Dodaj do ulubionych

prosze o pomoc

06.09.06, 22:56
Nie znam sie na przepisach - pomozcie.
czy jesli ojciec nie płaci alimentów, dzieci dostana jakieś pieniądze?
Fundusz alimentacyjny? MOPS? (Matka pracuje, zarabia - pełny etat w szkole! -
800 zł, w domu dwoje dzieci uczacych sie i dorosła corka bezrobotna).
Obserwuj wątek
    • megan26 Re: prosze o pomoc 07.09.06, 09:06
      napewno dostaniesz zasiłki rodzinne jeżeli udasz się do komornika i zostanie
      wszczęta egzekucja i jeżeli nie będą mieli z czego ściągnąć alimentów bo np on
      nie pracuje to musisz dokumenty od komornika i wyrok sądu i w sprawie slimentów
      zanieśc do mopsu i zostanie ci przydzielony zasiłe z tytułu samotnego
      wychowywania dziecka cyba teraz jest to 217 zł na każde dziecko bo z tego co
      widzę dochód na osobe w rodzinie nie przekracza 504 zł. ale jak już to
      załatwisz możesz się starać zaskarżyć o alimenty jego rodziców lub rodzeństwo.
      pozdrawiam
      • megan26 Re: prosze o pomoc 07.09.06, 09:15
        sory poprawiam się dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka to 170 zł a
        nie 217 sory za błąd
        • mama_ameleczki Re: prosze o pomoc 08.09.06, 19:41
          w takij sytuacji nie nalezy sie dodatek dla samotnej matki tylko zaliczka
          alimentacyja( jezeli masz wyrok o alimenty i zgłosilaś do komornika ze ojcie
          sie nie wywiazuje)
          • mamatoomaszka Re: prosze o pomoc 08.09.06, 20:35
            Zaliczka alimentacyjna /200-300zl./ na dziecko przysluguje tym niepelnym
            rodzinom, gdzie dochod na osobe nie przekracza 504 zl. miesiecznie, a egzekucja
            jest bezskuteczna. Zaliczka jest wyplacana za posrednictwem OPS, a nastepnie
            podlega zwrotowi przez ojca-alimenciarza z procentami. Biegnij jak najszybciej
            do OPS/MOPS u siebie, bo wlasnie jest czas na zalatwianie tych formalnosci,
            jesli oczywiscie tak jak pisze Mama Ameleczki masz wyrok przysadzajacy
            alimenty, a egzekucja jest bezskuteczna /u komornika/, tzn. nie wyegzekwowano
            alimentow z ostatnich 3 miesiecy.
            • nangaparbat3 Bardzo dziekuję! 08.09.06, 20:56
              To nawet nie chodzi o mnie (ja mam jedno dziecko i ojciec płaci, spóźnia się,
              ale płaci), tylko o moją znajomą. Ona mi sie bardzo żaliła, ze od kiedy zaczęła
              pracować, ma mniej pieniedzy niz dotąd.
              Pojadę do niej z informacjami od Was i zobaczymy, co wlasciwie jest grane.
              Jeszcze raz dziekuje i serdecznie pozdrawiam
              \N.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka