Dodaj do ulubionych

Alimenty na matkę

04.12.10, 18:28
Witam,
Piszę pierwszy raz...Trochę nie do końca w temacie, ale zauważyłam, że sporo
z Was zna sie na przepisach prawnych (nic dziwnego smile)
Jestem samotną mamą, mam 2 synów. Udaje mi się jakoś bo jakoś przeżyć miesiąc
bez pomocy państwa. Dostaję tylko 153 zł pielęgnacyjnego zasiłku, ponieważ jeden syn ma orzeczenie o niepełnosprawności.
W osobnym mieszkaniu, ale w tym samym domu mieszka moja mama i siostra.
Moja mama przekazała w darowiźnie dom mojej siostrze w zamian za opiekę.
Jednocześnie w jej imieniu opieka społeczna wystąpiła o alimenty ode mnie dla matki.
W przyszłym tygodniu mam iśc na spotkanie tam. Jakie są szanse, że będę musiała utrzymywać ją (a przy okazji i 24 letnią, wiecznie bezrobotną siostrę?)
Zazdroszczę tym z Was, które pomimo szarpania się z codziennością, exami itp mają
chociaż znikome wsparcie rodziny sad
Obserwuj wątek
    • burza4 Re: Alimenty na matkę 04.12.10, 20:06
      Z art. 897 Kodeksu Cywilnego wynika dla obdarowanego obowiązek dostarczania darczyńcy, który po wykonaniu darowizny popadł w niedostatek, środków, których mu brak do utrzymania odpowiadającego jego usprawiedliwionym potrzebom albo do wypełnienia ciążących na nim ustawowych obowiązków alimentacyjnych.

Poza tym w KRiO Art. 129. § 2. Krewnych w tym samym stopniu obciąża obowiązek alimentacyjny w częściach odpowiadających ich możliwościom zarobkowym i majątkowym.

Art. 135. § 1. Zakres świadczeń alimentacyjnych zależy od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego.

Art. 136. Jeżeli w ciągu ostatnich trzech lat przed sądowym dochodzeniem świadczeń alimentacyjnych osoba, która była już do tych świadczeń zobowiązana, bez ważnego powodu zrzekła się prawa majątkowego lub w inny sposób dopuściła do jego utraty albo jeżeli zrzekła się zatrudnienia lub zmieniła je na mniej zyskowne, nie uwzględnia się wynikłej stąd zmiany przy ustalaniu zakresu świadczeń alimentacyjnych.

Art. 144. Zobowiązany może uchylić się od wykonania obowiązku alimentacyjnego względem uprawnionego, jeżeli żądanie alimentów jest sprzeczne z zasadami współżycia społecznego. Nie dotyczy to obowiązku rodziców względem ich małoletniego dziecka.

Siostra dostała dom (majątek, który może sprzedać), i z tego tytułu jest bardziej zobowiązana do opieki, szczególnie jeśli zostało to zapisane. Możliwości zarobkowe ma - tylko widać jej się nie chce.

Siostra jest bezrobotna więc urzędowi łatwiej jest sięgnąć do kieszeni kogoś, kto ma jakiekolwiek przychody, ale musisz się bronić. Tak czy inaczej - powinnaś powołać się na te przepisy, bo gdyby nie darowizna, mama mogłaby np. sprzedać dom, kupić mniejsze mieszkanie i miec środki do życia. W dodatku ty masz na utrzymaniu dzieci, w tym niepełnosprawne, i utrzymanie matki pociągnęłoby za sobą znaczące pogorszenie sytuacji materialnej twoich dzieci. Nie zgadzałabym się na żadną ugodę w takiej sytuacji, ale nastaw się że MOPS będzie cię starał zastraszyć, trudno - w ostateczności niech sąd rozstrzygnie, w takiej sytuacji wątpię, czy matka sprawę wygra.

poczytaj:
      alimenty.wieszjak.pl/alimenty-na-dziecko/77873,Czy-dzieci-maja-obowiazek-placenia-alimentow-na-rzecz-swoich-rodzicow.html
      www.infor.pl/prawo/artykuly/328175,jak_uzyskac_alimenty_od_dzieci.html
      z kolei w tym artykule pada zdanie że "dzieci są zobowiązane do płacenia alimentów na rzecz swoich rodziców tylko wówczas, gdy mają odpowiednie możliwości zarobkowe i majątkowe. Tylko w takiej sytuacji są w stanie wykonać ciążący na nich obowiązek alimentacyjny."

Ty takich możliwości nie masz - w przeciwieństwie do siostry.

W ostateczności możesz domagać się zwrotu nakładów od siostry:

Art. 140. § 1. Osoba, która dostarcza drugiemu środków utrzymania lub wychowania nie będąc do tego zobowiązana albo będąc zobowiązana z tego powodu, że uzyskanie na czas świadczeń alimentacyjnych od osoby zobowiązanej w bliższej lub tej samej kolejności byłoby dla uprawnionego niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami, może żądać zwrotu od osoby, która powinna była te świadczenia spełnić.

§ 2. Roszczenie przewidziane w paragrafie poprzedzającym przedawnia się z upływem lat trzech.

Nie daj się! ale daj znać jak poszło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka