Dodaj do ulubionych

Rachunki przed rozwodem

27.01.14, 19:08
Jestem przed rozprawą rozwodowa, która odbędzie się w marcu i już nie mogę się jej doczekać.
Jeszcze mąż wyprowadził się z domu już dawno temu. Ja zajmuję się 2 naszych dzieci (ojciec bardzo rzadko sobie o nich przypomina) , utrzymuję nas także sama bo alimentów nie płaci mimo ciągłych obietnic. Nie jest lekko ale jakoś dajemy radę. Problemem są dla mnie rachunki męża, zwłaszcza za telefon, które nie są małe- najniższy to ok. 140 zł a bywały i wyższe (rekord to 600zł), które ja płacę bo on by tego nie zrobił. A płacę je bo najzwyczajniej w świecie boję się że gdyby komornik zajął się tą sprawą to ja jako żona musiałabym spłacać zadłużenie. Jest to dla mnie spore obciążenie bo mogłabym za tę kwotę kupić coś sobie lub dzieci a nie wspomagać finansowo dorosłego faceta!
Teraz jeszcze trzeba będzie płacić ubezpieczenie za samochód, ja jestem 1 współwłaścicielem i znowu ta sama sytuacja. Samochodem jeździ on, ja nie mam do niego dostępu ale płacę ja. Czuję się jak ostatnia frajerka ale boję się konsekwencji jeżeli przestanę płacić.

Możecie mi coś poradzić?
Obserwuj wątek
    • cooteq Re: Rachunki przed rozwodem 27.01.14, 22:06
      idź do prawnika.
      masz wiele spraw do rozstrzygnięcia.
    • koronka2012 Re: Rachunki przed rozwodem 27.01.14, 22:46
      Nie ma ofiar, są ochotniczki.
      Na kogo jest umowa? na męża? to nie płać. Jak mu wyłączą telefon, to on będzie miał problem. W pierwszym rzędzie jemu wejdą na konto, nie tobie. Z samochodem jest ciut inaczej, jesteś współwłaścicielką.

bezplatnapomocprawna.pl/odpowiedzialnosc-za-dlugi-wspolmalzonka/
      Dlaczego nie wniosłaś o tymczasowe zabezpieczenie alimentów na czas trwania sprawy rozwodowej?
      • jmama Re: Rachunki przed rozwodem 28.01.14, 08:13
        Telefon jest na niego, ale on nie ma konta i nie ma oficjalnych dochodów więc w razie czego nie ma na co wejść a u mnie jest.
        • noname2002 Re: Rachunki przed rozwodem 28.01.14, 10:07
          Najlepiej byłoby pójść do notariusza i podpisać umowę o rozdzielności majątkowej ale pewnie się mąż nie zgodzi?
          • jmama Re: Rachunki przed rozwodem 28.01.14, 10:11
            Nie mam pojęcia czy by się zgodził, mógłby robić problemy bo jest mu przecież wygodnie. Na chwilę obecną nie odbiera moich telefonów - już ponad miesiąc. Z drugiej strony czy teraz, przed samą rozprawą miałoby to sens?
            • noname2002 Re: Rachunki przed rozwodem 28.01.14, 10:38
              Jeszcze pytanie czy na jednej rozprawie dostaniesz rozwód. Skoro za wszystko mężowi płacisz, alimentów nie musi płacić, to mu wygodnie i może zeznać, że Cię kocha nad życie, chce ratować małżeństwo i będziecie się rozwodzić rok albo dłużej.
              • jmama Re: Rachunki przed rozwodem 28.01.14, 11:18
                no po otrzymaniu pozwu faktycznie twierdził, że chciałby wrócić ( i wtedy przez chwilę widywał się z dziećmi) ale niedawno znowu wprowadził się do kochanki (z którą mieszkał już wcześniej) a z nami przestał utrzymywać kontakt. Dlatego też mam nadzieję na szybki rozwód, zwłaszcza, że wniosłam bez orzekania o winie.
                • altz Re: Rachunki przed rozwodem 28.01.14, 17:09
                  jmama napisała:
                  > Dlatego też mam nadzieję na szybki rozwód, zwłaszcza, że wniosłam bez orzekania o winie.

To tak nie działa. smile Rozwód z orzekaniem o winie zazwyczaj trwa zdecydowanie dłużej, niż bez orzekania o winie.
                  • angazetka Re: Rachunki przed rozwodem 28.01.14, 17:13
                    Dlatego ona nie chce orzekać o winie.
                    • altz Re: Rachunki przed rozwodem 28.01.14, 17:25
                      angazetka napisała:
                      > Dlatego ona nie chce orzekać o winie.

Faktycznie, mój błąd. smile
                      Źle przeczytałem, nie wiem czemu?
                      • chalsia Re: Rachunki przed rozwodem 28.01.14, 17:36

> Faktycznie, mój błąd. smile
                        > Źle przeczytałem, nie wiem czemu?'

bo czytasz tak, jak CHCESZ przeczytać
                        czyli czytasz z klapkami na oczach - albo raczej na mózgu
            • altz Re: Rachunki przed rozwodem 28.01.14, 17:07
              jmama napisała:
              > Nie mam pojęcia czy by się zgodził, mógłby robić problemy bo jest mu przecież w
              > ygodnie. Na chwilę obecną nie odbiera moich telefonów - już ponad miesiąc. Z dr
              > ugiej strony czy teraz, przed samą rozprawą miałoby to sens?

Mąż nie mieszka z Tobą, nie ma konta, dochodów, a ma wydatki ponad stan. Według mnie, masz szansę na rozdzielność majątkową z datą wsteczną. Poszukaj, jak się to załatwia, jeśli się da, dasz sobie z tym sama radę. Są darmowe porady prawne choćby w gminach, warto się przejść, jeśli masz wątpliwości.
              • jmama Re: Rachunki przed rozwodem 28.01.14, 19:47
                właśnie jutro idę do prawnika więc mam nadzieję, że dowiem się czegoś konkretnego
                --
        • koronka2012 Re: Rachunki przed rozwodem 29.01.14, 18:13
          A na jakiej podstawie, skoro nie ty jesteś dłużnikiem?
          • cooteq Re: Rachunki przed rozwodem 29.01.14, 18:22
            na podstawie wspolnosci majatkowej. nie uchyli sie od odpowiedzialnosci ze nie wiedziala ze jej maz zawarl umowe z firma telekomunikacyjna skoro do niego dzwonila, itp.
            • jmama Re: Rachunki przed rozwodem 30.01.14, 08:00
              dokładnie, chodzi mi o wspólnotę majątkową.
              Myślałam, że już dzisiaj będę coś wiedzieć ale prawnik przełożył spotkanie na przyszły tydzień.
              • cooteq Re: Rachunki przed rozwodem 30.01.14, 08:47
                zmien prawnika. juz teraz dal Ci sygnal ze nie zalezy mu na twojej sprawie
    • attiya Re: Rachunki przed rozwodem 29.01.14, 08:26
      złóż o natychmiastową rozdzielność majątkową

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka