Dodaj do ulubionych

alimenty u notariusza

07.05.11, 11:33
czy ktoras z was zamiast isc do sadu ( z ojcem dziecka jestesmy zgodni co do kwoty alimentow) byla moze u notariusza i zawierala tam umowe alimentacyjna z ojcem dziecka? ile to kosztuje?
Obserwuj wątek
    • altz Re: alimenty u notariusza 07.05.11, 11:40
      Po co Ci to? Czy notariusz będzie płacił na dziecko, jak ojciec straci pracę?
      Jeśli się dogadujecie, to po co to zmieniać? Dziecka też ojcu nie dasz, bo mu nie ufasz?
      • ewek3 Re: alimenty u notariusza 07.05.11, 13:16
        Ja podpisałam ugode alimentacyjna w formir aktu notarialnego u notariusza. Kosztowało to 1200zł we Wrocławiu. Zwróc koniecznie uwage aby w umowie był zapis o poddaniu sie przez ojca dziecka egzekucji na mocy art 777 & 1pkt.4 kpc. W przeciwnym przypadku gdy tatusiowi cos sie np odwidzi co do płacenia nie bedziesz mogła egzekwowac naleznosci u komornika. I tak z takim aktem pozniej w razie czego trzeba najpierw udac sie do sądu aby sąd nadał klauzule wykonalnosci i wtedy dopiero mozna isc do komornika. Jesli jestescie zgodni co do kwoty to mysle ze mozna w ten sposób ominac droge sadowa i stres z tym związany. U mnie np po roku regularnego płacenia tatus przestał przelewac uzgodniona kwote w terminie, wiem ze robi to celowo wiec teraz jestem na etapie pisania wniosku do sadu o nadanie własnie klauzuli wykonalnosci i miec ją w razie gdyby całkiem przestał płacic.
        Pozdrawiam
        • baltycki Re: alimenty u notariusza 07.05.11, 13:46
          A mozesz wyjasnic, jaka korzysc wynika z zawarcia umowy notarialnej, a nie ugody przed sadem?
          1. Sprawy o alimenty sa zwolnione z oplaty sadowej.
          2. Gdy strony sa zgodne co do wysokosci alimentow, to jaki stres?
          3. Ugode zawarta przed sadem zatwierdza sad sprawdzajac jej zgodnosc z obowiazujacym prawem.
          4. W sadzie od razu dostajesz klauzule wykonalnosci.

A jakie zalety umowy notarialnej?
          • altz Re: alimenty u notariusza 07.05.11, 14:23
            Też myślę, że nie warto płacić bezsensownie i taka ugoda przed notariuszem jest niewiele warta. Strony się dogadały, przyjdzie rozstrzygać sprawy przed sądem, to się i alimenty przyklepie.
            Pani ewe3 sama sobie naważyła piwa, ale pewno nie nigdy się nie przyzna, że to też część jej winy. Jak się traktuje drugą osobę jak przestępce, to ta tak się w końcu zachowuje.
            • zawsze_zielonatrawka Re: alimenty u notariusza 07.05.11, 15:01
              dzieki ewek3 za wyczerpujaca odp-bardzo mi pomoglas.

a dla pozostalych-tak mi bedzie wygodniej i szybciej, a o czas przede wszystkim chodzi.
      • zawsze_zielonatrawka Re: alimenty u notariusza 07.05.11, 15:06
        altz napisał:

> Po co Ci to? Czy notariusz będzie płacił na dziecko, jak ojciec straci pracę?
        > Jeśli się dogadujecie, to po co to zmieniać? Dziecka też ojcu nie dasz, bo mu n
        > ie ufasz?

noosmile mnie placi notariusz, ale sobie uklady wyrobilam.
        a reszta to nie twoj zakichany interes, poza tym nijak sie ma do tematu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka