annathema 02.10.08, 14:46 W jakich przypadkach można domagac sie alimentów od dziadków dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chalsia Re: Dziadkowie a alimenty 03.10.08, 00:20 jeslo ojciec diecka alimentów nie płaci i nie można także ich od niego wyegzekwować przez komornika Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: Dziadkowie a alimenty 03.10.08, 00:21 a domaganie się alimentów od dziadków oznacza formalnie wniesienie do sądu pozwu o ustalenie alimentów od dziadków Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianka Re: Dziadkowie a alimenty 06.10.08, 22:34 mój syn ma zasądzone alimenty od dziadka. Dziadek na przelewie wpisuje swoje dane oraz formułkę, że wpłaca w imieniu swojego syna. Chroni tym samym ojca mojego dziecka przed wyrokiem za niepłacenie. Ale tym sposobem ja mam alimenty. Odpowiedz Link Zgłoś
alka44 Re: Dziadkowie a alimenty 07.10.08, 11:01 Z tego rozumiem, że masz 2 wyroki: 1 zobowiązujący ojca, a drugi od dziadka. W takim wypadku masz prawo egzekwować oba. Dziadek reguluje zobowiązanie swoje a ojcu w tym samym czasie rozną zaległości. Jeżeli zaś reguluje zobowiązanie syna to jemu składają się zaległości. Wyrok alimentacyjny od dziadków w żadnym stopniu nie zwalnia rodzica od płacenia. W przypadku jak syn regularnie płaci alimenty to dziadek może wystapić do sądu o zniesienie obowiązku. Odpowiedz Link Zgłoś