Dodaj do ulubionych

Alimenty a wyjazd za granice

26.04.05, 00:01
Wiatm otóż mój małżonek(jeszcze nie mamy rozwodu)chce wyjechac za granice,
czy jest możliwość zasądzenia alimentów kiedy on bedzie za granicą? i jak
jest kiedy on nie bedzie chciał dobrowolnie płacić czy jest jakaś możliwośc
ściągnięcia?
z góry dziekuje za odpowiedz
pozrawiam Ania
Obserwuj wątek
    • nicol-e Re: Alimenty a wyjazd za granice 29.04.05, 15:42
      ha. mój mąz zosatwił mnie, jak wróciłam ze szpitala po cesarce. wniósł o
      rozwód. Sprawa była w październiku, alimentów nie zabezpieczono, choc prosiłam,
      od 4 m-cy pracuje w Anglii. Za 1,5 tyg rozprawa- jak przyjedzie i da kartke, że
      tu jest bezrobotny- nie mam pojecia, co bedzie. jeśli facet jest za granicą na
      czarno- nie udowodni sie mu, ile zarabia itd, dla sądu nie jest to ważne.jesli
      nie jest zameldowany legalnie za granicą, nie łatwo sciągnac alimenty- brak
      adresu itp, na który mozna doręczac wezwania itp. no i na jakiej podstawie te
      alimenty ma sąd wyznaczyc? chyba, ze twój facet chce jechac do legalnej pracy,
      poda źródło dochodu, adres. jak nie, to chyba teściów trzeba pozywać o alimenty.
      pozdrawiam- Aurelia
    • szymon00 Re: Alimenty a wyjazd za granice 01.05.05, 16:38
      otóż jest możliwość zasądzenia alimentów, kiedy zobowiązany przebywa
      zaagranicą, nic nie szkodzi na przeszkodzie, jeśli małżonek nie pozostawi
      pełnomicnika w tych sprawach i nie będzie się zjawiał na sprawy w sądzie to sąd
      przyjmnie Twoją wnioskowaną kwotę, co do egzekucji alimentów z zaagranicy to
      szczegółowo omawia to Konwencja o dochodzeniu roszczeń alimentacyjnych za
      granicą sporządzona w Nowym Jorku dnia 20 czerwca 1956 r. (Dz. U. z dnia 25
      marca 1961 r.) oraz Zarządzenie Nr 36/61/U Ministra Sprawiedliwości z dnia 30
      maja 1961 roku (stanowiacy załącznik do Dz. U. 17/61, poz. 87)

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka