bb12 21.07.06, 19:15 Jestem z mężem w separacji[sądowa] .Zmarł mój teść .Czy mogę otrzymać pieniądze z PZU [grupowe ubezpieczenie na życie]z tytułu śmierci teścia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna-walencja Re: śmierć teścia 21.07.06, 19:34 zmartwie cie - nie, nie masz prawa do tych pieniedzy, chyba ze tesc zostawil testament i jestes w nim wymieniona. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: śmierć teścia 21.07.06, 19:53 Oczywiście,że tak jeśli to twoje ubezpieczenie grupowe. Testament nie ma tu nic do rzeczy. Ubezpieczenie grupowe PZU wymienia zdarzenia podlegające wypłacie świadczen. Musisz tylko przedstawić akt zgonu.Odpis z urzedu 20 zł. Iza Odpowiedz Link Zgłoś
bb12 Re: śmierć teścia 21.07.06, 20:26 To moje ubezpieczenie grupowe . Więc jak? Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: śmierć teścia 21.07.06, 20:42 Jeśli obejmuje zdarzenie typu:śmierć teścia - to tak. I ani testament ani separacja nie ma tu nic do rzeczy. Pozdrawiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: śmierć teścia 22.07.06, 08:00 iziula1 napisała: > Jeśli obejmuje zdarzenie typu:śmierć teścia - to tak. > I ani testament ani separacja nie ma tu nic do rzeczy. ale jeśli jest w separacji - to on formalnie teściem przestał być? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka3613 Re: śmierć teścia 21.07.06, 23:04 Niedawno zmarła moja mama i bratowa była w PZU pytać o wypłatę ubezpieczenia a miała takie samo jak Ty. Owszem, dostała pieniążki ale przedtem musiała przedstawić aktualny akt małżeństwa z moim bratem. Nie wiem jak jest w przypadku separacji ale wiem, że gdyby była po rozwodzie to nie otrzymałaby nic. Pozdrawiam agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
krokre Re: śmierć teścia 22.07.06, 21:39 separacja to nie rozwód więc powinnaś dostać kasę Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: śmierć teścia 23.07.06, 21:52 k.zborzecki napisał: > Jesteś wrednie pazerna. Oczywiście! Ja też jestem pazerna. Ubezpieczyłam się w zbiorówce nie po to aby CHARYTATYWNIE odprowadzac 50zł miesięcznie, ale aby otrzymać wypłate świadczeń na wypadek ujęty ubezpieczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
bb12 Re: śmierć teścia 28.07.06, 11:40 Wszystko zależy od typu ubezpiecznia ! Dostanę odszkodowanie,20%uposażenia,chyba 1200zł . Byłam dzisiaj w naszym PZU ,miła pani wszystko sprawdziła i mimo separacji dostanę. Piszę więc do USC ,żeby mi przysłali akt zawarcia związku małżeńskiego . Na załatwienie sprawy mam aż 3 lata !!! A propos pazerności ,układy z teściem miałam bardzo dobre [to syn miał złe ]. Moi teściowie zawsze byli ok . Niczego przecież z rodziny męża nie biorę, tylko z PZU ,na które płacę regularnie od wielu lat składki .Zresztą oni i tak wspomagali mnie finansowo . Moje córki bardzo preżyły śmierć dziadka ,szczególnie 17 -latka . Odpowiedz Link Zgłoś
bb12 Re: śmierć teścia 08.09.06, 19:14 Zapracowana byłam ostatnio bardzo i dopiero dzisiaj byłam w PZU z aktami [zgonu ,małżeństwa i wnioskiem ]i otrzymałam 1600 zł . Dla mnie to duża sumka . A myślałam ,że nic się nie należy . Dostanę jeszcze pieniądze z kasy pośmiertnej [mamy takową przy kasie zapomogowo- pożyczkowej ]. Odpowiedz Link Zgłoś