Dodaj do ulubionych

Co robicie dla siebie?

25.02.07, 22:46
Jakie sobie robicie przyjemności, prezenty, żeby całkiem nie zwariować?
Wiadomo, że takie "coś dla siebie" pozwala być lepszą matką i czyni codzienny
kierat znośniejszym.
Bo ja na przykład do kina chodzę rzadko (nie bardzo jest z kim dzieci
zostawić), znajomych prawie nie widuję (powykruszali się), ciuchów nie kupuję
(bo kasy szkoda), sportów nie uprawiam (bo nie mam kiedy), książek od dawna
nie czytam (bo po dwóch stronach zasypiam).
Chciałabym zrobić sobie jakąś przyjemność, a nie wiem, co by mi się podobało.
Macie tak? Złapałam się na tym, że dla relaksu gotuję - nie na codzień, bo
dzieci stołują się w szkole i w przedszkolu, a zresztą zwykły obiad to nie
taka frajda jak jakiś frykas okropnie trudny i szalenie wyszukany. Poza tym
trzeba potem zjeść i znowu utyć...
Jak to jest z Wami?
Obserwuj wątek
    • pepsi80 Re: Co robicie dla siebie? 26.02.07, 09:10
      jak do tej pory jedyną moja rozrywka była kąpiel w wannie wypełnionej pianą gdy
      młody usnął..przerwana po jakis 4 minutach od wejścia do wody bo synuś
      postanowił sie obudzić..zanim go uśpiłam na nowo woda już była lodowata...smile
      myślę sobie, że naprawdę fajnym pomysłem byłyby jakieś zorganiowane spotkania
      samodzielnych mam, jakieś wypady do kina(w czasie gdy np eks się zajmuje
      dzieckiem)czy jakis dobry obiadek z dobrym winkiemsmileja jestem z krakowa-tutaj
      jest się gdzie zrelaksować..

gg4975740
    • chusteczka1272 Re: Co robicie dla siebie? 26.02.07, 09:20
      a ja byłam wczoraj z moim dzieckiem w figlolandzie, wyszalałam się chyba za
      wszystkie czasy...i pewnie nawet lepiej się bawiłam niż moje dziecko hehe
      potem zjedliśmy po ogromnych ciachach...każdy swoim ulubionym oczywiście, mały
      padł po takim dniu jak nieżywy...a ja miałam calutki wieczór dla siebie, był
      czas na kąpiel pełną piany, na lampkę wina, na maseczkę...i ulubioną muzykę...

a dziś myślę tylko o tym, by jaknajszybciej wyjśc z pracy szybciutko kupić mu
      obiecanego już od kilku dni supermana i biec do niego by zobaczyć jego
      uchachaną buźkę...
    • monaxa Re: Co robicie dla siebie? 26.02.07, 09:31
      Witam.
      Jak zauważyła chusteczka ja też mam takie "coś", że najpierw mysle o
      przyjemnościach dla swojego synka.
      U mnie ostatnio też nie jest dobrze z przyjemnosciami, na niektore poprostu brak
      czasu, pieniędzy lub chęci. Ja jak mam problemy to tylko potrafię sie dołować i
      wtedy wydaje mi sie że nic nie ma sensu, więc tak sobie myślę, że już dawno nie
      zrobiłam nic dla siebie, zauważyłam tylko że przytyłam i chyba będę musiała
      zrezygnować na jakiś czas z zjedzenia a to jest moja jedyna osobista przyjemność
      sad((.
      Ale powiem Wam, że pomimo wszystko największa przyjemność sprawia mi zachwyt w
      oczach mojego dziecka, radość i śmiech gdy mu sprawię jakąś przyjemna niespodziankę.
      Pozdrawiam serdecznie wszystkie Samodzielne!
      • chusteczka1272 Re: Co robicie dla siebie? 26.02.07, 09:40
        monaxa napisała:

> Ale powiem Wam, że pomimo wszystko największa przyjemność sprawia mi zachwyt w
        > oczach mojego dziecka, radość i śmiech gdy mu sprawię jakąś przyjemna
        niespodziankę.

zgadza się, odkąd dowiedziałam sie, że jestem w ciąży, ZAWSZE idąc na zakupy
        dla siebie wychodzę ze sklepu obładowana zakupami dla mojego synka, moje
        najszczęśliwsze chwile to te gdy razem sie świetnie bawimy, pewnie że czasem
        mam dosyć, że chciałabym pobyć sama, wreszcie odpocząć, najzwyczajniej w
        świecie pomyśleć, tylko, że zaraz potem pojawia się poczucie winy...
        więc może to właśnie dziecko jest naszym największym skarbem, może to właśnie
        ono daje nam najwięcej radości, może to ono jest dla nas samych...nie jakieś
        tam kąpiele, maseczki, kino czy książka, może to właśnie dziecko daje nam
        najwięcej siły, radości...
        ale czy to cos złego?
        • kati78 Re: Co robicie dla siebie? 26.02.07, 09:57
          więc może to właśnie dziecko jest naszym największym skarbem, może to właśnie
          > ono daje nam najwięcej radości, może to ono jest dla nas samych...nie jakieś
          > tam kąpiele, maseczki, kino czy książka, może to właśnie dziecko daje nam
          > najwięcej siły, radości...
          > ale czy to cos złego?

Ja wiem, że na pewno dziecko jest naszym największym skarbem i wiem, że mój
          synek jest moją radością i moim życiem. Ale z drugiej strony wiem, że powinnam
          chcieć coś tylko dla siebie - po to, by mały nie odczuł za jakiś czas, że tylko
          on daje mi radość i nic innego. Nie umiem tego dokładnie wyrazić, mam nadzieję,
          że zrozumiecie o co mi chodzi. Chodzi o to, by nie obarczać tego małego
          człowieka tak dużą odpowiedzialnością. Że tylko ty i nikt i nic więcej. problem
          w tym, że ja jestem w sumie od długiego czasu w dołku i nie chcę sobie sprawiać
          innych przyjemności, często czuję że mi się nie należy. A jak ostatnio
          koleżanka zrobiła spotkanie na kilka osób i kazała mi obiecać, ze przyjdę to
          jechałam do niej ze łzami w oczach. No i czułam sie tam jak piąte koło u wozu,
          i postarałam się szybko wyjść.
          Pogmatwany ten mój post - ale cały czas mam mętlik w głowie.
          Pozdrawiam
          Kasia mama Jacka
          • juliana03 Re: Co robicie dla siebie? 26.02.07, 21:51
            Mi tez brakuje tego "czegos", a moze "kogos", ale boje sie to napisac.
    • anetina Re: Co robicie dla siebie? 26.02.07, 11:28
      to ja też jestem inna
      zawsze najpierw Mały jest na pierwszym miejscu

zawsze najpierw jemu jest coś kupowane
      a póxniej dopiero mi

nawet jak mieliśmy gdzieś wyjść z M., to wychodziliśmy w trójkę
      nie lubię do tej pory wychodzić bez Małego
      i tak ogólnie niedużo czasu przebywamy ze sobą
      więc jeszcze miałabym to mu zabierać !?

chociaż jedno robimy teraz dla siebie - chodzimy na kurs tańca z M.
      ale to jest raz w tygodniu
      tak że zdążamy wrócić, aby jeszcze uśpić Małego - w tym dniu wyjątkowo idzie
      spać o 21
    • a.l.o.e.s Re: Co robicie dla siebie? 26.02.07, 12:57
      Dla siebie studiuję.W pewnym momencie zaczęłam studia podyplomowe,nie związane
      z moim zawodem,za to związane z moimi zainteresowaniami.Jestem w tej chwili na
      4 - ostatnim semestrze.Zjęcia odbywają się w weekendy,raz na miesiąc.Czas,kiedy
      jestem na uczelni lub kiedy przygotowuję się do zajęć,czy tak jak w tym
      semestrze,piszę pracę,jest całkowicie mój.Taki mój mały kawałek
      świata,całkowicie niezależny od tego związanego z życiem codziennym i
      całkowicie od niego różny.Poza tym,spotykam się z przyjaciółmi,czasem jakieś
      kino,częściej jakaś restauracyjka z pysznym'co nieco'.Aha, i filmy nakręcone na
      podstawie powieści Jane Austen w oryginalnej wersji językowej.Mam wszystkie na
      DVD i gdybym miała czas,oglądałabym je codziennie,a tak tylko od czasu do
      czasu.I jeszcze koncerty,recitale,musicale...i to jest wogóle czad,bo to jest
      nie tylko mój czas,ale to jest też mój bardzo wyjątkowy czas z córką,która
      pomimo młodego wieku podziela moje niektóre gusty muzyczne.
    • kilowisni Re: Co robicie dla siebie? 26.02.07, 13:13
      Ostatnio dla siebie jedynie spię)))), reszta zwykle z małą.i znajomi, i wypady
      gdzies .kiedy bedzie cieplej napewno dla siebie bede jezdzic motocyklem bo to
      moje hobby, jakis dalszy wypad.poogladanie swiata.
    • mamaice Re: Co robicie dla siebie? 26.02.07, 23:52
      Na pierwszym miejscu zachcianki synka , caly dzien dostosowuje do niego jak go
      poloze spac to wtedy ja zaczynam buszowac w lazience wink Co drugi weekend jak
      jest u ojca wtedy moge sie wyspac ! Wstaje o ktorej chce robie ulubiona kawe i
      zagldam do laptopa ,wtedy mam czas dla siebie ale i i tak ostatnio siedze w
      domu ?!? Moze cos nie tak ze mna .......
      W niedziele synek wraca o 18 wiec od 16 czas spedzony na wyczekiwaniu kiedy
      ujrze jego pysiaczka i to tak w kolko..... nic specjalnego sie nie dzieje u
      mnie aaaa + jakies maseczki ostatnio
    • martina.15 Re: Co robicie dla siebie? 28.02.07, 21:51
      jade do ukochanego do Wroclawia. przy nim odpoczywam, uspokajam sie i laduje
      akumulatory.

a tak... kupuje sobie ksiazki. rzadko jakis tani kosmetyk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka