Dodaj do ulubionych

jak ściagać więcej pokarmu?

07.08.09, 09:48
Pytam, ponieważ corka całkowicie odmawia ssania piersi w dzień.
Lekarz zalecił dokarmienie,gdyż nie przybiera prawidłowo. Wolałabym
ją dokarmiać moim mlekiem. Wcześniej odciągniętego pokarmu było
całkiem sporo. Teraz z dwóch piersi to zaledwie 30 ml. W nocy mała
ssie bardzo ładnie. Dostawiam więc ja co 2, 3 godziny.
Co zrobić zeby ściągać więcej?
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: jak ściagać więcej pokarmu? 07.08.09, 10:41
      Nauczyć dziecko ssać prawidłowo pierś. Odstawić smoczki i butelki, to zacznie
      ładnie jeść z piersi.
      A ile przybiera? I od kiedy zaczęła odmawiać piersi?
    • ajona Re: jak ściagać więcej pokarmu? 07.08.09, 11:33
      Ja mam identyczny problem, chociaż synek czasem załapie w dzień
      pierś, ale na bardzo krótko. Ściągam co 3 godziny, laktatorem
      Medeli. Karmię go tylko moim mlekiem. Myślę, że podstawa to
      systematyczność w ściąganiu i oczywiście dobry laktator, bo ja
      ręcznym po godzinie byłam w stanie ściągnąć co najwyżej 90 ml.
      Zauważyłam też, że dobrze jem i dużo piję to pokarmu jest więcej.
      • spiryna Re: jak ściagać więcej pokarmu? 07.08.09, 12:24
        Córka ma ponad dwa miesiace , a piersi odmawia jakieś 3 -4 tygodnie.
        Początkowo tylko wiecvzorem, a ostatni tydzień też w ciągu dnia.
        Próby dostawiania do piersi kończą się płaczem, jak złapie to ssie
        przez 2 minuty i puszcza. Przybierała za mało (11g/dobę) i lekarz
        kazał dokarmiać. Pokarm ściągam laktatorem Medeli, niestety mam
        ręczny.
        • mad_die Re: jak ściagać więcej pokarmu? 07.08.09, 13:20
          I zna się ze smoczkiem i butelką, prawda?
          Więc tak - smoczka wywalasz, butelkę wywalasz, pierś proponujesz
          dużo i często. Zje ile zje (staraj się przy jednej potrzymać maksymalnie długo a
          potem zawsze zaproponować drugą!), odciągniety pokarm podajesz
          bezsmoczkowo - czyli kieliszkiem, łyżeczką Medeli dla takich maluchów,
          kubeczkiem do nauki picia z krzywym brzegiem.
          Czynisz tak przez tydzień, po czym idziesz zważyć dziecię. Przyrost (prawidłowy,
          czyli +/- 120g na tydzień) gwarantowany!
          • mad_die Re: jak ściagać więcej pokarmu? 07.08.09, 13:22
            Aha, wykluczasz również pleśniawki i grzybicę piersi, jak również pracujesz nad
            prawidłową techniką ssania:
            www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=358&Itemid=113
            Efekty gwarantowane!
            • spiryna Re: jak ściagać więcej pokarmu? 07.08.09, 18:21
              Pleśniawki i grzybicę wykluczam. Smoczek i butelka były w zasadzie
              od urodzenia, bo mała przez tydzień była w szpitalu. Próbowałam
              odstawić smoka już kilka razy, ale jakoś nie wyszło. Spróbuję. A
              może znacie jakies sposoby na zwiekszenie odciąganego pokarmu.
              Zastanawiam się nad kupnem laktatora elektrycznego.
              • katarzyna-24 Re: jak ściagać więcej pokarmu? 07.08.09, 21:24
                mam ten sam problem, w nocy mała - 2 skoczone miesiące ssie ładnie,
                a w dzien jak ja złapie po spaniu to czasem uda sie nakarmic, ale
                rozbudzona nie chce piersi. Smoczek używałam sporadycznie bo nie
                chciala, ale zaczelam dokarmiac butelka moim mlekiem albo mieszanka.
                Najpierw wieczorem po kapieli a dzis 2 razy butelka. Mala radosna
                nie marudzi, a ja mam doła,że nie chce piersi. Wczesniej marudka.
                Moze juz za póżno na samą piers :( Jak sciagam mleko to laktatorem
                elektrycznym i tez jest różnie z ilościa od 15 ml do nawet 120 ml z
                2 piersi. Napisz czy decydujesz się na odstawieni butelki!! Bo ja
                sama już nie wiem co mam robic... łatwo się mówi wyrzuć smoka
                butelke jak dziecko szaleje przy piersi i nie chce jeść a do tego
                nie przybiera na wadze.
                • anika.25 Re: jak ściagać więcej pokarmu? 07.08.09, 21:33
                  mój mały tez odmówił mi piersi w dzień ale zaczełam go karmić przez
                  kapturek i jest ok
              • mad_die Re: jak ściagać więcej pokarmu? 08.08.09, 14:35
                Nie spróbujesz, tylko wyrzucisz zaraz, teraz do kosza i nie będzie
                kusił.
                Butelkę też, a mleko odciągnięte podasz bezsmoczkowo, tak jak pisałam.

A na większą produkcję pokarmu ma wpływ prawidłowe ssanie dziecka, im więcej
                ssania tym więcej mleka.
                Możesz również po każdym karmieniu stymulować piersi laktatorem - 7 minut jedna
                pierś, 7 minut druga, 5 minut jedna, 5 minut druga, 3 minuty jedna, 3 minuty
                druga. Ale wg mnie efektywniejsze będzie dziecko od najlepszego laktatora
                elektrycznego. Ja używałam Medeli szpitalnej, na dwie piersi jednocześnie i co?
                I mogłam wyciągnąć z siebie jakieś marne 10-20ml. A moja córka rosła na moim mleku.
                Więc nie ściąganie, a pozbycie się zakłóceń w postaci smoczka i butelki będzie
                dla Was drogą do sukcesu!
                • spiryna do katarzyny24 10.08.09, 12:29
                  Niestety nie wyrzuciłam smoka i butelki, ale o dziwo mała zaczęła
                  znow bardzo dobrze ssać :) Spędza więcej czasu przy piersi i juz
                  przy niej nie "tańczy" i nie krzyczy. Niestety dokarmiam ją
                  mieszanką, ale ograniczam jej ilosc do minimum. W piątek idę z nią
                  na ważenie i zobaczymy. A ty co robisz? Ja z jednej strony boję się,
                  że odrzuci cycka przez to dokarmianie, a z drugiej nie mam siły juz
                  znią walczyć. Tym bardziej, że jest jeszcze kwestia prasji lekarza i
                  rodziny.
                  • agul-ex78 Re: do katarzyny24 10.08.09, 13:16
                    dziewczyny doskonale was rozumiem, moj syn tez "walczy przy piersi"
                    raz mniej raz wiecej, a do tego zjada bardzo krotko i malo
                    jednorazowo, ja go nie dokarmiam poki co i walcze, ale wiem co to
                    znaczy ten stres i sama chwilami nie mam sily, zwlaszcza ze tez malo
                    przybiera, ja jeszcze poczekam kilka dni i zobacze co dalej.
                    powodzenia
                    • mad_die Re: do katarzyny24 10.08.09, 13:33
                      A ze smoczkiem się zna? Jeśli tak, to wiadomo co trzeba zrobić.
                      Na słabe przyrosty wagowe pomaga:
                      - poprawa techniki ssania
                      - częstsze i dłuższe karmienie (nocą też, zawsze z dwóch piersi lub więcej piersi)
                      - wyleczenie infekcji
                      - zaradzenie alergii
                      A na walkę przy piersi pomaga cierpliwość mamy - bo spokojna mama to spokojne
                      dziecko.
                      • agul-ex78 Re: do katarzyny24 10.08.09, 14:00
                        tylko jak osiagnac dluzsze karmienie jak jest bunt po chwili, to
                        wszystko latwo sie pisze...choc moze niektorym sie udalo,ja z checia
                        bymwydluzyla karmienie
                        • mad_die Re: do katarzyny24 10.08.09, 14:07
                          Jak dziecię się buntuje, podnosisz, uspokajasz, szuszasz, bujasz, chodzisz,
                          wkładasz do chusty i potem znowu do piersi. I tak w kółko. Po kilku takich
                          razach dziecię z pewnością zrozumie, że to mama wie lepiej i chce dobrze. I te
                          kilka razy to może być jeden dzień lub jeden tydzień. Ale konsekwencją i
                          cierpliwością da się karmienia wydłużyć.
                          • spiryna Re: do katarzyny24 10.08.09, 15:27
                            agul-ex78 - doskonale cie rozumiem. Też mam ten problem i tak jak
                            pisze mad_die nasze , uspokajam itp. ale nie zawsze to skutkuje. W
                            ogóle mnie się wydaje, że moje dziecko jest bardzo kapryśne. Jednego
                            dnia bardzo piękbnie pije z piersi, a następnego już się wierci,
                            krzyczy. Gdyby jeszcze dobrze przybierało na wadze, to mozna to
                            jakoś znieść. Jednak małe przyrosty i niecheć ssania wprowadzają
                            mnie osobiście w laktacyjny dołek. Już nieraz chciałam przejść na
                            butle (tylko), ale na razie jakoś się "kulamy". Pozdrawiam
                            • agul-ex78 Re: do katarzyny24 10.08.09, 15:35
                              no ja teraz mialam pokazówke, wręcz z płaczem, ja mu na płacz piers
                              a on 2 minuty i jeszcze wiekszy płacz, łapie, puszcza, łapie,
                              puszcza, no ale dość o tym

spiryna Ty masz przynajmniej te pewność z tego co rozumiem, że w
                              inny sposób np z butli zje i zje więcej, ja raz spróbowałam i jest
                              to samo, więc walcze dalej z piersią, POWODZENIA, trzymam kciuki
                              mocno, bo wiem przez co przechodzisz
                            • mad_die Re: do katarzyny24 10.08.09, 17:22
                              I będziecie się dalej kulać z butelką, aż dojdziesz do momentu, że już w ogóle
                              piersi nie będzie chciał.
                              Jeśli tego chcesz, to ok.
                              Jeśli nie, to czy tak trudno wyrzucić smoczki i butelki a mleko podawać w sposób
                              bezsmoczkowy?
                  • katarzyna-24 do spiryna 10.08.09, 21:00
                    wczoraj mała mało jadła i z piersi i z butelki max 30 ml. za to
                    wieczorkiem z butli zjadła 10 ml i krzyki wiec dałam pierś i o dziwo
                    jadła, jadła i sie najadła. Dziś tylko raz po karmieniu piersia ok
                    17 dałam jej butelke i zjadła jakieś 30 ml, a teraz po kąpieli
                    chwilke przy piersi i 90 ml z butli i usypia... ja nie jestem
                    straszną maniaczką podawania piersi wiec jak mała bedzie wolała
                    butelke to jej dam. Smoczek chce bardzo sporadycznie i jest czasem
                    jest problem jej go wcisnać. Moim założeniem było karmić tak ok 6
                    miesięcy, ale jak bedą 3 to też dobrze. Tym bardziej, że z synem
                    miałam podobnie też walczył z piersią i karmiłam 4,5 miesiąca. Może
                    za często swoje dziecko przystawiasz do piersi. Ja zauważyłam , że
                    jak robię takie 2-3 godzinne przerwy i mała jest spokojna i głodna
                    (ale nie za bardzo) to lepiej ssie. Słyszałm, że na pokarm dobrze
                    robi piwo Lech bezalkoholowe i Karmi, wiec na wieczór sobie takie
                    wypijam. Aha znam wiele mam których dzieci ssą smoki jedzą z butli i
                    wcale nie odrzucają piersi. Jedna znajoma to nawet mi powiedziała,
                    że dobrze, że daje jej butelke bo potem jak bede chciała zrezygnować
                    z piersi to mała bedzie już umiała i chciał pic, a jej syn który był
                    na cycu potem nie chciał butelki:) Powodzenia i nie przejmuj sie bo
                    może nie każdemu dziecku odstawienie smoczka i butelki musi pomóc.
    • agul-ex78 a co do odciągania... 10.08.09, 15:37
      ...to ja nie moge za wiele odciagnąć, ewidentnie tworzy mi sie mleko
      jak mały jest przy piersi tylko
    • agi005 Re: jak ściagać więcej pokarmu? 11.08.09, 10:38
      Witam
      mój synek ma 2 tygodnie i 4 dni i również mam problem z przybieraniem na
      wadze.Po wczorajszym ważeniu - spadek na wadze - ściągnęłam mleczko do butelki -
      tak jak zalecił lekarz i mały zjadł 60 ml w 3 sekundy.
      A przy piersi ssie około 30-40 min.I tak mu 2 razy w nocy podałam - zjadł jednym
      susem - podczas gdy wcześniej w nocy wogóle nie chciał ssać. Cały czas zasypia
      przy piersi.
      Mój starszy synek w ogóle nie chciał ssać i przez 8 miesięcy karmiłam go
      ściąganym mlekiem. Używałam ręcznego laktatora - a piersi po pewnym czasie tak
      się przyzwyczaiły że zajmowało mi to 10-15 minut. Chciałam tego teraz uniknąć -
      ale chyba nie mam wyjścia i też tak zrobię.
      • agul-ex78 Re: jak ściagać więcej pokarmu? 11.08.09, 11:03
        wiecie co, mowi sie ze dziecko dziecku nie podobne, a ja widze ze
        juz kolejna z nas ma podobne problemy z drugim dzieckiem do tych
        jakie miala z pierwszym, a moze to tez nasza psychika i nastawienie
        tak wplywa??
        ja mialam nadzieje, ze teraz bedzie inaczej, ze to chlopak, ze
        pewnie bedzie glodomorkiem, w przeciwienstwie do siostry, a tu
        niespodzianka, pojawiaja sie idealnie te same problemy i to w
        dokladnie tym samym czasie

agi005 zycze ci zeby ci sie udalo karmic, Twoj synek jest jeszcze
        malutki, moze potrzebuje wiecej czasu na nauke ssania, a jak sie nie
        uda, trudno nic na sile, masz te pewnosc ze wtedy zje z butli (moj
        nawet tak nie chce, wiec nawet nie probuje)

powodzenia
      • mad_die no tak ale to jest forum karmienie piersią 11.08.09, 11:14
        Karmienie piersią. Piersią!!
        Więc proszę nie radźcie dziewczynom podawania swoim dzieciom smoczków i butelek,
        bo to nie rozwiązuje problemu tylko go pogłębia!
        Błagam!!
        • agul-ex78 Re: no tak ale to jest forum karmienie piersią 11.08.09, 11:35
          mad_die, spokojnie, kazda z nas skoro tu jest chce walczyc o
          karmienie piersia, ja tylko mowie, nic na sile, bo i na sile sie nie
          da, walczyc, walczyc o piers, oczywiscie ze tak, ja sie z tym
          zgadzam i walcze....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka