Dodaj do ulubionych

alimenty procentowe sprzed 5-6 lat

13.08.05, 22:45
mam zasądzone alimenty w wysokości 40% zarobków, nie mniej niż 400 zł sprzed
5 lat. obecnie nie wiem nic o swoim ex - tylko na konto wpływają regularnie
przelewy tych 400 zł. Syn obecnie idzie do LO co powoduje wzrost wydatków
(internat, język prywatnie, książki - a zdolna bestia). Poradźcie ,czy muszę
występować do sądu o podwyższenie, czy moge do komornika z tamtym wyrokiem?
Na list mój ex nie odpowiedział, nie przysłał też zgody na paszport
(wyrobiłam więc dowód tymczasowy, bo było łatwiej niż iść do sądu).
Obserwuj wątek
    • ninaninanina Re: alimenty procentowe sprzed 5-6 lat 14.08.05, 13:52
      Złoz pozew o podwyzszenie alimentów z rygorem natychmiastowej wykonalnosi i
      wydaniem wyroku zaocznego w razie nieusprawiedllwionej nieobecnosci exa.
      Nastepnie z wyrokiem do komornika.
      Jesli nie wiesz , gdzie ex przebywa, wnies o kuratora w osobie np, jego matki,
      ojca, brata itd. ( osoby, ktorej znasz miejsce pobytu ), lub napisz wniosek o
      ustanowienie kuratora dla nieznaego z miejsca pobytu( w przypadku, gdy nie
      posiadasz zadnych wiadomosci nawet co do najblizszej rodziny )
      pzdr
    • pelaga Re: alimenty procentowe sprzed 5-6 lat 14.08.05, 16:16
      Rozumiem, ze nie masz pewnosci, czy przysylane pieniadze stanowia 40% zarobkow
      ojca??? To chyba komornik moze sprawdzic. Mozesz tez wystapic do sadu z
      wnioskiem o podwyzke i wnioskiem o pita za poprzedni rok, zeby sie upewnic, czy
      przesylane alimenty sa zgodne z wyrokiem sadu. Procentowe alimenty powinien
      przesylac na Twoje konto jego zaklad pracy, wtedy bylabys pewna, ze sa placone
      uczciwie. A jesli to niemozliwe, to jedynym rozwiazaniem jest komornik. Nie
      wierze ze facetma rewne 1000 zl netto. Ja tez mam zasadzone alimenty rocentowe
      i wplywa mi zawsze nierowna kwota, co do grosza, stanowiaca 20 procent
      zarobkow, bo tyle jest zasadzona. Odciaga mojemu exowi zaklad pracy.
      • dorotagm Re: alimenty procentowe sprzed 5-6 lat 14.08.05, 21:31
        Dzięki za reakcję. Właśnie o to chodzi Pelago, że nie wiem ile zarabia, ale
        podejrzewam, że dużo, bo kształcił się długo i lubił zdobywać nowe uprawnienia
        (po studiach i z uprawnieniami elektrycznymi czy budowlanymi, językiem). Może
        mieć prywatną firmę, w internecie znalazłam, że ma pojedyncze godziny w
        szkole,może gdzieś jeszcze pracuje - nie wiem nic. nie chciałabym sądu, to
        znowu nerwy, tylko czy komornik uzna ten wyrok sprzed paru lat? On sam - ex
        dobrowolnie przesyła te pieniądze, nie wiem czy warto robić sobie znowu bałagan
        w życiu (ach te sądy). Ja zarabiam wystarczająco (ok.2200), ale na trzy osoby
        to nie taki kosmos. Jemu - jak podejrzewam wiedzie się dobrze, na dodatek chyba
        ciągle mieszka u rodziców (z adresu konta bankowego).
        • pelaga Re: alimenty procentowe sprzed 5-6 lat 15.08.05, 19:11
          Komornik MUSI uznac wyrok, bo nie bylo wyroku zmieniajacego, wiec ten jest
          prawomocny. Jesli podejrzewasz, ze facet nie placi zgodnie z wyrokiem warto sie
          do komornika udac, moze sie okazac, ze duzo kasy wisi DZIECKU. No ale to
          niezaprzeczalnie oznacza wojne. I Twoj ex nie placi Ci dobrowolnie 400 zl,
          jesli ma wyrok powienien placic zgodnie z wtrokiem, a nie tyle ile mu sie
          podoba. DObrowolnie byloby, gdyby nie bylo wyroku zasadzajacego alimenty, a on
          mimo wszystko przezylalaby Ci pieniadze.
          • dorotagm Re: alimenty procentowe sprzed 5-6 lat 16.08.05, 08:34
            Dzięki Pelago przekonałaś mnie. Dzwonię do komornika. Dzisiaj wyjeżdżam od
            rodziców do siebie, więc tracę dostęp do internetu.Zajrzę, kiedy tylko będę
            mogła. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka