11.11.10, 20:35
złozyłam wniosek w czerwcu, ciagnie sie to strasznie, koljena rozprawe mam 7 gdrudnia dopierosad i to juz 3 rozprawa w tej sprawie, dla mnie smieszne, sad wogole nie bierze pod uwage tego ze nie mam kasy, ze dziecko niepelnosprawne i ze 800zł co na nie dostaje to kropla w morzu jego potrzeb. Podpowiedz mi,czy w obecnej syt i jak sprawa juz trwa moge dołaczyc o zabezpieczenie (tylko ze ON nie pracuje ani zasiłku wiec nie wiem jakby sad mogl zabezpieczyc) i klauzule natychmiastowej wykonalnosci??????? uruchomiłam drukarke, wiec w rpzysżłym tyg bym sie z pismami wyrobila, ale czy mozna w trakcie trwania sprawy i jak se to pisze?prosze bo nie daje rady , wszytsko drozeje a jak dobrze pojdzie to akse z alimentow (fundusz) moze na wiosne dostanesad
Obserwuj wątek
    • ma_niusia Re: alimenty 11.11.10, 21:39
      Wniosek o zabezpieczenie jak najbardziej możesz dołączyć na każdym etapie sprawy. Jednak jeśli ojciec dziecka nie pracuje, masz marne szanse na pozytywne rozpatrzenie (wiem to po swoim doświadczeniu - oprócz potrzeb dziecka musi zajśc "uprawdopodobnienie możliwości zobowiązanego". Mimo wszystko powodzenia!
    • zapalniczka5 Re: alimenty 12.11.10, 06:02
      Jak najszybciej złóż wniosek o zabezpieczenie alimentacyjne na czas trwania procesu od dnia złożenia wniosku.
      Zbieraj faktury, paragony, rachunki, zaświadczenia lekarskie. Choć ja zbierałam a sędzina i tak powiedziała mi, że koszty są zawyżone i nieuzasadnione (a koszty wyliczone były właśnie na podst. rachunków, faktur, paragonów).
    • buzka25 Re: alimenty 12.11.10, 13:39
      a co z tą klauzulą natychmiastowej wykonalnosci??? bo jak były zas cos wykombinuje to co, zas alimentow mi sad nie orzeknie tylko odroczy sprawe??
      • majka003 Re: alimenty 13.11.10, 22:02
        Piszesz na piśmie o zabezpieczeniu ..."oraz nadanie klauzuli natychmiastowej wykonalności". Tylko jk nie pracuje to z czego komornik ma mu ściągnąć??????A z FA nie dostaniesz więcej niż 500 zł-to jest max jaki dawają bez względu na wyższy wyrok. Ganiaj ex do pracy. Ewentualnie jego rodziców możesz pociagnąć,jęsli jest nie wypłacalny.
        • allegrowiczkalodz Re: alimenty 15.11.10, 23:05
          Witam
          Mam nastepujacy problem a niestety i komornik i Pani urzedniczka w dziale
          swiadczen rodzinnych oraz FA nie potrafia mi sensownie odpowiedziec;
          otoz ze zwiazku konkubenckiego gdzie bylo uznane ojcostwo,
          urodzila sie corka.W roku 2002 zasadzono na rzecz corki wyrokiem zaocznym
          250zl alimentow od jej ojca.Dodam ze nie mamy z nim zadnego kontaktu,nie
          lozy na jej utrzymanie,a alimenty wyplaca mi ciagle Panstwo.
          w sierpnu 26. 2010 zanioslam pozew do sadu o podwyzszenie alimentow bo
          wiadomo ze corka ma 11 lat i jej potrzeby wzrosly,od 2002r. nie ubiegalam
          sie o podwyzszenie alimentow.
          w dniu 27 pazdziernika 2010 r. odbyla sie rozprawa i sedzia podwyzszyla mi
          alimenty do kwoty 450zl od dnia 26 sierpnia z klauzula natychmiastowej
          wykonalnosci.
          oczywiscie tatus corki sie nie stawil na rozprawie gdyz jestnieznane jego
          miejsce pobytu.
          w dniu 11 listopada zanioslam do dzialu swiadczen rodzinnych i FA wyrok,pni
          skserowala go i oswiadczyla iz powinny bc juz za listopad w wysokosci 450zl
          lecz nic nie wie na temat wyrownania jakie nakazal sad od 26 sierpniai
          takie informacje posiad komornik.
          Poszlam tego samego dnia wiec do komornika z wyrokiem ,wypelnilam druk z
          nwa kwota alimentow i z dokladna obowiazujaca data ktora wyznaczyl sad do
          naliczenia .
          na pytanie ile potrwa procedura a takze czy otrzymam wyrownanie od sierpnia
          pan komornik udzielil mi nastepujacej odp----to jest pytanie do funduszu..
          czyli nadal nikt z kompetentnych osob nie uzileil mi odp na pytania.
          ponoc FA odmawia wyrownania jednak z tego co widze po forach jest to
          bezprawne podam to co znalazlam w necie jednak nie mam podstaw prawnych
          dlatego prosze o pomoc --

Świadczenia z Funduszu Alimentacyjnego dla osób, które mają problem z
          egzekucją alimentów, przysługują w wysokości bieżąco zasądzonych
          alimentów, ale nie mogą być wyższe niż 500 zł miesięcznie. Na
          zmianę wysokości świadczenia ma więc wpływ decyzja sądu o
          podwyższeniu alimentów lub ich obniżeniu.

Jeżeli rodzic uzyska więcej, gmina wypłaci mu wyrównanie wysokości
          świadczenia od daty wskazanej przez Sad.

Natomiast gdy nastąpiło obniżenie alimentów, gmina zażąda zwrotu
          wypłaconej nadwyżki łącznie z odsetkami, bo potraktuje te świadczenia
          jako nienależnie pobrane. Tak wskazuje art. 29 ust. 2 ustawy z 7 września
          2007 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t.j. Dz.U. z 2009 r.
          nr 1 poz. 7 z późn. zm.).

Rodzic nie zawsze musi zwrócić świadczenie alimentacyjne z odsetkami -
          Praca i ubezpieczenia - Gazeta Prawna - największy dziennik gospodarczy

W przypadku podniesienia wysokości zasądzonych alimentów dokonuje się
          wyrównania za okres od dnia zmiany wysokości zasądzonych alimentów do
          dnia wpływu tytułu wykonawczego do komornika sądowego.
          Fakt, że decyzja przyznająca świadczenia z funduszu alimentacyjnego
          została już wykonana, nie wyklucza możliwości dokonania zmiany tej
          decyzji w trybie art. 163 Kpa oraz art. 24 ustawy o pomocy osobom
          uprawnionym do alimentów.

to ze stronki - www.mpips.gov.pl/index.php?gid=1308
          • allegrowiczkalodz Re: alimenty 18.11.10, 18:43
            teraz to napisze juz kolejna wersje ktora uslyszlam dzisiaj...
            krew mnie zalewa i plakac mi sie chce !!!

dzwonie do oddzialu na pilsudskiego gdzie sa swiadczenai rodzinne i dzial z fa a tam okazuje sie ze mimo iz zapewniono mnie ze jak zaniose wyrok w listopadzie do nich i komornika a mam ciaglosc fa to pieniazki beda juz normalnie wyplacone w listopadzie z nowa kwota czyli 450zl i szoku dostalm bo okazuje sie ze - mimo iz pieniazki zostaly przelane to jednak nadal ze stara kwota czyli 250zl i w systemie tak maja poniewaz niby nie dostali od komornika nic..
            rozmawiam z komornikiem a ten stwierdzil ze-
            urzad na urzedniczej swoim zachowaniem go juz nie zadziwi poniewaz potrafia po kilka razy wysylac do nich zapytania listowne wnioskow ktore zostaly wyslane przez komornika juz dawno.
            na potwierdzenie ze moj wniosek zostal wyslany pokazal mi ze z data 10 listopada baaa 4 razy w ciagu 1,5 tygodnia te wnioski wyslal tez do nich faxem!
            dzwonie znow na urzednicza do calej fili i prosze o rozmowe z pania kierownik dzialu fa ta odpowiada mi ze oni nic nie maja,a ja juz wiem ze ze do wczoraj mieli termin wskazany przez komornika wyplaty mojego wyrownania ale o tym pani nic nie mowi , informuje mnie ze moze jak dojdzie moj wniosek to ok 24-26 bede miala na koncie pieniadze.
            oddzwania komornik do mnie i informuje ze kolejne 2 faxy im puscil, dzwonie do tej pani kierownik a ona zmienia wrsje i slysze ze

listy wyplat na ten msc sa zamkniete i mam tylko 250zl nadal...
            bozeee krew mnie juz zalala,najpierw bylo ze -nie nalezy mi sie wyrownanie,potem ze od dnia momentu wplyniecia do komornika { mimo iz mam wskazane przez sad od sierpnia} pozniej ze poczta nawalila i nic nie maja a faxy to im niby poznikalay? pozniej ze moze beda ale jak dojdzie wnisoek od komornika do 24-26 listopada a teraz ze nie beda...

i co ja mam zrobic poradzcie prosze...2 dzieci chora jeszcze na dodatek, urzad w drugim koncu miasta i do tego przesiadki ,...skoro kierowniczka dzialu fa 2 razy w ciagu 15min zmienila wrsje dzis to same widzicie jak to wyglada
            • buzka25 juz 3 rozprawa o alimenty 04.12.10, 15:56
              we wtorek bede miec, jak mysleicie zakonczy sie to wreszcie pozytywnie dla mnieczy znow sedzina moze odwlec orzeczenie wyroku???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka