Dodaj do ulubionych

Problem z komornikiem...

27.08.12, 19:52
Witam ,mam kłopot i proszę o radę.sprawa wygląda tak że dłużnik od 4 lat posługuje się adresem zameldowania które zostało sprzedane w trakcie rozwodu, czyli dłuznik ma nieważny dowód osobisty i go nie zamierza zmieniać -pracuje na czarno, często zmienia miejsce pobytu.w ostatnim czasie Policji udało się ustalić miejsce pobytu, raczej chwilowe, czyli u jego jakiegos kolesia.Dłużnik nie posiiada nieruchomości bo już ją zlicytowałam,nie posiada nic prócz gacismilekomornik który otrzymał informację o nowym miejscu pobytu , zamiast zobowiązac dłużnika ,zadzwonił do mnie(wierzyciela) i twierdzi że w związku z tym iż miejsce pobytu jest w innym regionie kraju -ja mam złożyć wniosek o przesłanie dokumentów do innego komornika -takiego z rejonu dłużnika, bo jak nie to mnie obciąży kosztami za przejazdy i pisma-każdorazowo za wyjazd ok100zł.
Uważam że to bzdura bo dłużnik przemieszcza się po kraju co chwila i nie posiada nic.
On będzie jeździł sobie jak ptaszek po kraju a ja z dokumentami będę zmieniać komornika co chwila???co powinnam zrobić by nie zmieniać komornika bo mam bliżej, a przecież też czasem potrzebuję zaświadczenie czy coś.Proszę o sugestię jaki wniosek mam napisać by uniknąć kosztów, a żeby nie zmieniać komornika.Zależy mi na czasie.Dodatkowo mam pytanie czy w przypadku wyjazdu wraz z dziećmi do UK musze zawiesić FA i zasiłek-czy musze przed wyjazdem czy np, moge w czasie gdy złoże o zasiłek w tamtym kraju i czy powinnam powiadomić komornika o tym że wyjeżdżam z dziećmi?Proszę o rzetelne porady.
Obserwuj wątek
    • matkazwyboru Re: Problem z komornikiem... 29.08.12, 12:43
      czy ktoś kompetentny jest w stanie mi udzielić odpowiedzi-proszęsad
      • majka003 Re: Problem z komornikiem... 30.08.12, 20:58
        Komornik ma rację,tylko może zająć się sprawą komornik z danego rejonu.Też to przerabiałam. Na pozostałe odp.zadzwoń do MOPS-u i zapytaj.
        • matkazwyboru Re: Problem z komornikiem... 30.08.12, 21:40
          Dziękuję za odpowiedź.pozdrawiamsmile
        • klara_0204 Re: Problem z komornikiem... 30.08.12, 22:07
          Nie ma już rejonizacji komorników ale w przypadku gdy sprawę prowadzi komornik spoza rejonu dłużnika ponosi się koszty dojazdu (często wielokrotnego).
    • oolalalaaaa3 Re: Problem z komornikiem... 11.09.12, 18:55
      Mając na uwadze treść art. 8 ust. 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji (Dz. U. 2006.167.1191) oświadczam, że korzystam z prawa wyboru Komornika w oparciu o treść przepisu art. 8 ust. 5 ww. ustawy.: Wierzyciel ma prawo wyboru komornika na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
      z wyjątkiem spraw o egzekucję z nieruchomości oraz spraw, w których
      przepisy o egzekucji z nieruchomości stosuje się odpowiednio. W przypadku
      wyboru komornik działa poza obszarem swojego rewiru komorniczego.
      • matkazwyboru Re: Problem z komornikiem... 11.09.12, 20:52
        ojacież ...no to chyba musze napisać wniosek do komornika o przesłanie dokumentów, bo normalnie nie będzie mnie stac na opłacanie jego wyjazdek do dłużnika.Szkoda tylko że to tak będzie trwać do śmierci, bo dłużnik nie ma nic kompletnie , a adres obecny to zwyczajna melina (pomieszkuje chwilowo) i zapewne w szybkim tempie sie gdzieś przeniesiesad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka