Dodaj do ulubionych

alimenty zagraniczne- udalo sie!

28.06.05, 16:54
wreszcie po roku staran przyznano mi alimenty na dzieko, zasadzane zagranica.
dostalam 500 euro w Polsce na pewno sad nie zasadzilby mi takiej kwoty. wiec
wszystkim ktorzy staraja sie o alimenty dla dziecka ktorego ojciec jest
zagranica polecam ten sposob. trwa to co prawda dluzej ale przynajmniej kwota
jest przyzwoita
Obserwuj wątek
    • chalsia Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 28.06.05, 17:13
      Jakie w takiej sytuacji ma znaczenie czy facet pracuje tam legalnie czy
      nielegalnie?
      Chalsia
      • bancha Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 28.06.05, 20:06
        no chyba ma znaczenie bo ojciec musi przedstawic zaswiadczenie o zarobkach a
        skoro pracuje nielegalnie to trudno dowiesc ze zarabia.
        • ewunia45 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 28.06.05, 21:31
          napisałam na priv
        • screen Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 28.06.05, 21:52
          gratuluję!! smile Oby wszystkie samodzielne mamy a właściwie ich dzieci, miały
          tyle szczęscia!
          • mikawi Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 29.06.05, 09:27
            no rzeczywiscie, rozbita rodzina to faktycznie powód do szczęścia dla dziecka
            • pelaga Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 29.06.05, 09:41
              Powodem do szczescia sa wysokie alimenty. Moze to i brzmi materialistycznie,
              ale zycie kosztuje a miloscia do dziecka, czy faceta zyc sie nie da, kiepskie
              oboady na niej sie gotuje. Autorka pisala "aby wszystkie samodzielne mamy...",
              czyli rozpad rodziny juz nastapil, a to szczescvie mialo dotyczyc tylko
              alimentow. Bo chyba wszyscy sa zgodni, ze sytuacja, kiedy tatusiek nie poczuwa
              sie do placenia nie nalezy do szczeglonie napawajacych szczesciem??? Prosciej
              nie potrafie wytlumaczyc.
              • megan58 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 29.06.05, 09:46
                Pelaga Słoneczko wink Po co tłumaczysz ,. Toz Mikawi i wszyzcy swietnie
                rozumieja smile
                Po prostuch ktoś chiał troche ugryśc i uderzyć.. Po co ma sie cieszyć ..

Pozdrawaim
              • screen Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 29.06.05, 21:14
                Dziękuję Pelaga!smile) Dokładnie to miałam na myśli ale co tam... jak ktoś ma
                problem ze zrozumieniem to już jego sprawawink Pozdrawiam
      • agnieszka19745 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 19.06.06, 20:15
        czesc dziewczyny!!
        ja jestem po tych wszystkich strasznych sprawach sadowych;juz mam tez
        dosc;zastanawiam sie czy nie bedzie nam lepiej z mala w pl ;powiedzcie jak wy
        sobie poradzilyscie;za granica jestem juz okolo 8 lat nie wiem czy bedzie to
        latwe,ale z mala sama nie radze sobie a jak by dziadkowie byli obok bylo by
        latwiej?moze podzielcie sie swoimi przezyciami i jak sobie poradzilyscie po
        powrocie;pozdrawiam
    • dora_ruta Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 29.06.05, 15:21
      Witaj

Wlasnie rozpoczynam walke o alimenty, moj eks pracuje za granica, pierwszy raz
      slysze o czym takim jak alimenty zagraniczne. Czy moglabys cos wiecej o nich
      powiedziec? Gdzie sie sklada pozew? I jakie warunki trzeba spelniac? Jezeli
      mozesz pogadajmy przez gg 4731293. Z gory dziekuje i gratuluje wygranej sprawy!
      • nikusia32 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 30.06.05, 21:00
        Musze przyznac ze to troche dziwne ze dostalas 500 euro alimentow, chyba ze
        twoj facet 5000 euro zarabia, ja tez mam alimenty i mam 250 ????????
        • asik_w Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 01.07.05, 16:24
          Bancha napisalam na privsmile
    • joanna023 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 17.07.05, 16:27
      czy ktos mogl by odpisac jak to jest z alimentami zagranicznymi gdy ojciec
      dziecka jest obcokrajowcem ,a dziecko nie jest uznane przez ojca.gdzie sklada
      sie wnioski o ustalenie ojcostwa .Jak wniesc sprawe o alimenty itp,Prosze
      odpiszcie
      • dziunia_f Re: do joanna023 17.07.05, 20:57
        Napisalam na priv
    • beatka921 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 05.05.06, 22:21

Czy mogłabym prosić Cię o porade jak w ogóle do tego sie zabrać?właśnie
      dowiedziałam sie ze mój chłopak z którym mam corkę załozył sobie nową rodzine w
      niemczech przyjezdzał do mnie i kłamał w zywe oczy ze mnie kocha i chce byc
      tylko ze mna i nic nie wspomniał o kochance która spodziewa sie jego
      dziecka.Byłam tu w sadzie sie dowiedzec na temat alimentów to proponuja mi
      zebym składała tam w niemczech tam z nowu jak dzwoniłam do konsulatu twierdza
      ze tu i nie wiem sama co mam robić.On pracuje tam jest zameldowany i posiada
      swoją firme zarobki ma duże.I w ogóle o jaką stawkę mogę sie ubiegac.sama nie
      wiem co mam już zrobić.Dziekuje
    • jufalka Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 06.05.06, 08:45
      "czy ktos mogl by odpisac jak to jest z alimentami zagranicznymi gdy ojciec
      dziecka jest obcokrajowcem ,a dziecko nie jest uznane przez ojca.gdzie sklada
      sie wnioski o ustalenie ojcostwa .Jak wniesc sprawe o alimenty itp,Prosze
      odpiszcie"
      Też bym chciała się tego dowiedzieć....
      • lamia78 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 16.05.06, 18:09
        moze trzebabylo pomyslec przed a nie teraz wloczyc sie po sadach a ojciec to
        pewnie jakis turas?
        • alabama8 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 01.06.06, 10:53
          Pragnę zauważyć lamia78 że jesteś bezrobotną żoną bezrobotnego męża którzy chcą
          się dorobić jeszcze potomka na garnuszku opieki spolecznej i nie wiem co tu
          robisz na forum, więc daruj sobie wstawki o turasach?
    • ddominika83 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 08.05.06, 14:59
      Tez chcialabym sie dowiedziec co, gdzie jak zlozyc wniosek o alimenty. Ojciec
      dziecka jest w Angli i nie zamierza wracac, ma wszystko w d.... Czekam na
      jakies informacje, prosze!!
    • lusia0074 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 09.05.06, 15:19
      szczerze gratulujęsmile tak sobie pomyslalam , ze choc ojciec swinia to chociaż wy
      sobie spokojnie pozyjeciesmile
      Bardzo fajniesmile
      L.
      • jufalka Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 11.05.06, 09:57
        A czemu sobie spokojnie pożyjemy?
    • agnieszka19745 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 27.05.06, 09:56
      hej bancha! wlasnie przeczytalam twoj poscik no i zastanawiam sie jak to
      zrobilas 500 euro???bo ja dostam marne 250 euro i kicha robie odwolanie a tu
      tatus ktory jest luxemburczykiem(zarabia 5000euro)wlasnie wyrzucono go z
      pracy;oczywiscie specjalnie by nic nie placic;why not.
      wiec moze masz jakis fajny pomysl?moze jest cos o czym nie wiem?sprawe zakladam
      w luxie nie musze na nich byc ,a moze to winka kiepskiego adwokata.
      pozdrawiam i napisz na priv jak mozesz-aga
      • luna67 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 28.05.06, 14:28
        Agnieszka nic zle nie zrobilas, przy zarobkach o jakich piszesz dostajesz
        prawidlowa sume, gdyz alimenty na dziecko obliczane sa z alimentacyjnej tabeli w
        zaleznosci naturalnie od zarobkow NETTO!!!! po odciagnieciu podatkow, skladek na
        kase chorych, emeryture, dla bezrobotnych, i innych skladek w przypadku choroby
        obloznej itp.)i wieku dziecka). A te 5.000,-€ u ciebie to zarobek BRUTTO, czyli
        przed odciagnieciem wszystkich skladek i podatkow.
        Przy alimentach 500,- € musi tatus zarabiac przecietnie 10.000,- € BRUTTO
    • agnieszka19745 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 29.05.06, 22:51
      oto moja odpowiedz :chyba nie sadzicie ze tatus bedzie jezdzil mercedesem S
      classe a ja bede liczyc pampersy;ja uwazam ze 250 euro to nie sa pieniadze bo
      dla taty to jest niestety wyjscie w weekend na kolacje wiec ...........bede
      walczyc w koncu chodzi o cos co zabezpieczy mojego malego szkraba;moze sie uda!!
    • dominisia30 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 31.05.06, 20:12
      Witam!

i ja mam dosc skomplikowana sytuacje, jestem obecnie w 5 m-cu ciazy, a tatusiem
      mojego dziecka, ktorego nie uznaje i nie akceptuje, jest wloch. Ma swoja firme
      i zyje na dosc wysokim poziomie. Ja po tym jak wrocilam zostalam wyrzucona z
      jego mieszkania po ponad roku wspolnego zycia wrocilam do Polski. Obecnie
      pomaga mi finansowo i chce wszystko naprawiac, ale tematu dziecka nie ma! nie
      mam juz do niego zaufania i chcialabym sie poradzic, na ewentualna okolicznosc
      starania sie o alimenty. Lepiej w Polsce czy zagranica? w jakiej wysokosci
      alimenty ewentualnie moglby mi zasadzic sad w Polsce? gdzie ustalac ojcostwo,
      jesli sie nie zdeklaruje? Czy ktos mial moze podoba sytuacje?
      bardzo bede wdzieczna za pomoc!
      wiem, ze najlepiej sie dogadac i bede sie starala, ale musze sie tez liczyc z
      tym, ze przeciez w pewnym momencie on moze juz wiecej sie nie odezwac, jak
      robil to dotychczas, milczal po 2, 3, 4 tygodnie...
    • bez5 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 31.05.06, 21:35
      mam problem z alimentami od cudzoziemca i prosiłabym o informacje z góry
      dziękuje mama Jakuba
    • magdax78 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 01.06.06, 18:13
      trzebabylo myslec wczesniej a nie puszczac sie z facetem kt nie chcial sie z
      toba zwiazac...smutne.
      • agamagda Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 01.06.06, 19:15
        A co ma piernik do wiatraka????

Czy poziom frustracji u Ciebie Magdax przenikł tak do głębnie TWOJA MÓZGOWNICĘ,
        że nie widzisz ze kłapiesz bez sensu??
      • mcdza Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 05.06.06, 11:24
        niemcem i zobowiazal sie placic 250 ZL!!!!!Tesh interesuje mnie ten watek o
        alimentach zagranicznych (choc nie interesuje mnie 500 , bo 250euro to jush
        jest duzo jak dla mnie , przynajmniej wiecej niz to co on placi i jeszcze
        wypomina mi caly czas ze musi zarabiac zebym ja mogla wydawac).
        • pl-gb Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 08.06.06, 01:38
          mnie by to tez interesowalo co i jak
    • magdax78 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 01.06.06, 18:14
      no i jeszcze rozlicz sie z tych alimentow przed Pl US
      • agamagda Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 01.06.06, 19:17

magdax78 napisała:

> no i jeszcze rozlicz sie z tych alimentow przed Pl US

Tiiiiiaaa, a od kiedy alimenty się rozlicza w US????
      • zwiatrem alimenty nie sa opodatkowane 18.06.06, 21:29

• sus11 Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 05.06.06, 01:20
      masz wiadomość na poczcie. Prosze odpisz!!
      • dalekikoniecpolski Re: alimenty zagraniczne- udalo sie! 18.06.06, 19:55
        Witam,
        Ja co prawda nie jestem związana z tematem, ale poszukuje jakichkolwiek informacji dla znajomej. Jest samotną matką 2,5-latka. Ojciec, Holender, nie uznał oficjalnie dziecka, do niedawna jednak dobrowolnie przesyłał jakieś "pieniądze". Piszę w cudzysłowiu, bo były to żenujące kwoty w wysokości 10-20 euro miesięcznie. Znajoma zdecydowała się w końcu na założenie sprawy o uznanie dziecka i przyznanie alimentów. Prosiłabym zatem o jakieś podpowiedzi, jak poradzić sobie z tą sprawą, jak to wygląda, na co zwracać szczególną uwagę. Dziewczyna mieszka na wsi, nie ma dochodów oprócz pracy sezonowej na czarno i nie stać jej na porady prawne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka