Dodaj do ulubionych

co zrobic, żeby 10miesięczniak przespał noc?

02.05.09, 19:42
proszę o radę, co mam zrobić, żeby moja córa przespała całą noc,
albo prawie całą? dotychczas mała budzi wielokrotnie podczas nocy i
rano jestem bardzo zmęczona.Mała je codzinnie zupkę, słoiczek
owoców,kilka chrupek/biszkoptów i piers do woli.Teraz wieczorem
podaję jej kleik kukurydziany, ale nie widze, zadnej różnicy. Córcia
budzi się wciąz bardzo często. Dodam jeszcze, ze śpi z nami, ale
budzi się często z płaczem i muszę zmieniac jej pierś.Wiec nie ma
mowy o tym, zeby spac, a mała bedzie się karmić sama.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: co zrobic, żeby 10miesięczniak przespał noc? 02.05.09, 20:59
      Przeczekać.
      Nic innego nie mozesz zrobić.
      To taki wiek i mija z czasem.
      Lęk separacyjny lub ząbki lub nauka raczkowania/chodzenia lub wszystko razem,
      więc zapotrzebowanie na Twoje mleko, na Twoją bliskość, jest wzmożone do potęgi.
      A Twoje mleko w tym okresie jest dużo bardziej kaloryczne, dużo bardziej
      odżywcze, zwłaszcza w nocy, więc nie zabieraj tego córce.
      Ja rozumiem, że jesteś zmęczona, sama też tak miałam. Ale około 12msca moja
      córka zaczęła lepiej spać, a teraz (ma 15mscy) budzi się w nocy tylko jeden raz!
      Fakt, jeszcze dużo zębów przed nami, więc się tak bardzo nie cieszę, ale póki
      mogę spać, to śpię ;)
      I u Was też będzie dobrze, tylko daj córce czas.
      A za dnia, jak ona ma drzemkę, Ty też się zdrzemnij - jeśli masz oczywiście taką
      możliwość.
      • dita74 Re: co zrobic, żeby 10miesięczniak przespał noc? 02.05.09, 21:31
        Moj ma 12 miesiecy i mam podobnie...............................Czekam.
        • joanna1981.pl Re: co zrobic, żeby 10miesięczniak przespał noc? 02.05.09, 21:32
          Ja też...
    • basiak36 Re: co zrobic, żeby 10miesięczniak przespał noc? 02.05.09, 21:49
      U nas apogeum budzenia nocnego bylo miedzy 12 a 16 miesiacem jakos, non stop.
      Ale nauczona doswiadczeniem z pierwszym dzieckiem (dawalam w nocy wode, smoczka
      i tez niedosypialam), wybralam opcje wygodna czyli karmienia w nocy, dziecko spi
      z nami i je kiedy chce:)
      Wiedzialam tez ze kiedy minie okres najsilniejszego leku separacyjnego, to minie.
      I owszem, od prawie 3 miesiecy budzi sie tylko raz, max 2 razy, ale coraz
      rzadziej teraz. Ma 19 mcy. Widac po niej ze sie uspokoila, i nie ma juz potrzeby
      sprawdzac co godzine czy aby jestem obok:)
      • aniana18 Re: co zrobic, żeby 10miesięczniak przespał noc? 03.05.09, 20:52
        nawet mnie nie strasz, bo ja bardzo liczę na to, że jak odstawię
        od piersi po roku to bezsenne noce się skończą!!
        wczoraj płakała w nocy przez 2 godziny (z malutkimi przerwami)
        i nic, nawet cycuś nie pomagał;(
        na nieszczęście skończyły nam się wszelkie środki, a ząbek, widoczny
        już przez dziąsełko, jakoś nie chce się przebić
        czasem mam już wszystkiego dość....
        • mad_die Re: co zrobic, żeby 10miesięczniak przespał noc? 03.05.09, 21:28
          A to dopiero jeden ząbek... hihi

Odstawienie od piersi NIGDY nie gwarantuje, że dziecko zacznie przesypiać noce.
          W końcu dzieci to mali ludzie, i też mają sny, koszmary, lęki, bóle itp. i nie
          budzą się TYLKO na jedzenie, nie płaczą TYLKO z głodu (mówię tutaj o dzieciakach
          10mscy+). A pierś to jednak najprostszy i najszybszy sposób na uspokojenie,
          zaśnięcie, ukojenie bólu.
          • basiak36 Re: co zrobic, żeby 10miesięczniak przespał noc? 03.05.09, 21:34
            Odstawienie od piersi daje zludzenie ze z czyms tam bedzie latwiej. Podczas gdy
            nie ma skrotow:) Sama sie tego nauczylam, dlatego teraz juz nie probuje niczego
            zmieniac na sile:)
            Jedne problemy sa zastepowane przez nowe. Czesto to widze u kolezanek ktore
            wczesnie odstawialy od piersi, z nadzieja ze 'bedzie latwiej'.

Ja sie wysypiam bo nauczylam sie karmic mala na spiaco, musze wstawac wczesnie
            do pracy wiec wyspanie sie to podstawa.
            • eloradanan Re: co zrobic, żeby 10miesięczniak przespał noc? 03.05.09, 21:52
              to ja sie tez podlacze choc u nas prawie 8mcy ale czym mozna i jak zastapic
              karmienia w nocy?hmm..no
              bo nie butelka zapewne bo maly ssak i tak nie wie jak tego uzywac..czy moze jednak?
              bo jak narazie mleko mamy ale maly bedzie w szpitalu gdzie w nocy na
              oiomie pooperacyjnym nie mozna karmic a i ja rownierz na laparoskopie gdzies
              do 3mcy musze, wiec pozegnanie z cycym nieuchronnie chyba nas czeka...no a czym
              8mczniak odstawiony od cyca musi pic modyfikowane mleko?czy tez
              zupki,kaszki,owoce wystarczaja?
              • basiak36 Re: co zrobic, żeby 10miesięczniak przespał noc? 03.05.09, 21:59
                > bo jak narazie mleko mamy ale maly bedzie w szpitalu gdzie w nocy na
                > oiomie pooperacyjnym nie mozna karmic

Z ciekawosci, czemu nie mozna?
    • eloradanan Re: co zrobic, żeby 10miesięczniak przespał noc? 03.05.09, 21:55
      i przepraszam jeszcze jedno pytanie czy niekapkiem mozna w nocy ,karmic''?
      • midla Re: co zrobic, żeby 10miesięczniak przespał noc? 04.05.09, 11:29
        Mija, wszystko mi ja, u nas już się wydłuża faza snu (16 m-cy),
        tylko ja się ciągle budzę o dawnej porze, buu :)))
      • monika_staszewska Re: co zrobic, żeby 10miesięczniak przespał noc? 04.05.09, 19:42
        No pewnie, że może być w nocy kubeczek, nawet niekoniecznie
        niekapek, dzieci i ze zwykłym (byle był malutki) świetnie sobie
        radzą, niektóre zaś preferują picie przez rurkę, wiec wybór jest
        spory.
        pozdrawiam raz jeszcze :)
        monika staszewska
        • eloradanan Re: co zrobic, żeby 10miesięczniak przespał noc? 04.05.09, 20:38
          dziekuje serdecznie juz teraz poradzimy sobie jest juz taktyka jakas i moge byc
          spokojniejsza haha i nie myslec w nocy co robic,sciskam cieplo
    • eli-mama Re: co zrobic, żeby 10miesięczniak przespał noc? 04.05.09, 14:07
      Może Cię troszkę pocieszę, ale jest możliwe żeby 10-miesięczniak przesypiał noce. Kiedy mój starszy miał około 9 miesięcy -zauważyłam, że budził mnie kilka razy w nocy,tylko po to żeby pociągnąć z piersi dwa razy, lub sprawdzić czy jestem, przez co byłam pernamentnie niewyspana i ciężko było mi wstawać do pracy.
      Wówczas postanowiłam odseparować go w nocy od siebie i piersi jednocześnie. Trwało to tydzień, mąż wstawał w nocy do niego i podawał mu wodę, na którą oczywiście nie miał najmniejszej ochoty...
      Obyło się bez spektakularnych nocnych akcji. I odetchnęliśmy wszyscy.
      Natomiast młodszy ma 8 miesięcy i z utęsknieniem czekam na moment, kiedy zauważę że w nocy nie ma specjalnej ochoty na mleko.
      Jednym słowem cierpliwości - trzeba przeczekać.
      • eloradanan Re: co zrobic, żeby 10miesięczniak przespał noc? 04.05.09, 17:49
        eli mma a wode z butelki podawal tata:)?
        • eli-mama do eloradanan 05.05.09, 15:06
          eloradanan napisała:

> eli mma a wode z butelki podawal tata:)?

Tak. Ale tak jak napisałam wcześniej mój synek nie miał specjalnej ochoty na picie czegokolwiek, raczej symbolicznie pociągnął łyka, po czym z oburzeniem go wypluwał.
          A ja specjalnie wzięłam sobie tydzień urlopu, aby dzielnie sekundować mężowi w nocnym wstawaniu oraz w razie dzikich wrzasków być w pogotowiu.
          Co ważne mój synek naprawdę w nocy nie chciał pić, budził się z tysiąca swoich powodów i tylko dlatego chciałam go odseparować od siebie. Od tamtej pory śpi w swoim łóżku, zdarza mu się często budzić w nocy, ma kubek niekapek z wodą w zasięgu ręki. Czasem korzysta.
          • lavia78 Re: u mnie podobnie 06.05.09, 18:51
            i dostałam opieprz od pediatry że karmię w nocy i postraszyła próchnicą......
            mój wstaje co 2 godz.jak nie daje cyca to płacze łzy jak grochy najpierw tylko
            marudzi...potem ryk próbowałam wody w butli, nikeapku...wzraski-a naprawde mój
            syn tak krzyczy że chyba wszyscy go w bloku słysza a mi sie serce kraja(czasem
            tylko sie przytula co nie zmienia faktu że max co 2godz chce cyca....ech teraz 2
            ząbki zaraz cosik następnego będzie u góry..wiem że odkładam te zmiany...ale nie
            mam sumienia na metode 3-5-7 to już wogóle....co ja mam zrobic ...kaszkami
            pluje, a cyca mało nawet przes snem..a tak to daje cyca i zasypia zaraz
            własciwie to podczas juz drzema......ech...a w dzien zupka raz, deserk raz i cyc
            do woli......
            pocieszcie że jednak nie trzeba drastycznych metod że to
            przejdzie.......................
            • mad_die Re: u mnie podobnie 06.05.09, 21:46
              Ale po co chcesz coś zmieniać?
              Jeśli on rzeczywiście JE w nocy, to niczym tego jedzenia nie zastąpisz. Możesz
              co najwyżej karmić częściej w dzień.
              Ale to taki wiek na częste pobudki i mija z czasem. Weź synka do siebie, śpij i
              karm, i będziecie obydwoje zadowoleni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka