze wywoływać uczulenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nansiija Re: wartościowy pokarm 04.01.09, 23:11 Z zalecen p.Moniki - doradcy laktacyjnego: zawsze proponuj druga piers do karmienia (osobiscie zauwazylam, ze jak zaprzestalam podawanie drugiej piersi moje dziecko przestalo przybierac tak ja poprzednio); nie ma potrzeby wprowadzac diety eliminacyjnej od poczatku, dopiero jak beda jakies problemy to sie wtedy w to bawimy; dieta lekkostrawna nie ma znaczenia, bo mleko tworzy sie z krwi; to samo dotyczy obiegowych opini dotyczacych nie jedzenia np. kapusty czy grochu, ale wzdecia po nich bedzie miala mama, a nie dziecko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: wartościowy pokarm 05.01.09, 09:25 To ciekawa teoria.Bo ile razy moje znajome,siostra i ja zjadlysmy cos wzdymajacego to noc z dzieckiem przechlapana. Wiec nie do konca to prawda co mowi pani doradca. Dwa-pozeranie duzej ilosci nabialu, zdecydowanie zwieksza "szanse "na alergie u dziecka,i to jest powtierdzona przez alergologów.Wiec kolejna teoria pani doradcy jest chybiona. Odpowiedz Link Zgłoś
nansiija Re: wartościowy pokarm 05.01.09, 13:33 Ale ja nie pisalam nic o ilosci spozywania nabialu :? A p. Monika jest doradca laktacyjnym na forum karmienie piersia gazeta.pl, ktorego link podawalam powyzej :) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_szymka Re: wartościowy pokarm 05.01.09, 19:01 ale napisałaś, ze nie ma potrzeby stosowania diety eliminacyjnej. Ja nie pisałam nie jedz nabiału, cytrusów itd, ale napisałam "ostrożnie z nabiałem". Chodzi oto aby zwracać uwagę co się je, produkty, o których piszę "ostrożnie" należy wprowadzać do diety stopniowo, aby w razie problemow łatwo zdiagnozować co szkodzi. Nie zgadzam się z opinią, że produkty typu groch, kapusta itp. nie działają na dziecko, jeżeli tak by było to nabiał też nie powinien uczulać, bo przecież "mleko tworzy się z krwi matki". Odpowiedz Link Zgłoś
monika7895 Re: wartościowy pokarm 05.01.09, 19:10 ja jadlam wszystko,zero eliminacji jakiegokolwie pokarmu i corcie karmilam 3,5 roku:):)nie mialam zadnych problemow:) Odpowiedz Link Zgłoś
embeel nabiał 05.01.09, 20:02 co do nabiału, to szkoły są rożne. Osobiście jestem za tym, by ostrożnie z krowim, lepiej białko w postaci strączkowych a jeśli już nabiał to raczej owczy lub kozi. Odpowiedz Link Zgłoś