Dodaj do ulubionych

Pytanie o ZUS

08.11.06, 10:46
Witam Samodzielne Mamy. Mam pewien problem. Jestem w 7 miesiacu ciązy zostałam sama na samym poczatku ciązy. Chciałam Wam opisać moją sytuację. Do końca marca miałam pracowałam w prywatnej firmie. Od poczatku kwietnia za namową mojego partnera(ojca dziecka) założyłam firmę na siebie, zrezygnowałam z etatu. Ona zajmował sie firmą, miał wszystko opłacać itp. Rozstalismy sie na poczatku lipca, po wielu awanturach, rękoczynach miałam dość. Zostałam sama bez środków do zycia. Umówilismy sie, że mnie zarejestruje u siebie moja firmę zamknie i wszystko bedzie ok. Od sierpnia zostałam zatrudniona przez mojego znajomego na pełen etat. We wrzesniu sama zamknełam działalność. I tu okazało sie, że składki do ZUS wpłyneły tylko za 1 miesiąc. Ponieważ miałam podpisana umowę o prace nakładcza za działalność powinny byc opłacone składki zdrowotne, za prace nakładcza były regularnie odprowadzane składki. Teraz chce iść na zwolnienie i boje sie, że ZUS nie wypłaci mi świadczenia za to, że "dawca spermy" nie płacił tych składek, chociaż mnie bardzo zapewniał, że wszystko jest ok. I co mam teraz zrobić? Nie mam pieniedzy, żeby zapłacic ZUS-owi jestem załamana, zostanę kompletnie bez środków do zycia jak urodzę, teraz jeszcze pracowałam i zarabiałam, ale jest juz mi za ciężko. Poradźcie mi co zrobić.
Obserwuj wątek
    • redtower Re: Pytanie o ZUS 08.11.06, 10:53
      Jeżeli jesteś zatrudniona o umowę o pracęZUS nei ma prawa nie wypłacić
      pieniędzy za zwolnienie. Składki które są zaległe mozę ewentualnie ściągać od
      Ciebie w ramach zajęcia pensji (jezeli to była twoja dizałąlność, jeżeli nie
      była twoja to będzie ściągał pieniadze od tego na kogo była firma). DObrze żę
      zamknęłaś firmę na siebie bo musiałabyś przez to że jesteś zatrudniona płącić
      całą składkę łącznie z emerytalną za swoją działalność smile
      • redtower Re: Pytanie o ZUS 08.11.06, 10:55
        Poza tym pamiętam, że kiedyś ktoś chyba na tym forum podawał adres strony, na
        której było forum pracowników ZUS-u smile
    • glapa30 Re: Pytanie o ZUS 08.11.06, 12:32
      Dziekuje troche mnie to podtrzymało na duchu, bo powiem szczerze nie spie po nocach tylko rozmyslam jak to bedzie jak zostane bez macierzyńskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka