Dodaj do ulubionych

Studia dzienne praca a alimenty

22.02.05, 21:46
Witam
Jestem na trzecim roku studiow dziennych panstwowych i chcialabym rozpoczac
prace zwiazane z moim przyszlym zawodem. Zastanawiam sie tylko, czy jest to
zgodne z prawem w sytuacji, gdy ojciec placi na mnie alimenty. Jesli tak, to
czy jest okreslone maksymalne wynagrodzenie, ktore moge pobierac, aby nie
stracic alimentow.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • alladyn7 Re: Studia dzienne praca a alimenty 22.02.05, 22:47
      O prosze. a tu przyklad z drugiej strony. tyle sie mowi o tatusiach pracujacych
      na czarno, zanizajacych lub ukrywajacych prawdziwe dochody itd a tu ot, jaki
      kwiatek. coreczka-kombinatorka jak tu tak sie usamodzielnic zeby sie
      przypadkiem nie usamodzielnic. ciekawe skad ma wzorzec? od tatusia co
      kombinowal czy od mamusi co uwaza ze tatus to dojna krowa czy trzeba czy nie?
      ale chyba jednak mamusia miala wiekszy wplyw w tej sytuacji.
      • pelaga Re: Studia dzienne praca a alimenty 23.02.05, 07:35
        > ale chyba jednak mamusia miala wiekszy wplyw w tej sytuacji.

Widocznie tatusiek na wlasne zyczenie wylogowal sie z wychowywania dziecka.
        Jakby ja wychowywal, to wiedzialby na co zwrocic uwage. Nie spelnial swojego
        obowiazku to ma "nagrode". Najlatwiej zrzucic wychowanie dziecka na innych, a
        potem miec pretensje, ze zrobili to zle. Zalosne podrygi wojujacych ojczulkow.
      • bardzowsciekla Re: Studia dzienne praca a alimenty 23.02.05, 23:35
        Drogi Alladynie7, czy zatrudnisz mnie z papierkiem mgr., gdy nie będę miała
        żadnego doświadczenia??
        Może kochani tatusiowie powinni czasem pomyśleć nie tylko o tym, jak wykręcić
        się od płacenia alimentów, ale także o przyszłości swoich dzieci. I co z
        tego, że zarobię przy okazji 240 zł miesięcznie?? To chyba nie jest ujma na
        Twoim honorze??
        Nie każdy myśli tylko o kasie, a niektórych rozważania wybiegają nawet w
        przód, zdecydowanie dalej niż zadowolenie swojej własnej osoby.
        Przyznam się szczerze, cieszę się, że mój ojciec musi buli 480 zł co miesiąc
        do ukończenia przeze mnie szkoły!! Tak, może następnym razem, gdy
        zapragnie „stworzyć” kolejnego potomka może sobie o tym przypomni. Nam,
        jednorodzicowym dzieciom, wcale nie jest tak fajnie, ze nie mamy ojców. Mój
        poddał się, gdy miałam trzy miesiące. Szkoda tylko, ze wówczas nie zdawałam
        sobie sprawy z tego, ze, jeśli będę płakała w nocy, tatuś stwierdził, ze to
        jest „zbyt duża presja psychiczna” i „wchodzenie w jego autonomie”.
        Od dłuższego czasu nie interesuje go moja osoba. Jak mi się powodzi, czy
        jestem zdrowa, czy nie potrącił mnie samochód i być może nie jeżdżę na
        wózku...
        I za co mam mu być wdzięczna?? Za 480 zł?? Mam 22 lata i nigdy nie było mi
        dane zrozumieć, czym jest posiadanie ojca. Teraz, gdy go nigdy nie miałam,
        już nie jest mi potrzebny (tak jak człowiek radzi sobie bez skrzydeł, gdyż
        nigdy ich nie miał).
        A jeśli ktoś zarzuca mojej mamie, ze źle mnie wychowała, to odsyłam do ojca.
        Być może on miałby inną koncepcję na model „córka- kombinatorka”. Szkoda
        tylko, ze wielu ojców okazała się tchórzami, którzy nie mieli odwagi zmierzyć
        się z ewentualną porażką. Krytykować jest łatwo, ale wychowywać...
        • pelaga Re: Studia dzienne praca a alimenty 24.02.05, 07:15
          Chcialabym, zeby moje syn kiedys tak napisal smile)))
    • kammik Re: Studia dzienne praca a alimenty 23.02.05, 08:34
      To ja teraz w kwestiach merytorycznych smile Generalnie alimenty placi sie do
      momentu, kiedy dziecko sie usamodzielni, co miedzy innymi wiaze sie z
      zakonczeniem edukacji. Oczywiscie pracowac mozesz, zarabiac "bezlimitowo" tez.
      Pozostaje pytanie, czy twoj ojciec w zwiazku z tym zalozy sprawe o wygasnieciu
      obowiazku alimentacyjnego. Gdyby doszlo do sprawy, w gestii sądu lezy ocena,
      czy twoje zarobki wystarcza na samodzielne utrzymanie. Ale, na moje laickie
      oko - dopoki studiujesz dziennie, obowiazek alimentowania istnieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka