05.03.08, 22:42
mojemu synkowi przyznano żlobek. na miejscu dowiedzialam sie, ze od dzis
obowiazują nowe przepisy dotyczące opłat za żłobek i jako samotne matki (czyli
z niższą opłatą za żlobek) uznaje sie rozwódki, wdowy, kobiety pod opieką
mopsu i ewentualnie, w ostateczności osoby z wyrokiem alimentacyjnym. uznali,z
e pozostałe osoby stać na płącenie pełnej kwoty. ja z ojcem mojego syna
załatwiliśmy sprawę polubownie i on płaci mi alimenty bez wyroku, ale teraz
juz załatwimy to formalnie. czy tak jest w całej polsce, czy tylko szczecin
zaszalał? smile
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: żłobek 05.03.08, 23:04
      jestem ze Szczecina

a powiedziano Ci co to za przepisy,gdzie są zapisane? Na co się
      powołano ?
      • takajataka1 Re: żłobek 06.03.08, 09:33
        pani pokazała mi jakiś dokument, który właśnie wczoraj do niej trafił. zmienił
        sie także proces rekrutacji. teraz nie ma jednej wspólnej komisji, a wnioski
        rozpatrywane są w każdym żłobku osobno. pełna cena to ok. 250 zł, dla samotnych
        matek opłata wynosiła ok. 124 zł
        • guderianka Re: żłobek 06.03.08, 09:38
          A nie wiesz czy to było z Urzędu Gminy czy z Kuratorium ?
          • takajataka1 Re: żłobek 06.03.08, 10:08
            no właśnie niestety nie wiem. taki znaleźli sposób na związku żyjące bez ślubu a
            korzystające z ulgi dla samotnych matek. jak dla mnie to zupełny bezsens.
            • guderianka Re: żłobek 06.03.08, 10:23
              W jednym przypadku niesprawiedliwie -w innym sprawiedliwie
              Jeśli para mieszka pod jednym dachem i nie mają ślubu, a matka
              podaje się za samotną matkę i korzysta z ulg-to nie jest to fair.
              • takajataka1 Re: żłobek 06.03.08, 11:08
                wydaje mi sie, ze lepszym rozwiazaniem byłoby, gdyby posprawdzano meldunki albo
                sprawdzono sytuację domową odwiedzając miejsce zamieszkania dziecka. oczywiscie
                dobrowolnie. jeśli matka chce korzystać ze zniżki, powinna wyrazić zgode. jeśli
                nie chce sie zgodzic niech płaci cała cenę.
                • madziulec Re: żłobek 06.03.08, 11:14
                  Znasz kogos kto nei chce korzystac ze znizki??
                  Idiota chyba bylby...
                  • takajataka1 Re: żłobek 06.03.08, 11:33
                    to powinien sie zgodzić na wizytę w miejscu zamieszkania. niezapowiedzianą. to
                    powinno załatwić sprawę smile
                    • madziulec Re: żłobek 06.03.08, 11:56
                      A kto myslisz ma czas odwiedzac i sprawdzac czy mieszkasz w miejscu
                      zameldowania?
                      Teraz zobacz - zameldowania!! Nie zamieszkania. Bo powinno byc brane
                      pod uwage miejsce zameldowania, gdyz do dzieci doplaca gmina, a
                      gmina to mieszkancy, mieszkancy czyli podatki, a podatki biora sie
                      wlasnie m.in. z osob zameldowanych nie zamieszkalych (te zamieszkale
                      odprowadzaja podatki w miejscu swojego zamieszkania).

No wiec.. Wali sie wszystko.
                      Zapraszam wszystkich do zlobkow w miejscu swojego zameldowania.
                      Oj, warszawskie zlobki opustoszeja jak nic.
                      • takajataka1 Re: żłobek 06.03.08, 12:19
                        wydaje mi sie to być rozsądniejsze niz przepisy każące mi sądzić sie z ojcem
                        mojego dziecka. dogadaliśmy sie między sobą i po co obciążając system
                        sądowniczy? to pomysł, jak każdy inny, wiec po co to wzburzenie madziulec? smile
                        • madziulec Re: żłobek 06.03.08, 12:21
                          To nei wzburzenie.
                          To tylko stwierdzenie.

Stwierdzenie, ze tak naprawde jesli chcesz czegos ZADAC od gminy, w
                          ktorej zamieszkujesz - zamelduj sie tam, bo wtedy dajesz cos od
                          siebie.
                          nie dajesz - gmina Ciebie ma gdzies i jest to normalne i nei ma
                          wobec Ciebie obowiazkow, co tez jest normalne.
                          • takajataka1 Re: żłobek 06.03.08, 12:29
                            ja i mój syn jesteśmy zameldowani tam gdzie powinniśmy, żłobek jest w moim
                            rejonie. mieszkam z małym sama. więc jesli chodzi o mnie wszystko jest w
                            porządku. do tego pracuje od wielu lat i płace podatki smile nie korzystam z pomocy
                            mopsu. nie kombinuje i żyję uczciwie. nie widze powodu,zeby karano mnie za to,
                            ze dogadałam sie z facetem, z którym łaczyło mnie na tyle wiele, ze
                            zdecydowaliśmy sie mieć dziecko.
                            ale ty szybko odpisujesz.. smile
                            • madziulec Re: żłobek 06.03.08, 12:49
                              No to widzisz.
                              skro taka korrekt jestes to wynika z tego, ze powinnas miec
                              przyznane aliemnty.
                              nie masz ich przyznanych to dla panstwa oznacza, ze kombinujesz.
                              Dla mnei to obojetne jak sie dogadujesz - czy masz wyrok czy nie.
                              Twoj problem.
                              ALe rzeczywiscie - brak wyroku na alimenty moze oznaczac
                              kombinowanie i sie nie dziwie, ze instytucja panstwowe, ktore
                              doplacaja do nas chca zapobiec wykorzystywaniu..

(czytnik rss wink wiesz co to jest??? - przydaje sie, gdy chcesz
                              sledzic jakies watki a nie chcesz wlazic co pol minuty na dana
                              strone)
                              • takajataka1 madziulcu 06.03.08, 13:16
                                boszee.. nie uzywam czytnika rss czy jak go zwał, tak go zwał, ponieważ nie
                                siedze na forum całymi dniami i nie śledzę miliona wątków. nie mam na to tyle
                                czasu.sprawdzam jedynie interesujące mnie wątki.

jestem "korrekt", co nie oznacza, ze powinnam sie sądzić.
                                chciałam porozmawiać o żłobku, a nie czytać twoje insynuacje na temat mojego
                                kombinatrostwa. dlatego kończe te nie mającą dla mnie najmniejszego sensu
                                wymianę zdań z tobą.
                                życzę powodzenia i mniej jadu w stosunku do innych osób.
                                • madziulec Re: madziulcu 06.03.08, 14:07
                                  To nei jest jad wink
                                  Sama stwierdzasz jaka jestes korekt.
                                  Podpowiedzialam Ci co masz zrobic. TY nie umiesz zadbac o SWOJE
                                  sprawy, bo wystarczy Ci machniecie jakimkolwiek papierem przed
                                  oczami i zamykasz buzie.
                                  Zamykasz na tyle skutecznie, ze tylko umiesz sie awanturowac tutaj.
                                  Tu zas jestes anonimowa osoba.
                                  ja.. nie bedac ze Szczecina zadalam sobei tylko (lub az!) tyle
                                  trudu, ze weszlam na strone Urzedu Miasta (moze pownnam
                                  poszcegolnych gmin Szczecina) i poszukalam uchwal - nie znalazlam
                                  takiej, ktora mowilaby o zmianie sposobu odplatnosci za zlobki.
                                  A wiem, ze wymaga to wlasnie uchwaly, gdyz w moim miescie ostatnio
                                  podniesli oplate i zostalo to dokonane uchwala rady miasta.

Wiec nei win nikogo, ze dalas si wkrecic przez kogos, nei potrafisz
                                  sie wykloci, a ktos jest pyskaty i umialby sie wyklocic.
                                  Nie zwalaj na to, ze jestes "korrekt", jak sama napisalas, bo jak
                                  juz Ci napisalam, gdybys byla - usankcjonowalabys sprawe alimentow
                                  do konca.

Masz racje - nei ma sensu dyskutowac.
                                  Bo TY nie wiesz czego chcesz i nie wiesz na jakiej podstawie chca od
                                  Ciebie wyzszych oplat. A moze wcale nie chca?

PS
                                  Alimenty mozna ustalic na podstawie ugody sadowej, nie oznacza to
                                  wiec od razu sadzenia sie.
                • guderianka Re: żłobek 06.03.08, 15:30
                  zgadzam się z Tobą
                  • guderianka Re: żłobek 06.03.08, 16:45
                    mój powyższy wpis dotyczy slów autorki z godz. 11.08
        • madziulec Re: żłobek 06.03.08, 10:30
          Nie nie.
          Od poczatku. Nie "jakis dokuemnt".
          TY musisz wiedziec, co to za dokument i jaka ma moc prawna, bo
          CIEBIE dotyczy i TWOJEGO dziecka.
    • madziulec Re: żłobek 05.03.08, 23:09
      Szukalam odpowiedniej uchwaly Rady miasta Szczecin
      bip.um.szczecin.pl/UMSzczecinBIP/chapter_11005.asp.
      Nie znalazlam.

Zlobek, o ile jest panstwowy podleg apod gmine, ta pod miasto, czyli jesli
      zmieniono zasady to te musialy zostac zmienione przez Rade miasta.
      Jesli znajdziesz ten przepis, lub jesli Ci go podadza (konkretnie kiedy zostalo
      to uchwalone) - przykro mi.
      narazie nie ma czegos takiego.
    • nicol.lublin Re: żłobek 06.03.08, 08:32
      a jakie są te zmiany? tzn ile płacci się normalnie za żłobek a ile
      płacą samotne matki?
      bo ja prawdę mówiąc pierwsze słyszę o czymś takim. czy to dotyczy
      też przedszkola?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka