Dodaj do ulubionych

Postepowanie wobec dluznika alimentacyjnego-pomocy

12.06.06, 18:25
z mocy Ustawy 732 "O postepowaniu wobec dlużnikow alimentacyjnych i zaliczce
alimentacyjnej". Czy ktos z szacownych forumowiczow przeszedl moze przez
procedury zatrzymania prawa jazdy tatusiowi, ktory ma dlug al.? Kto kieruje
wniosek w tej sprawie i do kogo? Czy to ja mam zwrocic sie do Komornika,
przez ktorego przechodza wszystkie sprawy zwiazane z zaliczka, egzekucja
dlugu itd, a on dalej do starosty gminy , gdzie mieszka dluznik, czy moze
jakos inaczej? Do wakacji musze odzyskac choc czesc alimentow, bo nie damy
inaczej ich z Tomaszkiem przetrwac, alimentow w pelnej wysokosci nie dostaje
na syna od lat, najczesciej jakies spady 100-150 z przysadzonych 900.
Sciagalnosc jest bezskuteczna, bo ojciec dziecka uciekl z majatkim i rozpisal
go na czlonkow swojej rodziny, zostaje wiec teraz do wykorzystania kolejny
punkt Ustawy o zatrzymaniu prawa jazdy dluznika do czasu zwrotu dlugu. Bede
wdzieczna za Wasze sugestie. Anna
Obserwuj wątek
    • ewcia273 Re: Postepowanie wobec dluznika alimentacyjnego-p 12.06.06, 22:49
      To nie jest takie proste odzyskać zaległe alimenty.Ja składałam wniosek do
      prokuratury o podejrzenie popełnienia przestępstwa i tyle mi to dało, że,odbyła
      się sprawa w sądzie karnym i dostał 6 miesięcy na 3 lata w zawieszeniu i
      kuratora.A kurator twierdzi, że nie może zmusić go, aby płacił więcej jak 20-30
      zł na 2 miesiące, bo on biedny nie ma pracy.
      A z tego, co wiem to ma prace, ale na czarno, aby komornik nie siadł mu na
      pensje.
      I tyle mi udało się zrobić.
      Teraz złożyłam ponownie do prokuratury pismo,albo odwiesza mu wyrok albo
      dostanie przymusową prace,(co wnioskowałam w piśmie)
      Może teraz mi się uda.

• mamatoomaszka Re: Postepowanie wobec dluznika alimentacyjnego-p 13.06.06, 10:08
        Nim otrzymalam odpowiedzi na forum sama znalazlam wyjasnienie, moze Ci sie
        przydadza Ewciu!! Pozdrawiam
        --------------------------------------------------------------------------------

POSTĘPOWANIE WOBEC DŁUŻNIKÓW ALIMENTACYJNYCH
        Dłużnikiem alimentacyjnym jest osoba zobowiązana do świadczenia alimentacyjnego
        na podstawie tytułu wykonawczego, wobec której egzekucja alimentów jest
        bezskuteczna. W sytuacji, gdy nie została wyegzekwowana od dłużnika
        alimentacyjnego całość należności z tytułu świadczeń alimentacyjnych za okres 3
        ostatnich miesięcy (bezskuteczność egzekucji).
        Jeżeli zobowiązany do płacenia alimentów nie ureguluje ich przez trzy miesiące,
        będzie wobec niego uruchomione specjalne postępowanie:

- Potrącenie z wynagrodzenia nawet wówczas, gdy nie wszczęto jeszcze
        postępowania egzekucyjnego,
        Dotychczas pracodawca na podstawie wyroku zasądzającego mógł potrącać z
        wynagrodzenia pracownika należności na zaspokojenie świadczeń alimentacyjnych.
        Od 1 września 2005 pracodawca jest zobowiązany do dokonania takich potrąceń.

- Skierowanie do pracy za zaleganie z alimentami za trzy miesiące, jeśli
        dłużnik nie płaci z powodu braku zatrudnienia,
        Gdy osoba zobowiązana do płacenia alimentów nie będzie wywiązywać się ze swoich
        obowiązków wobec dzieci, tłumacząc to brakiem pracy, gmina, w której mieszka,
        będzie mogła zwrócić się do Urzędu Pracy, aby ten poinformował ją o
        możliwościach aktywizacji zawodowej tej osoby. Jeśli okaże się, że na
        aktywizację nie ma szansy gmina zwróci się z wnioskiem do starostwa o
        skierowanie dłużnika do robót publicznych.

- Odpowiedzialność karna za przestępstwo polegające na uporczywym uchylaniu się
        od wykonania ciążącego na mocy orzeczenia sądowego obowiązku łożenia na
        utrzymanie osoby najbliższej,
        Jeśli dłużnik odmówi podjęcia pracy w formie robót publicznych, albo będzie
        uniemożliwiał przeprowadzenie wywiadu Środowiskowego, gmina dłużnika
        poinformuje o tym gminę wierzyciela.
        W takiej sytuacji gmina wierzyciela będzie mogła złożyć wniosek do prokuratury
        o ściganie dłużnika o przestępstwo określone w art. 209 § 1 kodeksu karnego(
        stanowi on, że ten, kto uporczywie uchyla się od wykonania ciążącego na nim
        obowiązku opieki przez niełożenie na utrzymanie osoby najbliższej lub innej i
        przez to naraża ją na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych
        podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat
        2).

- Egzekucja alimentów z rachunku bankowego w pełnej wysokości - za zaleganie z
        alimentami za trzy miesiące,
        Alimenty w pełnej wysokości można będzie egzekwować z rachunku bankowego
        dłużnika, w tym także z rachunków bieżących (nie tylko wkładu
        oszczędnościowego).

- Zatrzymanie prawa jazdy - za uniemożliwienie przeprowadzenia wywiadu
        środowiskowego, odmowę lub uchylenia się od pracy
        Po złożeniu wniosku do prokuratury gmina dłużnika będzie też mogła wystąpić z
        wnioskiem do starosty o zatrzymanie jego prawa jazdy. Na tej podstawie starosta
        będzie mógł wydać decyzję o zatrzymaniu tego dokumentu. Jeśli starosta
        zdecyduje się na zatrzymanie prawa jazdy dłużnika, jego zwrot może nastąpić na
        wniosek gminy dłużnika, ale dopiero wtedy, gdy znikną przyczyny zatrzymania, -
        czyli np. dłużnik podejmie pracę i opłaci alimenty.

- Alimenty od dalszej rodziny dłużnika,
        Przewiduje się dodatkowo, że organ samorządu (nie dłużnika, ale osoby
        uprawionej do otrzymywania alimentów, czyli wierzyciela) po otrzymaniu
        informacji o tym, że dłużnik odmówił podjęcia proponowanej mu pracy (lub będzie
        uniemożliwiał przeprowadzenie wywiadu środowiskowego) będzie mógł wytoczyć
        powództwo przeciw osobom zobowiązanym do opłacania alimentów w dalszej
        kolejności. Taki przepis oznacza, że możliwa jest sytuacja, w której na
        dziecko, na utrzymanie, którego nie łoży jego ojciec będzie musiał, np. płacić
        jego dziadek. Gmina będzie też mogła dodatkowo zlecić ośrodkowi opieki
        społecznej przeprowadzenie wywiadu środowiskowego, aby poznać sytuację
        materialną i rodzinną osób zobowiązanych do opłacania alimentów w dalszej
        kolejności.

- Wpis do rejestru dłużników niewypłacalnych,
        Kierownik będzie składał wniosek do Krajowego Rejestru Sądowego o wpis dłużnika
        do rejestru dłużników niewypłacalnych, gdy alimenty nie będą wypłacane przez
        okres 12 miesięcy.

- Konieczność zwrotu zaliczek alimentacyjnych powiększonych o 5% ich wartości -
        gdy gmina wypłaca zaliczki uprawnionemu do alimentów,
        Zaliczkę alimentacyjną wypłaca urząd gminy lub ośrodek właściwy dla miejsca
        zamieszkania osoby uprawnionej do zaliczki alimentacyjnej. Wypłaconą zaliczkę
        alimentacyjną będzie musiał zwrócić dłużnik, natomiast kwota zostanie dodatkowo
        powiększona o 5%. Połowa zwróconej kwoty stanowić będzie przychód gminy, a
        druga połowa trafi do budżetu państwa.

- Grzywna, kara ograniczenia lub pozbawienia wolności do lat dwóch - za
        uporczywe uchylanie się od płacenia alimentów,
        Ściganie za nie płacenie alimentów występuje na wniosek pokrzywdzonego, organu
        pomocy społecznej lub wypłacającego świadczenia rodzinne albo zaliczki
        alimentacyjne. Jeśli pokrzywdzonemu już przyznano świadczenie rodzinne bądź
        zaliczkę, ściganie odbywa się z urzędu.

Co może i musi komornik?

Komornik będzie miał obowiązek przeprowadzania dochodzenia w celu ujawnienia
        dochodów, majątku i miejsca zamieszkania dłużnika. Jeśli działania podjęte
        przez niego okażą się bezskuteczne, to na jego wniosek miejsce zamieszkania i
        pracy dłużnika sprawdzi policja. Takie dochodzenie będzie przeprowadzane
        minimum raz na pół roku. Jeśli mimo podjęcia działań przez policję i komornika
        nie zostaną ustalone dochody dłużnika ani jego majątek komornik będzie mógł
        wystąpić do sądu z wnioskiem o nakazanie dłużnikowi wyjawienia majątku.
        Zmieniono też obecne przepisy stanowiące, że wyjawienie majątku dłużnika
        następuje na wniosek wierzyciela i że to on powinien wskazać sposób egzekucji -
        poinformować komornika o dochodach, majątku, rachunkach bankowych i
        wierzytelnościach dłużnika.

Po wejściu w życie nowej ustawy komornik nie będzie związany wnioskami oraz
        informacjami wierzyciela i będzie miał większą swobodę przy ustalaniu majątku
        dłużnika i sposobu egzekucji - sam będzie też występował do sądu z wnioskiem o
        wszczęcie postępowania o wyjawienie jego majątku. Wierzyciel nie będzie, więc
        zobowiązany do wskazania sposobu egzekucji ani majątku dłużnika, z którego ma
        być ona prowadzona. Ponadto przewiduje się, że wniosek o wszczęcie egzekucji
        wierzyciel będzie mógł złożyć do komornika sądowego, który jest właściwy dla
        jego miejsca zamieszkania. Oznacza to np. samotna matka będzie mogła złożyć
        wniosek o ściąganie ojca dziecka miejscu jego zamieszkania. Ponadto
        wierzytelności zgromadzone na rachunku bankowym będą podlegać egzekucji na
        zaspokojenie alimentów w pełnej wysokości.

• monika9920 Re: do mamatoomaszka 21.06.06, 10:51
          Witam,

Gdzie znalazlas to wyjaśnienie ? tzn. to jest przedruk z kodeksu cywilnego ?

Mam jeszcze pare pytan, moze możesz mi pomoc....

"Gdy osoba zobowiązana do płacenia alimentów nie będzie wywiązywać się ze swoich

> obowiązków wobec dzieci, tłumacząc to brakiem pracy, gmina, w której mieszka,
          > będzie mogła zwrócić się do Urzędu Pracy, aby ten poinformował ją o
          > możliwościach aktywizacji zawodowej tej osoby. Jeśli okaże się, że na
          > aktywizację nie ma szansy gmina zwróci się z wnioskiem do starostwa o
          > skierowanie dłużnika do robót publicznych. "

Co to znaczy, ze gmina bedzie mogla zwrocic sie do urzedu.... ? Moj ex nie
          placi tlumaczac sie brakiem pracy, komornik przyslal mi info o tym, ze
          egzekucja jest zakonczona - dluznik niesciagalny, jakos watpie, zeby gmina sama
          z siebie chciala zaaktywizowac dluznika.... czy ja moge napisac do gminy w tej
          sprawie (zalaczajac pismo od komornika...).... czy potem gmina poinformuje mnie
          o swoich dzialaniach ?
          I jeszcze jedno o ile dobrze rozumiem, to wszelkie te kroki można podjąć tylko
          w sytuacji, gdy ex nie placi przez conajmniej 3 miesiace ani zlotowki ? (moj
          rozmyslnie wplaca ok. 50 zl miesiecznie, zebym nie mogla zlozyc wniosku do
          prokuratury o "uporczywe uchylanie sie od obowiazku alimentacyjnego")....

Aha, i jeszcze : wczesniej slyszlam, ze podobno niektore działania sa
          uzależnione od tego czy ja pobieram zaliczke alimentacyjna (jezeli tak, to
          gmina ma swoj interes, zeby cos robic), ale z twoich informacji nie wynika zeby
          to mialo znaczenie (a ja akurat zaliczki nie pobieram).

Bede wdzieczna za odpowiedz

Pozdrawiam
          Monika
          • kammik Re: do mamatoomaszka 21.06.06, 11:08
            Wplacanie po 50zl jest uporczywym uchylaniem sie od alimentacji, zwlaszcza
            jesli zobowiazany ma srodki finansowe, zeby placic calosc, badz z rozmyslem nie
            podejmuje pracy.
            • monika9920 Re: do mamatoomaszka 21.06.06, 11:19
              Jestes pewna, ze tak jest ? Ex ma zasadzone 400 zł/mies, czyli jezeli placi 50
              zł to znaczy,ze sie uchyla ? a jezeli np. płaciłby 100 zł (zdarzają sie
              takie "bogate" miesiace od czasu do czasu)to tez jest uchylanie czy nie ?

W mojej sytuacji zoobowiązany "oficjalnie" nie ma żadnych środków finansowych
              (komornik stwierdzil, ze dluznik jest "niesciagalny"),ale tez oficjalnie
              nigdzie nie pracuje... tylko jak ja to udowodnie w prokuratorze ze "z rozmyslem
              nie podejmuje pracy" ?
              Dodam, ze jest to w pelni sil 32 letni facet, oficjalnie niezatrudniony nigdzie
              od kilku lat,a zyjacy na lepiej niz dobrym poziomie, w praktyce zarabiajacy
              duze pieniadze na hadlu plytami, czesciami samochodowymi itd (z tego co mniej
              wiecej sie orientuje, bo oczywiscie dokladnie w tej kwestii to mi sie nie
              zwierza)

Z góry dzieki za odpowiedz.

Monika

kammik napisała:

> Wplacanie po 50zl jest uporczywym uchylaniem sie od alimentacji, zwlaszcza
              > jesli zobowiazany ma srodki finansowe, zeby placic calosc, badz z rozmyslem
              nie
              >
              > podejmuje pracy.
              • kammik Re: do mamatoomaszka 21.06.06, 11:37
                monika9920 napisała:

> Jestes pewna, ze tak jest ?

Tak, pytalam w prokuraturze.

> Dodam, ze jest to w pelni sil 32 letni facet, oficjalnie niezatrudniony
                nigdzie
                >
                > od kilku lat,a zyjacy na lepiej niz dobrym poziomie, w praktyce zarabiajacy
                > duze pieniadze na hadlu plytami, czesciami samochodowymi itd (z tego co mniej
                > wiecej sie orientuje, bo oczywiscie dokladnie w tej kwestii to mi sie nie
                > zwierza)

No to są znakomite argumenty dla prokuratury, o ile masz na to dowody. Złozenie
                wniosku do prokuratury nic nie kosztuje a najwyzej odmowia wszczecia
                postepowania przygotowawczego. Uchylanie sie od alimentow jest przestepstwem,
                pomoc w machlojkach finansowych majacych na celu ukrycie dochodow jest
                wspoldzialaniem. Niektorym niestety dopiero prokurator moze to uswiadomic.
                • monika9920 Re: do mamatoomaszka 21.06.06, 12:16
                  Dzieki, kammik. Chciałam jeszcze spytac czy powinnam wystapuic do prokuratury
                  zgodnej z moim miejscem zamieszkania, czy z miejscem zamiekszania ex-a ?

no i moze znasz odpowiedzi na pytania, ktore zadalam mamietoomaszka (wklejam je
                  ponizej)

"Gdy osoba zobowiązana do płacenia alimentów nie będzie wywiązywać się ze swoich

> obowiązków wobec dzieci, tłumacząc to brakiem pracy, gmina, w której mieszka,
                  > będzie mogła zwrócić się do Urzędu Pracy, aby ten poinformował ją o
                  > możliwościach aktywizacji zawodowej tej osoby. Jeśli okaże się, że na
                  > aktywizację nie ma szansy gmina zwróci się z wnioskiem do starostwa o
                  > skierowanie dłużnika do robót publicznych. "

Co to znaczy, ze gmina bedzie mogla zwrocic sie do urzedu.... ? Moj ex nie
                  placi tlumaczac sie brakiem pracy, komornik przyslal mi info o tym, ze
                  egzekucja jest zakonczona - dluznik niesciagalny, jakos watpie, zeby gmina sama
                  z siebie chciala zaaktywizowac dluznika.... czy ja moge napisac do gminy w tej
                  sprawie (zalaczajac pismo od komornika...).... czy potem gmina poinformuje mnie
                  o swoich dzialaniach ?
                  I jeszcze jedno o ile dobrze rozumiem, to wszelkie te kroki można podjąć tylko
                  w sytuacji, gdy ex nie placi przez conajmniej 3 miesiace ani zlotowki ? (moj
                  rozmyslnie wplaca ok. 50 zl miesiecznie, zebym nie mogla zlozyc wniosku do
                  prokuratury o "uporczywe uchylanie sie od obowiazku alimentacyjnego")....

Bede wdzieczna za odpowiedz

Pozdrawiam
                  Monika
                  • kammik Re: do mamatoomaszka 21.06.06, 12:20
                    Do swojej rejonowej.
                    Gmina "wkracza" jesli pobierasz zaliczke alimentacyjna.
                    • maminka_wiktorynki Re: do mamatoomaszka 21.06.06, 12:29
                      mżonki drogie Panie... MŻONKI!!!!!!
                      niestety ale w naszem kraju kochane panie nie mamy żadnych narzędzi prawnych,
                      aby dziecko dostało pieniądze jeżeli ojciec nie ma ocoty ich mu dać.
                      Ja od lat 3 nie dotałam ani grosza! Sprawa w prokuraturze jest od października
                      2003, prokuratura skierowała ją do sądu rodzinnego i czas oczekiwania na sprawę
                      to około 3 lat. Komornik sprawę o odebranie prawa jazdy sam powinien kierować,
                      jednak mój dopóki nie przefaksowałam mu stawy to nie wpadł na to, że to jego
                      obowiązek. Faks dostał jakoś w grudniu lub styczniu i od tej pory co....?
                      CIIIIIsza.
                      Nic, null, zero. Tatuś jak tylko zakład pracy dostaje pismo o zajęciu
                      wynagrodzenia to zmienia zakład pracylub na chwilę się zwalnia. I tak w koło
                      macieju.
                      Jedyny sposób to nerka. Wyciąć i sprzedać ją komuś.

Bezprawie, bezprawie i bezprawie!
                      Bo gdyby któraś z nas ukradła przysłowiową bułkę to zaraz by znalazła się w
                      areszcie lub gdziekolwiek indziej, ale w drugą stronę to NIE DZIAŁA!

a tak w ogóle to FA nie ma zamiaru wrócić nigdy?
                      • monika9920 Re: do mamatoomaszka 21.06.06, 12:46
                        Mamina wiktorynki,
                        Przede wszystkim wyrazy wspólczucia - działanie sadów i innych oragnow, ktore
                        moglyby cos pomoc rzeczywiscie wola o pomste do nieba, ale jeszcze chcialabym
                        spytac :

wg.tego co pisala mamatoomaszka (wklejam na samym dole jej tekst) to nie
                        komornik wystepuje o odebranie prawa jazdy tylko gmina dłużnika.... i to w
                        przypadku "za uniemożliwienie przeprowadzenia wywiadu środowiskowego, odmowę
                        lub uchylenia się od pracy"
                        , czy u ciebie wystapil którys z powyzszych powodów, jezeli tak to jak to
                        udowodnilas ? Sorry, ze tak sie dopytuje, ale na mojego eks-a, który wszedzie
                        jeździ samochodem bez ktorego nie potrafi zyc to bylby dobry sposob, a z tego
                        co narazie wiem (z tego tekstu mamytoomaszka) to tylko gmina moze to zrobic, i
                        rozumiem, ze dopeiro jak eks bedzie sie uchylal od pracy - do ktorej jak
                        rozumiem musza go najpierw skierowac..... wiec wydaje sie ze droga dluga i
                        naprawde nie wiem od czego zaczac (chociaz wniosek do prokuratury o uporczywe
                        uchylanie sie od obowiazku alimentacyjnego swoja droga napisze).

Pozdrawiam
                        M

"Zatrzymanie prawa jazdy - za uniemożliwienie przeprowadzenia wywiadu
                        środowiskowego, odmowę lub uchylenia się od pracy
                        Po złożeniu wniosku do prokuratury gmina dłużnika będzie też mogła wystąpić z
                        wnioskiem do starosty o zatrzymanie jego prawa jazdy. Na tej podstawie starosta
                        będzie mógł wydać decyzję o zatrzymaniu tego dokumentu. Jeśli starosta
                        zdecyduje się na zatrzymanie prawa jazdy dłużnika, jego zwrot może nastąpić na
                        wniosek gminy dłużnika, ale dopiero wtedy, gdy znikną przyczyny zatrzymania, -
                        czyli np. dłużnik podejmie pracę i opłaci alimenty.
                        • maminka_wiktorynki Re: do mamatoomaszka 21.06.06, 12:49
                          Ustawa z dnia 22 kwietnia 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników
                          alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej (Dz.U. z 2005 r. nr 86, poz. 732)
                          weszła w życie 1 czerwca 2005 r. Przepisy zawarte w rozdziale 2 tej ustawy, w
                          art. 3-6 dotyczą usprawnienia egzekucji alimentów. Zgodnie z art. 3 ust. 1
                          cytowanej ustawy - „ w przypadku bezskutecznej egzekucji świadczenia
                          alimentacyjnego komornik sądowy prowadzący postępowanie jest obowiązany do
                          poinformowania organu właściwego dłużnika o stanie egzekucji i przyczynach jej
                          bezskuteczności”. Organem właściwym dłużnika są organy samorządu gminnego,
                          czyli wójt, burmistrz, lub prezydent miasta(art.2 pkt 3 ww. ustawy).W przypadku
                          gdy egzekucja alimentów jest bezskuteczna, gmina zleci miejscowemu ośrodkowi
                          pomocy społecznej przeprowadzenie wywiadu środowiskowego u dłużnika
                          alimentacyjnego. Ten wywiad pozwoli stwierdzić w jakiej sytuacji majątkowej
                          znajduje się dłużnik i czy ma z czego zapłacić alimenty. W przypadku, gdy
                          będzie on bezrobotnym to wówczas gmina, w której mieszka - „zwraca się do
                          właściwego urzędu pracy o przedstawienie informacji o możliwościach aktywizacji
                          zawodowej dłużnika alimentacyjnego”cryingart.4 ust.2 pkt 1 cytowanej ustawy). Jeżeli
                          okaże się, że brak jest aktualnie ofert pracy wówczas gmina zwraca się „ z
                          wnioskiem do starosty o skierowanie dłużnika do prac organizowanych na zasadach
                          robót publicznych, określonych w przepisach o promocji zatrudnienia i
                          instytucjach rynku pracy”cryingatr.4 ust.2 pkt 2 ustawy jw.).Jeżeli dłużnik odmówi
                          podjęcia zaproponowanych prac, albo będzie utrudniał przeprowadzenie wywiadu
                          środowiskowego to zgodnie z art. 4 ust. 3 tej ustawy zostanie złożony wniosek
                          do prokuratury „o ściganie za przestępstwo z art. 209 par.1 K.k..” Artykuł ten
                          stanowi, że ten kto uporczywie uchyla się od wykonania ciążącego na nim
                          obowiązku opieki przez nie łożenie na utrzymanie osoby najbliższej lun innej i
                          przez to naraża ją na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych,
                          podlega grzywnie karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat
                          2. Po złożeniu wniosku do prokuratury gmina dłużnika będzie mogła
                          dodatkowo „skierować do starosty wniosek o zatrzymanie prawa jazdy /…/”. Na tej
                          podstawie starosta wydaje decyzję o zatrzymaniu tego dokumentu. Podstawa
                          prawna: art. 5 ustawy z 22 kwietnia 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników
                          alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej (Dz.U z 2005 r. nr 86, poz.732).
                          Zwrot zatrzymanego prawa jazdy dłużnika alimentacyjnego nastąpi „po
                          stwierdzeniu ustania przyczyn zatrzymania”cryingart. 5 ust.3 tej ustawy).Przyczyny
                          zatrzymania „ustaną” wtedy, gdy dłużnik podejmie proponowaną mu pracę i tym
                          samym wywiąże się z zobowiązań alimentacyjnych. Tak więc zatrzymanie prawa
                          jazdy nie będzie dotyczyło każdego dłużnika alimentacyjnego. Kwota zaległości
                          alimentacyjnych nie ma tutaj żadnego znaczenia.
                          • monika9920 Re: do maminka wiktorynki 21.06.06, 13:26
                            WIELKIE DZIEKI !!!! Bardzo mi pomoglaś !
                            Wreszcie wszystko jest jasne !!! sprawdze u komornika, czy poinformowali gminę
                            a jestem prawie calkowicie pena ze nie (na pismie do mnie nie ma zadnej
                            informacji, ze jest to tez do wiadomosci gminy, poza tym ja jestem kolejnym
                            wierzycielem - ex jest niesciagalnym dluznikiem znanym komornikowi od wielu lat
                            a z tego co wiem to zadnej pracy mu nie proponowali ani prokuratura sie o niego
                            nie upomina...)
                            Raz jeszcze dzieki i zycze wytrwalosci w walce z sadami, komornikami itd....
                            Monika2511
                            • mamatoomaszka Walczcie o swoje, badzcie dzielne 21.06.06, 14:00
                              To co wydrukowalam wzielam z Internetu po wpisaniu w GOogle "zatrzymanie prawa
                              jazdy dluznika alim." albo postepowanie wobec dluznika, albo Ustawa 732 itd.

Jasne, ze jest ciezko mimo tej ustawy, ale lzej niz bylo. Dla mnie jasne jest,
                              ze musze wszystkiego i wszystkich /komornikow, policjantow, prokuratorow, panie
                              z urzedu gminy/ dopilnowac i poganiac sama. PANSKIE OKO KANIA TUCZY!!!
                              Najzyczliwsze sa pracownice MOPS, ale my mamy prosa zaleznosc, moje dziecko
                              dostaje zaliczke. Sprawe karna zalozyl prokurator, bo znalazlam swiadkow na to,
                              ze tatus mial propozycje pracy, ale z niej nie skorzystal, bo jest na
                              utrzymaniu bogatej baby. Ja nie poszlam z tym do prokuratora tylko na policje
                              obok mnie i zlozylam doniesienie o popelnianiu przestepstwa wobec mojego
                              dziecka w postaci uporczywego uchylania sie od alimentacji czym ojciec naraza
                              dziecko na niezaspokojenie podstawowych potrzeb zyciowych. to jest art. 209 KK,
                              trzeba spelniac wszystkie warunki wymienione w tym artykule, zeby prokurator
                              zaskoczyl i oskarzyl tatusia. Jesi nie placi, a dziecko zyje w dostatku, to
                              klapa. Podstawowe potzreby mozna rozumiec roznie, dla jednych to chleb dla
                              innych platne zajecia z jezykow czy fortepianu, bo dziecko jest zdolne. Nam sie
                              udalo, ale jak mowie dzieki temu, ze tatus mial nieostroznosc nie podjac
                              oferowanej mu pracy i ja przypadkowo sie o tym dowiedzialam , a dyrektor tej
                              firmy zgodzil sie to zeznac na policji, gdzie z tym poszlam. Moje dziecko jest
                              chorowite /ale to dotyczy wielu dzieci - tu na szczescie/ wiec mozna uderzac w
                              choroby, jakie to potrzeby wobec chorowitosci dziecka nie byly zaspakajane.
                              Zycze powodzenia.
                          • maminka_wiktorynki Re: do mamatoomaszka 22.06.06, 14:09
                            no i dziś się okazało, że pomimo faksowania im ustawy, to pismo do gminy o
                            zajęcie się dłużnikiem... zostanie wysłane jutro...smile Tylko pół roku. Komornik
                            ekspresowy. Nawet nie mam siły ani natchnienia bujać się po izbach komorniczych
                            i pisania skarb i zażaleń. bo po co? skoro i tak to przeczytają za pół roku.
                            • monika9920 Re: do mamatoomaszka 22.06.06, 14:28
                              A mi komornik powiedzial, ze w sytuacji kiedy nie pobieram zaliczki
                              alimentacyjnej to komornik nie ma obowiązku przesyłania info do gminy, ale mogę
                              to zrobić ja sama - przesłać informację o dłużnku bezpośrednio do Ośrodka
                              Pomocy Społecznej właściwej miejscu zamieszkania dłużnika. Po otrzymaniu tego
                              pisma OPS powinien zrobić wywiad środowiskowy, aaktywizowac do pracy itd....
                              zobaczymy czy cos zacznie sie dziac, aha i jeszcze komornik potwierdzil
                              informacje z forum , ze do prokuratury można napisac nawet jezeli ex wplaca
                              jakies grosze co miesiac
                              Pozdrawiam
                              Monika
                              • maminka_wiktorynki Re: do mamatoomaszka 22.06.06, 14:32
                                jeżeli egzekucja jest bezskuteczna to jego obowiązek a nie Twój. w ustawie którą
                                wcześnie przytoczyłam jest tak dokładnie napisane.
                                KK
                                • monika9920 Re: do mamatoomaszka 22.06.06, 14:39
                                  Ten Komornik stwierdzil ze to jest ustawa " o postepowaniu wobec dłużników
                                  alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej" - i ze z tego wynika ze jak nie
                                  pobieram zaliczki to komornik nic nie musi .... i nie sadze, ze sie z
                                  komornikiem wykloce o interpretacje przepisow.... mysle, ze jak panstwo wyplaca
                                  zaliczke alimentacyjna to komornik czy gmina predzej podejmie jakies dzialanie
                                  a tak to trzebasie samemu o wszystko dobijac po instytucjach, Jutro pokseruje
                                  wyrok sadowy i pisma od komornika i calosc wysylam do OPS - zobaczymy czy
                                  bedzie jakis odzew......
                                  M
                                  • mamatoomaszka Re: do mamatoomaszka 22.06.06, 15:36
                                    Oczywiscie, ze lepsza jest sytuacja, kiedy placona jest zaliczka. bo wowczas
                                    gmina chce odzyskac zalozona sume. Ale z ustawy wynika, ze i w innych
                                    sytuacjach jest ona stosowana, ja tak to odczytuje. Choc moze sie myle, mozecie
                                    o to zapytac prawnika, dyzuruje w MOPS-ach, ja mam wizyte jutro, wiec o to dla
                                    Was zapytam poza moimi pytaniami o nasze sprawy i napisze Wam. Pozdrawiam.
                                    • monika9920 Re: do mamatoomaszka 22.06.06, 15:43
                                      Dziekuje i życze samych dobrych informacji dla ciebie jutro.
                                      Pozdrawiam
                                      Monika
                                  • maminka_wiktorynki Re: do mamatoomaszka 22.06.06, 20:01
                                    to się dopiero bnazywa czytanie między wersami. to nie kwestia interpretacji
                                    tylko tego, ze w jednym kodeksie zostały uregulowane zasady alimentów i
                                    zaliczek. a to, ze jedno powinno wynikać z drugiego to już wybitnie dowolne
                                    czytanie przepisów. Skoro jak byk jest napisane, że to komornik ma składać, bez
                                    żadnego 'lecz, ale itp' w nawiasie to znaczy się że to on ma to robic, bo w
                                    innym przypadku powinien być osobny kodeks... jeju! żenada! nawet poleconego mu
                                    się nie chce wysłać.
                                    KK
                                    • mamatoomaszka Re: do mamatoomaszka 23.06.06, 12:12
                                      Wrocilam od prawnika, bylo milo.

Moja sprawe dot. wniosku o zatrzymanie prawa jazdy mam zglosic do komornika,
                                      ktory sie ta sprawa zajmuje od lat, prawdopodobnie on ja dalej przekaze do
                                      Urzedu .

W sprawie Ustawy 732 mialam racje : postepowanie wobec dluznika alimentacyjnego
                                      dotyczy nie tylko tych rodzin , gdzie przyznzna jest zaliczka, a wszystkich ,
                                      ktorzy maja klopoty z otrzymywaniem alimentacji i moga w swietle ustawy
                                      korzystac z pomocy wladz.
                                      • ojczulek8 Re: do mamatoomaszka 24.06.06, 11:31
                                        Nie otrzymujemy zaliczki , bo jesteśmy małżeństwem . Komornik powiedział , że w
                                        tej sytuacji mamy iść od razu do urzędu ( aby wnieść o zatrzymanie prawka ) . "
                                        Tatuś " mieszka w Angli , a my mamy podać jego adres ??? Napisałem do Rzecznika
                                        praw dziecka - odpisał , że aby uzyskać adres za granicą , powinnismy wystapić o
                                        to do sądu okręgowego . Powolutku doprowadzę sprawe do końca . Sam jestem ojcem
                                        i uważam , że alimenty na dziecko są święte .
    • monika9920 Re: Postepowanie wobec dluznika alimentacyjnego-p 23.06.06, 13:17
      Dzieki, ze sie spytalas - z tego wynika, ze albo komornik nie rozumie
      przepisów, albo po prostu olewa..... rece opadaja..... dobrze, ze mamy to
      forum, bo jak sie nie jest prawnikiem, albo nie ma kupy kasy na prawnikow to
      nie bardzo mozna sie w tym wszystkim polapac......kazda instytucja mowi co
      innego - byle tylko przerzucic odpowiedzialnosc na jakas inna.
      Pozdrawiam
      Monika
      • mamatoomaszka Re: Postepowanie wobec dluznika alimentacyjnego-p 24.06.06, 08:42
        Moniko, nie wiem skad jestes, ale moze i u Ciebie sa przyzwoite porady
        bezplatne w MOPS, w jakis organizacjach pozarzadowych, przy Wydziale prawa
        Uniwersytetu /to sie nazywa Klinika Prawa/ lub jeszcze gdzies indziej. W moich
        okolicach jest z tym b.dobrze i wczoraj prawnik sam mi mowil, ze pisze klientom
        skargi na komornikow, ktorzy nadal sa czesto opieszali, przyznal tez, ze ja mam
        szczescie di komornika, znaczy to, ze to nadal zadkosc, ale mysle, ze Ustawa
        &#@ obliguje komornikow i innych w znacznym stopniu, bo sprawa polega na tym,
        ze jesli jest w jakiejs dziedzinie zycia ustawa sejmowa a nie jakies tam
        przepisy, to ona powoduje koniecznosc postepowania wobec jej zalecen i karanie
        winnych jej naruszania lub nieprzestrzegania. Zycze powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka