Dodaj do ulubionych

annakate, sąd ...

20.11.13, 13:45
... zostawił alimenty na poziomie zabezpieczenia (z maja) w wysokości 400 zł. Uzasadnił to tym, że:
1) koszty wyniosły (rok temu, gdy składałam pozew o podwyższenie alimentów) 800 zł, które sędzia podzieliła .... na pół.... i już. Ja mam płacić 400 zł i "ojciec" ma płacić 400 zł, o! Składając wyjaśnienia mówiłam, że koszty wzrosły, bo doszło:
a) dojazd na basen (sam basen jest bezpłatny),
b) miesięczne doładowanie telefonu komórkowego,
c) zmiana klubu piłkarskiego - nie muszę już kupować bilety na dojazd, bo mam blisko, ale sama opłata miesięczna wzrosła z 50 zł do 100 zł, ale ...
.... mam wrażenie, że do sędziny to nie dotarło. Sędziny nie obchodziło, że to ja ponoszę całkowity kosz wychowania syna.
2) "Ojciec" ma również inne zobowiązania, bo ma .... inne dzieci (?????). "Ojca" na rozprawie nie było ani razu (dzisiaj też nie) i na pytanie sędzi o "inne" dzieci powoda, powiedziałam, że ma około dwudziestoletnią córkę. Ja naprawdę nic nie wiem o tej córce, nie wiem co robi (pracuje? studiuje?). Może jest już mężatką i ma własne dzieci? Chyba także jej i wiek zaniżyłam, bo jak dobrze pamiętam, oboje mieli po 18 lat, jak była żona urodziła córkę. 41 (dzisiejszy wiek ojca) - 18 (wiek ojca, gdy urodziła się córka) = 23; "ojciec" nie utrzymuje kontaktów z córką; podejrzewam, że może nawet jej nie rozpoznać na ulicy, o!
c) Skoro MAM TYLE KURSÓW (sformułowanie sędziny) to powinnam iść do pracy. Te TYLE KURSÓW to kurs na specjalistę ds. rachunkowości, który jest kontynuacją podstaw rachunkowości. Kursu na specjalistę ds. rachunkowości zostało mi raptem 3 miesiące (grudzień, styczeń i luty).

W biurze podawczym zostawiłam podanie o uzasadnienie wyroku, ale już zwątpiłam.
Obserwuj wątek
    • annakate Re: annakate, sąd ... 20.11.13, 17:19
      Ochłoń, poczytaj uzasadnienie, potem skarż - nic nie masz do stracenia, tylko pilnuj terminów. Szczegółowe argumenty będzie można przedstawić po lekturze uzasadnienia.
    • wiki35 Re: annakate, sąd ... 20.11.13, 17:33
      przytoczyłam to, co sędzia powiedziała uzasadniając wyrok smile))
      miałam przygotowany wniosek o uzasadnienie wyroku, przeszukałam Internet o apelacji i teoretycznie:
      a) w wypadku apelacji - muszę wnieść 5 % od różnicy sporu? W Internecie wyczytałam sprzeczne informacje.
      b) Sąd Okręgowy będzie wzywał nas na rozprawę czy dla Sądu Okręgowego wystarczą akta przesłane z Sądu Rejonowego?

c)
    • wiki35 Re: annakate, sąd ... 20.11.13, 17:50
      ...., dnia ......................................

Sąd Okręgowy w ....
      .... Wydział Cywilny Rodzinny
      Sekcja Odwoławcza
      za pośrednictwem
      Sądu Rejonowego w ...
      Wydział .... Rodzinny i Nieletnich

Powód: / Wnioskodawca:
      .................................., zam...............................................
      ( Imię i nazwisko) (dokładny adres zamieszkania)

Pozwany: / Uczestnik postępowania:
      ..............................., zam...............................
      ( Imię i nazwisko) (dokładny adres zamieszkania)

APELACJA
      od postanowienia Sądu Rejonowego w ..... - ........ z dnia....., sygn. akt..........................

Zaskarżam w ...................(podać czy orzeczenie jest zaskarżone w całości czy w części) postanowienie Sądu Rejonowego..................(podać nazwę sądu) z dnia...........sygn. akt.......
      Zarzuty:...............................................................................................................................................................................................................................
      ( przedstawić zwięzłe zarzuty)
      Wnoszę o.......( wpisać: zmianę lub uchylenie orzeczenia, z zaznaczeniem zakresu żądanej zmiany lub uchylenia).

UZASADNIENIE:

Coś takiego? I orzeczenie jest zaskarżone w całości? I wnoszę zmianę orzeczenia? Ale gdzie ... zaznaczyć zakres żądanej zmiany? Ja już głupieję smile
      I czy - przy uzasadnieniu - muszę przedstawić zwięzłe zarzuty?
      • annakate poradnik apelacyjny;) 20.11.13, 21:27
        1. kosztów nie ponosisz w sensie płacenia opłaty z góry - strona dochodząca alimentów jest zwolniona od kosztów. W orzeczeniu końcowym możesz zostać obciążona kosztami sądowymi, ale to raczej teoretyczne; natomiast jesli przegrałabyś a druga strona miałaby adwokata to koszty zastępstwa adwokackiego trzeba będzie zapłacić.
        2. trzeba zakreślić tzw granice apelacji - czyli w Twoim wypadku będzie to jak obstawiam "zaskarżam wyrok z dnia.... w części oddalającej powództwo ponad kwotę 400 zł" - bo z tą częścią rozstrzygnięcia się nie zgadzasz (bo to, że zasądzono 400 akceptujesz, chcesz więcej); i wnoszę o zmianę wyroku w tym zakresie lub uchylenie i przekazanie do ponownego rozpoznania - z polskiego na nasze (albo raczej z naszego na polski) oznacza to, że domagasz się, żeby sąd Okręgowy albo na podstwie tego, co jest w aktach zmienił orzeczenie, albo, jesli uzna, że postępowanie dowodowe ma jakieś mielizny uchylił wyrok w zaskarżonym zakresie i nakazał sądowi rejonowemu uzupełnienie dowodów i ponowne wydanie wyroku; rzecz polega na tym, że rozstrzyganie apelacji to jest "sąd nad wyrokiem" i sąd okręgowy sam nie powienien przeprowadzać dowodów
        3. zwięzłe zarzuty - czyli co Twoim zdaniem sąd rejonowy zrobił żle, jakie błędy proceduralne lub mertyoryczne popełnił. Adwokaci uzywają tu zwykle utartych, strasznie brzmiących formułek, ale się nie stresuj, mozna to napisać prościej i po ludzku - ale tu będę mogła Ci cokolwiek podpowiedzieć dopiero po uzasadnieniu.

• chalsia Re: poradnik apelacyjny;) 20.11.13, 23:30
          rzecz p
          > olega na tym, że rozstrzyganie apelacji to jest "sąd nad wyrokiem" i sąd okręgo
          > wy sam nie powienien przeprowadzać dowodów

a u mnie przeprowadzał - między innymi wyszły nowe okoliczności po wyroku w I instancji
          w efekcie apelacja trwała 1,5 roku (3 x dłużej niż 1 instancja)
          • wiki35 Re: poradnik apelacyjny;) 21.11.13, 10:41
            chalsia, a jak skończyła się Twoja apelacja? wzywali Ciebie?

annakate - rozumiem, że "ojcu" muszą wysłać odpis wyroku, bo on tak samo ma prawo do apelacji; w sytuacji, gdy on i ja występujmy o apelację to Sąd Okręgowy (teoretycznie) może obniżyć mi wczoraj zasądzone alimenty?

• chalsia Re: poradnik apelacyjny;) 21.11.13, 10:55
              > chalsia, a jak skończyła się Twoja apelacja? wzywali Ciebie?

ja byłam na każdej rozprawie apelacyjnej (a było ich kilka) - to jest moje prawo, nie muszę być wzywana
              miałam w trakcie apelacji adwokata, ale pańskie oko konia tuczy - to się sprawdza zawsze i wszędzie
              apelację wygrałam

gdy obie strony apelują, to alimenty mogą zarówno pójść w górę, jak i spaść
              gdy tylko jedna strona apeluje, to wyrok apelacji nie może zmienić wyroku I instancji na gorszy dla apelującego
              • wiki35 Re: poradnik apelacyjny;) 21.11.13, 11:16
                chalsia, nie pocieszyłaś mnie sad "ojciec" dzwonił i coś podejrzanie "domagał" się "odpisu wyroku, bo przysługuje mu apelacja; bo jak nie dostanie odpisu o wyrok jest nie ważny"; a skąd ja mam wiedzieć, na jaki adres sąd mu wyśle odpis, skoro zmienia stancje jak rękawiczki (pozew odebrał, terminu rozprawy już nie)? chalsia, dostałam podwyższenie alimentów z 250 zł (zasądzonych na początku czerwca 2006 roku) do 400 zł (akta o podwyższenie alimentów wpłynęły do sądu 29 października 2012 roku; "ojciec" nie był ani na jednej rozprawie, a rozpraw było 3) to obniżenie alimentów ..... do .... jakiej kwoty? smile "ojciec" - "niebieski ptak", alkoholik, zaniedbane kontakty ze starszą córką (z małżeństwa) i moim synem
                • chalsia Re: poradnik apelacyjny;) 21.11.13, 11:43
                  nie rozumiem w jaki sposób/czym Cię nie pocieszyłam
                  ponadto z Twojego postu nie rozumiem jaki masz problem

nie jest prawdą, że wyrok nie jest ważny jak on nie otrzyma odpisu
                  • chalsia Re: poradnik apelacyjny;) 21.11.13, 11:45
                    aaa, chyba rozumiem - ojciec nie może w apelacji domagać się obniżenia alimentów poniżej tego co było wcześniej, czyli 250 zł
                    • wiki35 Re: poradnik apelacyjny;) 21.11.13, 12:18
                      no właśnie - obniżenia
                      przepraszam, jeżeli nie napisałam bardziej zrozumiale

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka