22.01.07, 19:32
Mam problem chce zloyc pozew o alimenty i nie wiem jaka kwote uwzglednic
myslalam 600zl z tym ze ojciec mojego dziecka jest bezrobotny bez prawa do
zasilku i w dodatku jest zonaty i ma syna.W tym wypadku ile moze mi sad
przyznac alimentow?
Obserwuj wątek
    • chalsia Re: alimenty 22.01.07, 19:41
      w jakim wieku masz dziecko oraz jakie są koszty jego utrzymania ?
      • beatri6 Re: alimenty 23.01.07, 11:56
        Moja coreczka ma 7 miesiecy i nie moge sie zebrac zeby zlozyc te ''cholerne''
        alimenty.
    • nieide jeżeli jest żonaty to lepiej... 23.01.07, 12:21
      ... przy tych innych jego "parametrach" (tzn. bezrobotny, bez prawa do zasiłku),
      bo możesz żądać alimentów na dziecko od jego żony. Także od jego innej rodziny
      (np. od rodziców).
      • beatri6 Re: jeżeli jest żonaty to lepiej... 23.01.07, 15:16
        z tym ze jego zona tez nie pracuje o a rodzice na rencie...
      • mlodytatus Re: jeżeli jest żonaty to lepiej... 23.01.07, 15:27
        powaznie???? jego nowa zona musi dla twojego dziecka i jej rodzice tez?nie zle
        nie zle
        • nieide nikt jeszcze nie napisał, że nowa. 23.01.07, 15:34
          Z postu autorki wątku wywnioskowałem, że ma dziecko z facetem, który już
          wcześniej był żonaty, czyli chodzi o "starą" żonę. Ale zgadza się - "nowa" żona
          też może być pozwana. No i rodzice. Nie wiem czy rodzeństwo, jako najbliższa
          rodzina również, ale chyba nie.
    • iwoonach2 Re: alimenty 23.01.07, 16:09
      dostaniesz najezyej 300zl
      • beatri6 Re: alimenty 24.01.07, 10:50
        to i to dobre 300zl i plus zasilek samotnej matki chyba 170zl a ja obecnie
        jeszcze jestem na wychowawczym i dostaje 480zl z rodzinnym.Dziekuje za
        informacje.Pozdrawiam wszystkich.
        • gosik422 Re: alimenty 24.01.07, 17:15
          witam!Mysle,ze sad przyzna Ci 300 zl,bo tyle mozesz dostac od"panstwa"jezeli on
          nie bedzie placil!Gdyby jednak Twoj ex placil ta kwote to nie dostaniesz nic
          wiecej!Zaliczke alimentacyjna otrzymuje sie wylacznie przy braku alimentow od
          tatusia!
    • mammunita Re: alimenty 27.01.07, 23:20
      Witam bylam w podobnej sytuacji, napisz 600 zawsze to lepiej uwzglednic wyzsza
      kwote w pozwie, chociaz na pewno tyle nie dostaniesz. Sad wezmie pod uwage to
      czy pracujesz i ile zarabiasz. Zalezy tez jakie mas koszty utrzymania, ja
      mieszkam z rodzicami, pracuje i dostalam 330, ale zalezy tez od miejscowosci.
      Samotnej matki nie dostaniesz, przepisy sie zmienily i teraz dostaja tylko te
      kobiety na dzieko, gdy ojciec jest nieznany lub nie zyje.
    • nieistotne74 Re: alimenty 28.01.07, 06:46
      Nie wierzę, że siedmiomiesieczne dziecko generuje koszty w wysokosci 1200 zł/m-c
      jesli jej matka jest na zasiłku wychowawczym... wiesz ja pracuje, zarabiam
      średnią krajową i moja 10 letnia córka "kosztuje " ok 1400 zł miesięcznie,która
      choruje , korzysta z płatnych zajęć pozalekcyjnych, uprawia sporty, chodzi do
      kina, czyta prasę młodzieżowa, kupuje książki, modne ciuchy, kosmetyki dla
      młodzieży itp.
      Nie dziwią się, że na forum panuje stereotyp krwiopijczej samotnej matki.
      Dziewczyny zapominacie, że alimenty to część wkładu finasowego na bieżące
      potrzeby naszych dzieci od ich ojców.... a nie arsenał którym walczycie ze swoim
      byłym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka