Dodaj do ulubionych

Nowy paszport

11.05.12, 12:31
Ważność starego paszportu córki wygasła. Czy złożony w urzędzie podpis drugiego rodzica jest niezbędny przy występowaniu o nowy?
Dziesięc lat temu, przy wyrabianiu nowego paszportu mówiono nam, że gdy juz raz paszport był wydany, to wystarczy tylko podpis rodzica, który występuje z wnioskiem. A może mi się pomyliło.
Mamy bardzo złe kontakty, od dwóch lat właściwie żadne. Jak nie mogę sama złożyć, to będę wolała załatwić to sądownie, a to pewnie długo trwa. : (
Obserwuj wątek
    • lineczkaa Re: Nowy paszport 11.05.12, 13:04
      hankam napisała:

> Ważność starego paszportu córki wygasła. Czy złożony w urzędzie podpis drugiego
      > rodzica jest niezbędny przy występowaniu o nowy?
      > Dziesięc lat temu, przy wyrabianiu nowego paszportu mówiono nam, że gdy juz raz
      > paszport był wydany, to wystarczy tylko podpis rodzica, który występuje z wnio
      > skiem. A może mi się pomyliło.

Ja bardzo przepraszam, że zwracam na to uwagę, ale dlaczego nie zadzwonisz do biura paszportowego tylko pytasz na forum?
      Zadasz pani jedno pytanie i od razu otrzymasz odpowiedź.

> Mamy bardzo złe kontakty, od dwóch lat właściwie żadne. Jak nie mogę sama złoży
      > ć, to będę wolała załatwić to sądownie, a to pewnie długo trwa. : (

To samo, zadzwoń do exa jeśli okaże się, że potrzebny jest podpis drugiego rodzica i zapytaj czy podpisze/przyjedzie itp. Jeśli nie, to od razu składaj wniosek do sądu rejonowego. Trwa tyle ile się czeka na rozprawę, w niektórych miastach dłużej, w niektórych krócej, zależy ile jest podobnych spraw. W sądzie ex będzie musiał udowodnić, że ma obawy co do wywiezienia dziecka na stałe, a to w standardowych sytuacjach nie do udowodnienia.
      • hankam Re: Nowy paszport 11.05.12, 14:04
        Kiepsko się czuję, lepiej mi się pisze na forum, niż rozmawia, nawet w urzędach.
        Ale dzięki.
      • kasiulka25 Re: Nowy paszport 12.05.12, 15:38

Ja rowniez bardzo przepraszam, ale dlaczego 100 innych watkow dotyczy np "jak wyglada wizyta z mops" czy innych sluzb, albo co nalezy miec/zrobic/udokumentowac w sadzie.. Wszak osoby te moga zadzwonic do stosownego biura i sie dowiedziec, prawda...?

poza tym, jesli Hankam pisze ze z exem ma bardzo zle kontakty od dwoch lat (czyli jest to stan staly, a nie chwilowa fanaberia pana exa) to Twoja propozycja "zadzwon do exa" jest co najmniej nietrafiona.

Hankam, ja tez zainteresowana tematem wink
        • hankam Re: Nowy paszport 15.05.12, 14:11
          Ale już sobie problem rozwiązałam. Do wyrobienia tymczasowego dowodu żadna zgoda drugiego rodzica nie jest potrzebna. A na wakacje nie wybieramy się poza Europę. Muszę tylko córce zrobić nowe zdjęcie - szkoda tych paszportowych, ładnie wyszły.
          • chalsia Re: Nowy paszport 16.05.12, 17:06
            >Ale już sobie problem rozwiązałam. Do wyrobienia tymczasowego dowodu żadna zgoda >drugiego rodzica nie jest potrzebna

Mylisz się. W obu przypadkach (paszport, dowód) potrzebna jest zgoda obojga rodziców (w postaci złożenia wniosku wspólnie albo potwierdzonej notarialnie zgody nieobecnego rodzica) albo postanowienie sądu.
        • lineczkaa Re: Nowy paszport 16.05.12, 15:39
          kasiulka25 napisała:

>
          > Ja rowniez bardzo przepraszam, ale dlaczego 100 innych watkow dotyczy np "jak w
          > yglada wizyta z mops" czy innych sluzb, albo co nalezy miec/zrobic/udokumentowa
          > c w sadzie.. Wszak osoby te moga zadzwonic do stosownego biura i sie dowiedziec
          > , prawda...?

nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz, w sprawach urzędowych lepiej zadzwonić do właściwych organów wink

> poza tym, jesli Hankam pisze ze z exem ma bardzo zle kontakty od dwoch lat (czy
          > li jest to stan staly, a nie chwilowa fanaberia pana exa) to Twoja propozycja "
          > zadzwon do exa" jest co najmniej nietrafiona.

W takich przypadkach to nawet lepiej, bo sprawa się wyjaśni podczas pierwszych 5 sek wink.

>
          > Hankam, ja tez zainteresowana tematem wink
    • iasmeen Re: Nowy paszport 12.05.12, 02:56
      hej, napisałam właśnie dużą odpowiedź w wątku ograniczenie praw - zgoda drugiego rodzica jest niezbędna jeśli nie było ograniczenia lub pozbawienia władzy rodzicielskiej. Polecam, bo nie wiem jak przepisać czy kopiować - trzeba wystąpić do sądu o ograniczenie lub pozbawienie władzy rodzicielskiej. Jeśli rodzice się dogadają lub nie ma jednego z nich odbywa się to na jednej sprawie, a terminy zależne są od sądów (w Warszawie - jestem ze Śródmieścia, koleżanka z Pragi i ona na alimenty czekała ponad rok, a ja na alimenty i ograniczenie 6 miesięcy, ale tylko dlatego że sprawa dotyczyła obcokrajowca). Powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka